Nu ook officieel: Club Brugge en Leko verlengen samenwerking niet

Wat al een hele poos in de lucht hing, is nu bevestigd: Ivan Leko en Club Brugge gaan uit elkaar. Dat heeft blauw-zwart zopas bekend gemaakt via Twitter. Leko was de voorbije twee seizoenen trainer van blauw-zwart en leidde de Bruggelingen vorig jaar naar de titel. Dit seizoen moest Club zich tevreden stellen met een tweede plek, na kampioen Racing Genk. 

Leko maakte in 2017 de overstap van STVV naar Club, waar hij als speler al tussen 2005 en 2009 onder contract stond. De Kroaat begon aarzelend en slaagde er niet in om de poulefases van de Champions League of de Europa League te halen na debacles tegen Basaksehir en AEK Athene. Maar de prestaties van blauw-zwart gingen in stijgende lijn en Leko leidde Club uiteindelijk naar de titel.

Door die titel mochten Leko en Club rechtstreeks naar de groepsfase van de Champions League en daar deden de West-Vlamingen het allerminst onaardig. In een groep met Atlético Madrid, Borussia Dortmund en AS Monaco pakte Club 6 op 18 en bijbehorend ticket voor de Europa League. Daar bleek RB Salzburg uiteindelijk te sterk in de zestiende finales.

De Champions League-campagne kostte Club wel punten in de reguliere competitie. En blauw-zwart sneuvelde eind september ook al in de zestiende finales van de Croky Cup tegen Deinze. Club liep tijdens de reguliere competitie een stevige voorsprong op Racing Genk op en het lukte uiteindelijk niet om de kloof nog te dichten in de play-offs.  Leko, die in oktober een nacht in de cel doorbracht in het kader van operatie Propere Handen, nam zondag na de thuismatch tegen Antwerp al uitgebreid afscheid van de supporters.

“Eeuwig dankbaar voor de kans”

“Toen we twee jaar geleden de keuze maakten voor Ivan Leko als opvolger van Michel Preud’homme waren vele voetballiefhebbers verrast”, zegt voorzitter Bart Verhaeghe op de website van Club Brugge. “Maar zowel Vincent (Mannaert, red.) als ikzelf waren overtuigd van zijn capaciteiten en hij heeft ons niet teleurgesteld. We kunnen terugblikken op twee succesvolle seizoenen waarin we kampioen werden en de tweede plaats pakten. Het vijfde jaar op rij dat we in de top-2 eindigen trouwens, een bewijs van stabiliteit. We wensen Ivan het allerbeste in zijn verdere carrière!”

Ook Leko zelf reageerde al op de clubwebsite. “Ik ben de club en in het bijzonder Vincent (Mannaert) en Bart (Verhaeghe) eeuwig dankbaar voor de kans die ik kreeg. Als jonge, relatief onervaren coach bij Club Brugge aan de slag mogen is een voorrecht. Het gevoel dat bij mij overheerst is trots. Trots op wat we samen met spelers, staf, supporters en bestuur hebben kunnen realiseren in de afgelopen twee jaar. Ik kijk met een warm gevoel terug op mijn periode bij Club en wens hen alle succes de komende seizoenen. Dankjewel.”

Naast het contract van Leko worden ook de contracten van zijn directe stafleden T2 Rudi Cossey, T3 Edward Still, keeperstrainer Tomislav Rogic en video-analist Nicolas Still niet verlengd. Allen kwamen ze samen met Leko naar Club. De weg voor Philippe Clement en zijn staf ligt dus open. 

Ivan Leko gisteravond bij het verlaten van het Kasteel Van Bever.
Joel Hoylaerts / Photonews Ivan Leko gisteravond bij het verlaten van het Kasteel Van Bever.

Bekijk ook:

De emotionele persconferentie die Leko zondag gaf na de wedstrijd tegen Antwerp:
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • emil ledure

  Freddy De Wulf ?? leko word NIET aan de deur gezet. Leko gat al 3 maanden een beslissen genomen. Hij werd over 2 maanden een nieuw contract aangeboden en hij heeft geweigerd. En Freddy geliefd in Belgie ?? wij hebben 13 supporters lokalen ingeschreven in de federatie meer dan den Anderlecht hier in Belgie. En u spreekt van geliefd in Belgie.

 • Natacha Verpoort

  @Freddy: Mag ik u en anderen erop wijzen dat Leko zelf de beslissing nam om niet meer verder te doen omdat hij zijn voorstel niet wilde tekenen die volgens hem te laag was!!!!! Voor dat je iets zegt moet je eerst weten waarover het gaat hé! Het enige dat ik weet is dat de VAR Genk kampioen gemaakt heeft!

 • Freddy De Wulf

  Begrijpe wie kan: Leko maakt FCB kampioen en vice-kampioen op 2 jaar en toch wordt hij aan de deur gezet. Proficiat FCB. Misschien zal het bestuur nu begrijpen waarom FCB niet zo geliefd is in België als zij wel denken en waarom iedereen liever Genk dan Brugge kampioen zag worden.

 • emil ledure

  Wat is het probleem??? Leko heeft al over 3 maanden gezegd dat hij al een beslissing had genomen. Hij heeft over 2 &3 maanden een voorstel ge kregen van CL . Brugge en hij heeft het geweigerd. Van wat is Brugge dan schuldig???

 • Sjonny Martero

  Toch een rare beslissing. Wat is de reden? Geld?