Nóg een voorstel voor nieuw format: 14 1A-clubs en 12 1B-clubs

Hans Vanaken.
Photo News Hans Vanaken.
De competitiehervorming kondigt zich aan als een erg hete aardappel voor de Pro League. Ook al komt die er volgens bronnen zéker niet volgend seizoen. Nu ligt er een plan voor 1A met 20 clubs in 2020-2021 op tafel. Of kan Herman Wijnants zijn format met 14 1A en 12 1B-clubs doordrukken?

De afscheidnemende manager van Westerlo vindt een eerste klasse van twintig clubs niet slim: “Dan vallen er 4 van de 24 profclubs uit. Zij zijn in de amateurklasse zonder tv-gelden en grote sponsors gedoemd om failliet te gaan. En dan bestaat geen tweede klasse meer, dat zie je nergens in Europa.”

Wijnants stelt een alternatieve formule van 14 clubs in 1A en 12 clubs in 1B voor en meent gehoor te vinden bij andere profclubs. “1A wil minder matchen. In een 1A-reeks met 14 clubs spelen ze 26 duels. De eerste zes spelen in PO1 voor de titel in tien matchen. De laatste acht uit 1A spelen 14 matchen, waarvan twee clubs zakken en eventueel de eerste nog Europees kan spelen.” De 12 1B-clubs spelen eerst 22 wedstrijden. “De eerste zes spelen daarna tien duels voor twee promotietickets. Van de laatste zes zakt één club naar de amateurs.”

Geen 2x12

Wijnants betreurt dat een eerder plan van hem geen groen licht kreeg, met eerst twee reeksen van twaalf clubs en na de winterstop drie reeksen van acht. In die format zouden meer clubs kunnen mee-eten van PO1, met acht clubs. Ook het spanningsveld in PO2 zou toenemen met de laatste 4 clubs uit 1A en de eerste 4 clubs uit 1B die na de winterstop strijden voor promotie en degradatie. De grotere doorstromingskans zou 1B aantrekkelijker maken, als 1B ook goed gedekt is door de tv-gelden. Wijnants: “De K11 was tegen dat plan omdat 1A vier clubs zou verliezen.” 

Herman Wijnants.
BELGA Herman Wijnants.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Emare

  Kunnen ze al die zever eens niet afschaffen. Gewone competitie.. zoals vroeger. Iedereen wil dit.. behalve de man met de kepi. Doet mij denken aan het onderwijs.. hoe verder van het verleden, hoe minder kwaliteit. Wie kan die man eens wakker schudden?

 • Diego Pepre

  Het afgewezen voorstel van wynants is het beste zonder halvering van de punten voor groep 1 en 3. Geen play off is ook maar saai met zo weinig europese tickets. Dan speelt de helft van de clubs midden seizoen enkel nog voor de premies.Als je de punten niet halveerd is er ook niemand benadeeld.

 • wim helsen

  Straf, ze vinden dat ze teveel matchen moeten spelen .... maaar ze staan wel te springen om in Engeland te gaan spelen.. Straf toch ...

 • Leon Mertens

  Zever afschaffen Po en terug naar gewone kompetitie aub !!

 • Erwin Van Roy

  Het formatt 14 en 12 is wel goed zo spelen de teams max 40 competitie matchen en is de spanning in PO2 terug omdat je voor degradatie speelt en finale voor EL ticket.