Negen nieuwe videorefs krijgen opleiding tijdens oefenduels

Alexandre Boucaut bekijkt de camerabeelden, gisteravond tijdens de simulatie-oefening bij Sparta Petegem - Zulte Waregem.
Photo News Alexandre Boucaut bekijkt de camerabeelden, gisteravond tijdens de simulatie-oefening bij Sparta Petegem - Zulte Waregem.
De professionalisering van het scheidsrechterskorps gaat onverminderd voort. Negen nieuwe videorefs worden momenteel opgeleid tijdens oefenwedstrijden van de eersteklassers.

Raar zicht in Hamme - Lokeren afgelopen weekend of tijdens Sparta Petegem - Zulte Waregem gisterenavond. Een VAR-busje met daarin scheidsrechters die de oefenmatchen nauwgezet volgden. Buitenspelsituaties, al dan niet terecht afgekeurde doelpunten... Alsof het een wedstrijd in de Jupiler Pro League betrof.

Het gaat om een nieuwe actie van het Referee Department om negen nieuwe refs en assistenten op te leiden zodat zij volgend seizoen in het busje kunnen plaatsnemen. Momenteel worden er negen nieuwe VAR’s opgeleid en in totaal zullen er negentien oefenduels gecoverd worden tijdens de voorbereiding. Acht van de negen namen zijn bekend: Kevin Van Damme, Wesley Alen, Lothar Dhondt, Wesley De Cremer, Jasper Vergoote, Bram Van Driessche, Nathan Verboomen en Nicolas Laforge.

Opvallend: de opleiding levert geen meerkost op voor de betrokken clubs. Er wordt wel gerekend op de goodwill van die clubs en de scheidsrechters. Zo vraagt het Bureau Arbitrage aan de betrokken clubs om anderhalf uur voor de wedstrijd spelers op te trommelen - het gaat vooral om jeugdspelers. Zij bootsen situaties na op het veld zodat de VAR extra oefeningen krijgt. De refs op hun beurt moeten voor een match van 19 uur al om 14 uur ter plaatse zijn. Op en top prof.

De eerste feedback is trouwens bijzonder positief. Ondanks de sluimerende hitte zijn alle tests tot dusver goed verlopen. Geen technische defecten, geen verhitte discussies. De clubs werken goed en graag mee, de refs zijn gemotiveerd.

Dit ‘project’ kadert in de verdere professionalisering van ons scheidsrechterkorps, naar het masterplan van David Elleray. Daarin was sprake van een ‘hyperprofessionele voorbereiding, training en performance analyse van de scheidsrechters’. Ze zijn blijkbaar meteen uit de startblokken geschoten. Het kan de kwaliteit van ons scheidsrechterskorps alleen maar ten goede komen.

Pots niet langer in busje

Nog dit: omdat vanaf dit seizoen enkel nog actieve scheidsrechters uit het betaald voetbal aan de slag mogen als videoref, is er voor Pots, Colemonts, Delacour, Virant, Bellon en hun assistenten geen plaats meer in het busje. Die beslissing kadert in het aanbevelingsrapport dat David Elleray en Bertrand Layec over de Belgische arbitrage opstelden.

Photo News
Photo News
Photo News
Photo News1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bruno Suykens

    Als de namen bekend zijn kan KVM alvast beginnen met eens rond te kijken wie ze alvast kunnen wraken. Ge kunt niet vroeg genoeg beginnen anders zou men nog denken dat ze het doen om de boel te vertragen voor een bepaalde tijd.