Mogi Bayat onder aanhoudingsbevel geplaatst, ook makelaars Veljkovic en Mejjati en ex-advocaat Anderlecht Lauren Denis blijven aangehouden

Spilfiguur Mogi Bayat is onder aanhoudingsbevel geplaatst.
Photo News. Spilfiguur Mogi Bayat is onder aanhoudingsbevel geplaatst.
De aanhouding van spelersmakelaar Mogi Bayat is deze nacht bevestigd door de Tongerse onderzoeksrechter. Volgens zijn advocaten gaat het "enkel om witwassen". Ook de ex-advocaat van Anderlecht, Laurent Denis, is in de loop van de nacht aangehouden voor witwaspraktijken, net als makelaar Karim Mejjati. Makelaar Dejan Veljkovic wordt dan weer verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en omkoping. Dat bevestigden de respectievelijke advocaten van alle verdachten in de loop van de nacht bij het verlaten van het gerechtsgebouw in Tongeren. 

Het gerecht had tot zes uur deze ochtend de tijd om de verdachten te zien, aangezien op dat moment de wettelijk voorziene aanhoudingstermijn van 48 uur verstreek.

De aanhouding van spelersmakelaar Mogi Bayat werd in de loop van de nacht bevestigd door de Tongerse onderzoeksrechter. Dat bevestigden zijn advocaten Bauwens en Mayence toen ze rond half vijf het gerechtsgebouw van Tongeren verlieten.

"Wij wensen toch te benadrukken dat het niets te maken heeft met corruptie of manipulatie van matchen of contacten met scheidsrechters. Het gaat enkel om witwassen", zo verklaarden beide advocaten voor ze naar huis vertrokken.

Makelaar Dejan Veljkovic wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en omkoping. Archieffoto.
Photo News Makelaar Dejan Veljkovic wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en omkoping. Archieffoto.

"Enorme klap"

Advocaat Kris Luyckx en voetbalmakelaar Veljkovic werden na het verhoor van Bayat bij de onderzoeksrechter ontboden. Veljkovic is in verdenking gesteld van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en omkoping. Dat vertelde zijn advocaat Kris Luyckx rond half zes bij het buitenkomen van het gerechtsgebouw. 

lees verder onder de foto:

Advocaat Kris Luyckx.
BELGA Advocaat Kris Luyckx.

"De onderzoeksrechter heeft beslist om onze cliënt in verdenking te stellen van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en ook private omkoping, dus dat wil zeggen zowel actief als passief", aldus de advocaat. "U begrijpt na 48 uur wakker te zijn - wij zijn ook ongeveer zo lang wakker - dat dat een enorme klap is. We zullen dinsdag, wanneer de raadkamer er is, zien welke verdediging we verder zullen voeren." 

lees verder onder de foto:

Laurent Denis op een archieffoto.
BELGA Laurent Denis op een archieffoto.

Rond half 3 's nachts bevestigde advocaat Dimitri De Beco dat de ex-advocaat van Anderlecht, Laurent Denis, is aangehouden voor witwaspraktijken. Denis kwam eerder al in opspraak in de zaak van de gokchinees Ye. Nu werd hij opgepakt voor witwasmisdrijven.

“Mijn cliënt is onder aanhoudingsbevel geplaatst, maar dat betekent niet dat hij schuldig is. Hij is opgepakt omdat er nog mensen moeten worden ondervraagd. Het kan dus nog dat hij onschuldig wordt verklaard en daar hoop ik nog op. Vooral als ik zie op welke manier hij heeft kunnen antwoorden op de vragen van de procureur”, aldus De Beco.

Kort na zijn verklaring reed een combi met een verdachte verstopt onder een jas het gebouw binnen.

lees verder onder de foto:

De ex-advocaat van Anderlecht, Laurent Denis, is aangehouden voor witwaspraktijken. Dat bevestigt zijn advocaat Dimitri De Beco (foto) rond half 3 's nachts bij het verlaten van de rechtbank in Tongeren.
Florian Van Eenoo photonews De ex-advocaat van Anderlecht, Laurent Denis, is aangehouden voor witwaspraktijken. Dat bevestigt zijn advocaat Dimitri De Beco (foto) rond half 3 's nachts bij het verlaten van de rechtbank in Tongeren.

Makelaar Mejjati ook blijvend aangehouden

Rond een uur 's nachts bevestigde advocaat Sven Mary al dat zijn cliënt, voetbalmakelaar Karim Mejjati eveneens aangehouden blijft. Mejjati wordt verdacht van witwassen maar wordt niet vervolgd voor criminele organisatie of matchfixing.

Makelaar Karim Mejjati. (Archieffoto).
RV Makelaar Karim Mejjati. (Archieffoto).

Zwaar ontstemd

De zwaar ontstemde advocaat Sven Mary benadrukte dat zijn cliënt, voetbalmakelaar Karim Mejjati, "enkel en alleen maar voor witwaspraktijken”, is aangehouden. "Er is dus geen sprake van lidmaatschap van een criminele organisatie voor mijn cliënt. Toch vond de onderzoeksrechter die wij zagen, iemand die pas om 21 uur is aangekomen en totaal geen dossierkennis heeft, het nodig om mijn cliënt aan te houden. Ik kan enkel vaststellen dat vandaag mensen die voor een andere onderzoeksrechter kwamen voor dezelfde tenlastelegging wel op vrije voeten zijn, dus wil iemand me eens uitleggen hoe dat komt?"

"Het is een aanfluiting van de rechtstaat hoe dit dossier hier behandeld is en hoe amateuristisch alles hier georganiseerd. In een grootstad had het wel anders gelopen"

Sven Mary, advocaat van makelaar Karim Mejjati

"Aanfluiting van de rechtsstaat"

"Het is een aanfluiting van de rechtstaat hoe dit dossier hier behandeld is en hoe amateuristisch alles hier georganiseerd. In een grootstad had het wel anders gelopen, daar was men misschien wel in staat geweest om voldoende speurders vrij te maken, om organisatorisch alles geregeld te krijgen zodat er gewerkt kon worden met respect voor de rechten van de verdediging in dit - vanuit het gerecht - zeer gemediatiseerde dossier", fulmineert Mary. "Ik heb het nog nooit meegemaakt dat er inderhaast een tweede en een derde onderzoeksrechter moeten worden opgetrommeld. Waarom is men woensdagavond niet gestart met de eerste voorleidingen, iets wat volgens mij perfect kon als iedereen die namiddag en avond bereid was om wat langer te werken. Een deel van de verdachten heeft 28 uur lang geen contact gehad met de buitenwereld. Wat hebben die speurders en de onderzoeksrechter al die tijd dan gedaan?”

Sven Mary had bij het verlaten van het gerechtsgebouw geen goed woord over de manier waarop het onderzoek verloopt.
Florian Van Eenoo photonews Sven Mary had bij het verlaten van het gerechtsgebouw geen goed woord over de manier waarop het onderzoek verloopt.

"Eén verdachte factuur"

Volgens Mary zit er in het dossier van zijn cliënt één factuur die de speurders als verdacht bestempelen. “En dan gaat het zeker niet over miljoenen en er zijn bij hem ook geen peperdure horloges gevonden”, zegt Mary. “Mijn cliënt heeft één factuur van 95.000 euro - wat veel geld is - uitgeschreven en daar ook de belastingen voor betaald. Maar daar valt men over en ondanks zijn blanco strafblad moet hij wel binnenblijven, zoals ik al zei in tegenstelling tot anderen. Voor mij werkt men in dit dossier met twee maten en twee gewichten.”
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • diane colman

  Wat een vuil boeltje.... en er is zeker veel geld mee gemoeid want al die top advocaten komen in actie.... Ik hoop dat de zaak door TOP Boekhouders zal worden nagezien die speurwerk zullen moeten verrichten.

 • jos theys

  Weet er iemand iets over de journalisten die aangehouden zouden zijn geweest? Wie, wat, hoe-vragen zijn niet beantwoord. Zijn zij de enigen die recht hebben op privacy?

 • marc germeau

  Een beetje medelijden met Veljkovic want die is nu hopeloos. Wedstrijden arrangeren en dan KVM toch in 1B, en vervolgens den bak in, het moet je maar overkomen

 • Marc Ledure

  Wifried Vanden Berg, Wat vind daar raar aan dat Anderlecht er weer tussen zit???. Ze zijn er toch voor gekend om zwart geld te gebruiken. Hoeveel REF's hebben ze niet uitgekocht om kampioen te spelen??? Vraag het eens aan den tot van de REF's Verbist --- Gumienny - J. Vandevelde.

 • Leon Mertens

  RSCA zal wel uit de storm blijven Coucke en huisvriend Bayat zullen daar wel voor zorgen en tiens Hein zit ook bij Bayat heeft hij geen cadeaus gekregen ?