Moeskroen-Péruwelz slachtoffer van oplichters bij overname?

BELGA
Het zijn donkere dagen voor Moeskroen-Péruwelz. Wegens de mindere sportieve resultaten moest trainer Rachid Chihab het gelag al betalen, er dreigt een leegloop wat betreft de spelersgroep en bovendien lijkt er ook slecht nieuws uit Oman te komen. De club zou overgenomen worden door investeerders uit dat land, maar de bankwaarborg laat op zich wachten. Bovendien is de man die de nieuwe sportief directeur moet worden in 2006 al een keertje ontmaskerd door de BBC wegens niet zo koosjere praktijken.

Enkele weken terug bereikte ons het nieuws als zou Moeskroen-Péruwelz overgenomen worden door het sultanaat van Oman. Later ging het dan in plaats daarvan over een groep investeerders uit het land, maar ook dat blijft koffiedik kijken. De overname gebeurt door een onderneming die alleen maar is ingeschreven in Oman, maar onderzoek leert dat er geen geld en geen organogram is. "Logisch, want de onderneming is pas opgericht", maakt Moeskroen-voorzitter Edward Van Daele zich geen zorgen in de krant La Dernière Heure. "We wachten nu op de bankgarantie. Pas als die er is, wordt de club verkocht", klinkt het nog.

200.000 euro
Volgens de Franstalige krant speelt ook ene Teni Yerima een belangrijke rol in dit alles. De Kameroense spelersmakelaar zou volgens Van Daele de rol van sportief directeur krijgen bij de promovendus, maar in 2006 kwam hij niet al te best uit een undercoverreportage van de BBC. Zo kon er worden bewezen dat hij enkele Premier League-managers probeerde om te kopen, en ook bij Olympic Charleroi op eigen bodem kennen ze de naam van Yerima. Ook daar zou hij een rol gaan spelen bij de overname, maar de beloofde investeringen kwamen er niet en de club tuimelde van tweede klasse richting provinciale. Charles Beugnies, ex-secretaris van de ploeg, doet z'n zegje: "Ik durf niet zeggen dat hij een schurk is, want hij heeft nooit geld van ons gestolen. Maar het minste dat je kan zeggen is dat hij zijn beloften niet nakwam. Hij leidde de rechter-commissaris van de rechtbank van koophandel om de tuin en beloofde een betaling van 200.000 euro. Het geld hebben we nooit gezien."

Alex Czerniatynski, toenmalig trainer van Olympic, gaat een stapje verder: "Ik ben er twee jaar gebleven en ben maar twee of drie maanden betaald geweest. Heel wat Afrikaanse spelers zaten op een appartement zonder geld om eten te kopen. Ik hou mijn hart vast als ik hoor dat deze man in Moeskroen is opgedoken."

Van Daele zelf is optimistisch, ook al geeft hij toe dat die verhalen over Yerima hem vreemd zijn. "Ik ga me inlichten, maar ik blijf optimistisch. Ik kan wel zeggen dat hij niks met de overname zelf te maken heeft. Hij wordt alleen verantwoordelijk voor het sportieve", klinkt het. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Ik durf niet zeggen dat hij een schurk is, want hij heeft nooit geld van ons gestolen. Maar het minste dat je kan zeggen is dat hij zijn beloften niet nakwam

Charles Beugnies, die al met Yerima in aanraking kwam
Edward Van Daele.
BELGA Edward Van Daele.