Moeskroen behoudt licentie, OHL zwaar ontgoocheld

BELGA
Eersteklasser Moeskroen-Péruwelz behoudt zijn licentie en speelt komend seizoen gewoon in de hoogste voetbalklasse. Dat heeft het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) bevestigd bij monde van Herman Verbist, de voorzitter van de arbiters van het BAS. De klacht van Oud-Heverlee Leuven, Westerlo en STVV heeft dus niets opgeleverd. Moeskroen-Péruwelz behoudt zijn licentie en OHL zakt onherroepelijk naar 1B.

De beslissing moest vallen voor 10 mei, dus daarom is voorlopig enkel de beslissing meegedeeld. Binnen de tien dagen volgt de motivering. De Licentiecommissie van de KBVB had medio april een licentie toegekend aan Moeskroen-Péruwelz, ondanks een klacht van OHL, Westerlo en STVV over het bestuur van de Henegouwse club. Volgens de drie clubs zouden 'les Hurlus' geleid worden door spelersmakelaars van het Maltese bedrijf Lian Sports, wat indruist tegen de reglementen van de KBVB en de FIFA. Bovendien "zijn er constructies opgezet om de realiteit te verdoezelen", zei advocaat Chris Vandebroeck, die samen met Johnny Maeschalck de belangen verdedigt van OHL, Westerlo en STVV. Voor OHL was de procedure voor het BAS het laatste redmiddel om alsnog in de hoogste klasse te blijven.

Moeskroen-Péruwelz en zijn voorzitter Edward Van Daele kwamen vorige dinsdag tijdens een zitting van bijna vier uur extra duidelijkheid komen brengen over bepaalde bestuursleden, die "mogelijk wel een verleden hadden als spelersmakelaar, maar dat nu niet meer hebben".

Oud-Heverlee Leuven betreurt dat het Belgisch Arbitragehof van de Sport (BAS) beslist heeft dat Moeskroen-Péruwelz zijn licentie voor komend seizoen behoudt. Door die beslissing zakt OHL onherroepelijk naar 1B. "Vanavond nam onze club kennis van de beslissing van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, dat de gemeenschappelijke klacht van OHL, Westerlo en Sint-Truiden tegen Moeskroen-Péruwelz onderzocht. Het BAS oordeelde dat de Henegouwers toch hun licentie behouden. Voor OHL betekent dit concreet dat het naar 1B zal moeten degraderen", klinkt het in een persbericht van de Leuvense club.

"De club betreurt de beslissing, maar kan voorlopig nog niet inhoudelijk reageren aangezien de motivering voor deze beslissing nog niet bekend is. Daarvoor heeft het BAS tien dagen tijd. Het is een publiek geheim dat Moeskroen in handen is van makelaars en we zijn als club zwaar ontgoocheld dat dit blijkbaar wordt getolereerd in plaats van gesanctioneerd. OHL zal alles in het werk stellen om haar plaats in 1A zo snel mogelijk weer in te nemen", aldus OHL.