‘Football Leaks’ richt nu ook pijlen op België en CEO van de Pro League: Pierre François wist dat Moeskroen onder controle stond van schimmige makelaar

BELGA
Na Neymar, Mbappé en Manchester City richt de nieuwste onthulling van Football Leaks zich nu ook op de Belgische voetbalcompetitie. Uit mails die het Duitse weekblad ‘Der Spiegel’ en EIC - een Europees krantenverband waarbij ook ‘De Standaard’ hoort - in handen kreeg, blijkt dat Moeskroen jarenlang onder de macht stond van een Israëlische topmakelaar en dat Pierre François, CEO van de Pro League, daarvan op de hoogte was.

Voetbalclub Moeskroen hield de laatste jaren steeds vol dat makelaar Pini Zahavi (75) geen invloed heeft op de club. Maar uit documenten van Football Leaks blijkt dat Zahavi - manager van onder meer Neymar en Lewandowski -  in 2016 er zeker de sterke man was en dat Pierre François daarvan op de hoogte was. Een twijfelachtige zaak omdat makelaars volgens de regels van de FIFA en de Belgische licentiecommissie geen club mogen bezitten. Omdat François als hoofd van de Pro League daarop niet reageerde wanneer het moest. En omdat François deel uitmaakt van het recent opgerichte expertenpanel van de Pro League dat een gedragscode voor profclubs moet opstellen voor de omgang met makelaars. 

Bij de licentiekwesties rond Moeskroen kaartten meerdere clubs de voorbije jaren de makelaarsachtergrond bij de Henegouwse club aan. Vooral degradatieconcurrenten hadden twijfels bij de constructies die voor de proflicentie van Moeskroen zorgden. Officieel was Zahavi via allerhande constructies buiten beeld en dus kreeg de club telkens een licentie voor de Pro League. Onder meer OH Leuven, Westerlo, Sint-Truiden, Lommel en KV Mechelen wezen met een - blijkt nu terecht - beschuldigende vinger. 

Volgens ‘De Standaard’ ging Moeskroen met medeweten van de Pro League en zijn CEO Pierre François telkens vrijuit in zijn licentiedossier. De krant citeert daarvoor een e-mail van François uit september 2016 aan Vadim Vasilyev, vicevoorzitter van AS Monaco, op dat moment op zoek naar een Belgische satellietclub. “Het lijkt me evident dat het de moeite waard is om over een eventuele verkoop te gaan spreken. Maar ik kan u alleen maar aanraden om die gesprekken direct met P.Z. te voeren in plaats van met tussenpersonen”, aldus François.

Pierre Francois.
BELGA Pierre Francois.

De e-mail is opmerkelijk omdat ‘P.Z.’ (Pini Zahavi, red.) op dat moment officieel niets meer te zeggen had bij Moeskroen. De Israëliër had de club gekocht in 2015, maar liet die wegens de regels van de licentiecommissie en de FIFA in januari 2016 weer over zodat Moeskroen een nieuwe licentie kon krijgen. Zahavi verkocht zijn aandelen voor tien euro aan Latimer Limited, een Maltese vennootschap waar Adar Zahavi, de neef van Pini, de eigenaar van was. En net om die reden kreeg Moeskroen in de lente van 2016 een licentie voor het seizoen 2016-2017. 

“Ik weet dat het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport, nvdr) Moeskroen een licentie heeft gegeven omdat er geen bewijs is dat de club in de handen van een makelaar was”, vertelde Pierre François in een eerste reactie over zijn gelekte mail aan ‘De Standaard’ en ‘Le Soir’. “Ik wist zelf wel dat Pini Zahavi ergens in de constellatie achter Moeskroen verscholen zat, maar stellen dat ik Moeskroen heb geholpen, is fout. Ik heb net de regels, die de inmenging van makelaars op clubniveau aankaarten, aangescherpt. Het zou sterk zijn me iets te verwijten in een dossier waarin ik enkel de regels heb toegepast.” 

François voert verder aan dat de licentiecommissie en het BAS zijn bevoegdheid niet zijn en autonoom handelen. Het is niet de eerste keer dat François in opspraak komt. De Luikse advocaat werkte achtereenvolgens voor Luciano D’Onofrio, John Bico en Domenico Leone. Allemaal voetbalondernemers die werden veroordeeld voor fraude. 

De Henegouwse club zelf valt uit de lucht over het mailverkeer en brengt aan dat de licentiecommissie telkens groen licht gaf na een minutieus onderzoek. Zahavi’s invloed is bovendien nog niet helemaal verleden tijd. Moeskroen is vandaag in handen van de Thaise zakenman Pairoj Piempongsant. De links met Zahavi en Ramadani lijken volgens ‘De Standaard’ zwakker, maar ze zijn er nog wel. Piempongsant is een goeie zakenrelatie van Pini Zahavi. Technisch directeur Jurgen Röber is dan weer nauw gelinkt met de rechterhand van Zahavi, Fali Ramadani.

Photo News
Photo News56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • alex oderij

  Als dat zo is dan zit Moeskroen onterecht in eerste klasse,boete geven en degraderen,dit zijn de regels, eens kijken wat er gaat gebeuren,wat een corrupte boel

 • Jos Verboven

  Uitmesten aub tot de beerput helemaal leeg is.

 • marc sinnaeve

  Pierre Francois CEO van de Pro League...was ooit directeur bij Palermo aan de Maas. En dat moet nu de Pro league lei(lij)den?

 • marnix vande wiele

  Het ontbreekt aan lef om die beerput te kuisen. Stelletje angsthazen . Beginnen met Belgische voetbal weer belgisch te maken . Max 2 niet Belgen op blad. Iedereen betaald normaal belasting ook sporters .en ja er zullen clubs sterven . Maar altijd geleerd eerlijk duurt het langst

 • Peeters Freddy

  Corruptie en gesjoemel in het voetbal ! Maak dat iemand anders wijs. Die geldsport stinkt tot aan de andere kant van de wereld en de supporters moeten betalen om bedrogen te worden.

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00