Minimumloon voetballers van buiten EU wordt mogelijk vijf keer hoger
CD&V dient binnenkort een voorstel in om het loon van sporters van buiten de EU op te trekken naar 1,2 keer het gemiddelde loon per sportsector. Het minimumloon van voetballers van buiten de EU zou daardoor stijgen naar 400.000 euro per jaar, bijna een vervijfvoudiging van het huidige minimumloon van 85.000 euro per jaar.
“België is een doorverkoopland van goedkope buitenlanders. Met deze maatregel willen we het talent van eigen bodem beschermen, zodat zij meer kansen krijgen”, zegt CD&V-parlementslid Leen Dierick. De maatregel zou enorme gevolgen hebben voor de kleinere Belgische clubs. Zij zullen op zoek moeten naar alternatieven.
Nog geen consensus
Een consensus over het nieuwe systeem van verloning is er nog lang niet. Alle politieke partijen zitten volgende week donderdag samen om voor het eerst te debatteren over RSZ en fiscale maatregelen. De politieke voorstellen lopen uiteen: van een radicale afschaffing van het huidige gunstregime tot een zachte landing. Sp.a en Groen/Ecolo gaan het verst. Ze willen het gunstregime helemaal uitkleden. ‘We beseffen dat er een grote groep profs is met een bescheiden loontje. Maar voor hen kunnen we beter iets doen met subsidies vanuit Vlaanderen, dat bevoegd is voor het sportbeleid’, stelt Joris Vandenbroucke (sp.a). Open VLD toont zich milder over de RSZ-korting. Die zou blijven bestaan tot een jaarlijks plafond van 84.000 euro. N-VA stelt voor dat clubs nog 70 en geen 80 procent bedrijfsvoorheffing mogen inhouden, op voorwaarde ze het geld aan jeugdwerking en niet aan lonen spenderen.
Al langer onvrede
Onvrede over de gunstmaatregelen voor sporters heerst er al langer. Voor een goed begrip: een sporter moet slechts RSZ-bijdragen betalen op een plafond van 2.352,11 euro per maand - goed voor een bedrag van 885 euro. Een ‘normale’ werknemer betaalt sociale bijdragen op zijn vollédige loon. De Belgische voetbalclubs kennen op dit moment een middelhoge belastingsdruk. Om een speler met een nettoloon van 300.000 euro te betalen, zoals er bij de topclubs enkele tientallen rondlopen, betaalt een club op dit moment 502.117,60 euro. Daarmee bekleedt België plaats negen in Europa. Als het fiscale gunstsysteem echter helemaal zou worden afgeschaft, zoals sp.a-kamerlid Vandenbroucke heeft voorgesteld, zouden de Belgische clubs met voorsprong de hóógste belastingsdruk van Europa kennen.
‘Dream team’
De Pro League beseft dat het tijd is voor actie en zette intussen een ‘dream team’ op het thema RSZ. Ex-informateur Johan Vande Lanotte, basket- en wielerexpert Thomas Van Den Spiegel en professor fiscaal recht Michel Maus moeten wegen op het RSZ-debat, en ook andere problemen van het voetbal aanpakken. De plannen zijn nog embryonaal. Maar het opzet toont aan dat het voetbal meer wil doen dan alleen windowdressing. De Pro League is er zich van bewust dat ze méér moet doen dan ze tot nu toe gedaan heeft.
27 reacties
Henk Goddemaer
de reaguurders zijn opvallend milder voor een paar ballenstampers die €100.000 méér zouden verdienen dan onze premier, de Proximusbaas, de NMBSbaas, en andere topfuncties. omdat voetballers ook van groot nationaal belang zijn ongetwijfeld
Yvan Lindekens
Ik zie geen enkele reden waarom een voetballer/werknemer (en zijn werkgever) niet evenveel SZ-bijdragen zou betalen als om het even welke andere werknemer (en zijn werkgever). Gewoon afschazffen, die gunstregimes, als eerste stap om het voetbal uit de klauwen van graaiers genre Coucke en Duchâtelet vader&zoon te halen.
luc rombauts
prachtig, terug eigen volk op het veld
Jean-Paul Hoornaert
het mag nog meer stijgen dan kunnen de clubs niet meer betalen dan blijven ze misschien weg uit Europa er zijn er al te veel
Yves Van Rossem
Dit zou een goed initiatief zijn. Hierdoor zukken eigen jongeren alleszins meer kansen krijgen in onze "belgische" competitie. Heden worden er véél te veel goedkope voetballers aangetrokken uit het buitenland, onze eigen jeugd krijgt geen kansen meer. Hierdoor daalt het Belgisch niveau van onze eigen spelers.