Michel woest over Eurostadion: "Het dossier is vanaf het begin verprutst door amateurs"

photo_news
In een tirade tijdens het partijbureau van de MR, heeft premier Michel uitgehaald naar het amateurisme in het dossier van het Eurostadion. De premier voelt zich niet geroepen om de kwestie te deblokkeren nu de kansen op de openingsmatch van het EK 2020 verkeken lijken.

"Het dossier is vanaf het begin verprutst door amateurs." Dat heeft Charles Michel geroepen tijdens de wekelijkse bijeenkomst van de partijtop van de Franstalige liberalen, zo is ons bevestigd. De kwestie kwam ter sprake nadat onze krant maandag geschreven had dat het Eurostadion er misschien nooit komt, omdat het te groot is en de bouwvoorschriften overtreedt.

Maar Michel zat nog iets anders hoog. Met name dat Brussels schepen én partijgenoot Alain Courtois in 'Le Soir' had verklaard dat de Vlaamse en federale regering hun verantwoordelijkheid moesten nemen. En daar had Courtois niet van terug.

In zijn aanwezigheid sprak Michel van "slecht uitgevoerd werk, verprutst door amateurs die zich ernstig vragen hadden moeten stellen over de opportuniteit om een Brussels stadion te bouwen op Vlaamse grond". En tegen Courtois: "Omdat het dossier op een proces begint te lijken, keert het zich nu tegen mij. Alsof ik dit probleem van de ene dag op de andere ga oplossen."

belga

Nieuw uitstel lijkt zo goed als onwaarschijnlijk

Het Uitvoerend Comité van de UEFA beslist morgen in het Zwitserse Nyon of Brussel speelstad blijft voor het EK van 2020. De agenda van het Uitvoerend Comité liegt er niet om: de beslissing omtrent "de bevestiging of vervanging van Brussel als gaststad" staat helemaal bovenaan bij de belangrijkste agendapunten. Brussel kan eigenlijk enkel nog hopen op clementie van de UEFA. Het Belgische stadionproject kan immers tweeënhalf jaar voor de start van het toernooi geen bouwvergunning voorleggen omdat bouwpromotor Ghelamco nog wacht op een beslissing voor de omgevingsvergunning, die het op 14 september indiende bij de Vlaamse Overheid. Enkel als de UEFA uitstel toestaat tot begin volgend jaar, kan Brussel zijn kandidatuur voor het EK behouden. Als dat niet het geval is, gaat de vrijgekomen plaats waarschijnlijk naar Cardiff of Stockholm en ligt de Belgische EK-droom aan diggelen.

rv

Gezichtsverlies

Meer nog, Brussel zou dan gezichtsverlies lijden door als Europese hoofdstad te ontbreken op de vierjaarlijkse hoogmis van het Europese voetbal, die naar aanleiding van de zestigjarige verjaardag van de UEFA voor één keer in een nieuw kleedje werd gestoken. Dertien speelsteden werden aangeduid, Brussel kreeg een achtste finale en drie groepswedstrijden toegewezen en is momenteel nog kandidaat - net als Amsterdam, Glasgow, Rome en Sint-Petersburg - om de prestigieuze openingswedstrijd te organiseren, een idee dat ook wel de UEFA genegen is.
   
Maar dan moet er wel een nieuw voetbalstadion verrijzen op Belgisch grondgebied, het Koning Boudewijnstadion voldoet immers al jaren niet meer aan de door de UEFA opgelegde vereisten. In mei 2013 koos de Brusselse regering reeds voor de inplanting van een nieuw stadion op de huidige parking C van de Heizel, die op het grondgebied van de Vlaamse gemeente Grimbergen ligt. Al snel werd duidelijk dat het Koning Boudewijnstadion op termijn tegen de vlakte zal gaan in het kader van het NEO-project voor de herinrichting van de Heizelvlakte.

De vrederechter van Grimbergen bezoekt Parking C. Daar zocht hij naar de omstreden buurtweg die de komst van het Eurostadion in de weg staat.
Jan Aelberts De vrederechter van Grimbergen bezoekt Parking C. Daar zocht hij naar de omstreden buurtweg die de komst van het Eurostadion in de weg staat.

Jarenlang kluwen

In maart 2015 werd Ghelamco aangeduid als bouwheer en niet veel later kwam er een princiepsakkoord uit de bus met Anderlecht, dat hoofdhuurder van het stadion moest worden. Het project leek even op de goede weg, later blijkt dat de betrokkenen voor hun beurt gesproken hebben. Anderlecht haakte wegens een te hoge huurprijs al snel af als mogelijke huurder en zette zo de rest van het project onder druk. Wat volgt is een jarenlang kluwen tussen Ghelamco en de betrokken overheden en instanties.

Zo duurde het tot dit jaar vooraleer een al jaren niet meer gebruikte buurtweg op parking C afgeschaft kon worden. Heel wat negatieve adviezen later is er nog steeds geen bouwvergunning, waardoor de UEFA-deadline overschreden wordt en het project op los zand komt te staan. Heel wat betrokkenen geloven dan ook niet meer in het EK-project en momenteel gaan er steeds meer stemmen op om het Eurostadion toch te bouwen, ook als ons land naast de EK-organisatie zou grijpen.

rv