Meest concrete poging in jaren: topclubs bestelden onderzoek over BeNe League

Kompany en Anderlecht oefenden deze zomer in en tegen Ajax.
Photo News Kompany en Anderlecht oefenden deze zomer in en tegen Ajax.
Een kleine stap met mogelijk grote ­gevolgen. Belgische en Nederlandse clubs en bonden hebben een onderzoek besteld over een eventuele BeNe League.

“We kunnen hen niet tegenhouden, hé.” Een bestuurder van een K11-club zucht eens diep. Net als zijn tien collega’s heeft hij weet van de vergadering die de G5 met de Nederlandse topteams – Ajax, PSV, Feye­noord, Vitesse, AZ en Utrecht – en de ­Nederlandse en de Belgische bond had. Het enige agendapunt tijdens die meeting was de BeNe League, die niet gesteund wordt door de kleine ploegen.

Maar de grote clubs hebben dus wel oren naar de introductie van een fusiecompetitie. Dit omdat de UEFA voortdurend nadenkt over de formats van haar toernooien, met wijzigingen waar vooral de wereldtop financieel beter van wordt. Om de kloof niet te groot te laten worden, overwegen de G5 en de bond een BeNe League. Samen met de Nederlanders is een onderzoek ­besteld over de commerciële opbrengsten.

Struikelblok

In oktober moet Deloitte – het bureau werd gekozen na een presentatie – de resultaten voorleggen. Zijn die positief, dan komt er wellicht een voortzetting in de vorm van enquêtes over het sportieve ­gedeelte. Van alle pogingen die sinds 1996 ondernomen zijn richting een BeNe League is dit de meest concrete van de laatste jaren. Al was het maar omdat ook Peter Bossaert, CEO van de KBVB, erbij ­betrokken is.

Het voorbehoud rond een BeNe League is evenwel enorm. Zo betwijfelen vele waarnemers of fans wakker liggen van pakweg Groningen-Charleroi. Maar vooral het aantal Europese tickets is een struikelblok. Op dit moment hebben beide landen er ­samen tien (elk vijf). Het is uitgesloten dat de UEFA na een eventuele samensmelting tien plaatsen zou reserveren voor één competitie. 

Peter Bossaert, de CEO van de bond, is betrokken bij het initiatief.
Photo News Peter Bossaert, de CEO van de bond, is betrokken bij het initiatief.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc germeau

  Bouw deftige stadions en degelijke ploegen en dan zal er volk zijn. Kijk naar Portugal: vergelijkbare competitie (3 traditionele toonaangevende clubs + 13 meelopers zoals hier), maar Porto staat er elke jaar weer, kan goeie spelers aantrekken en weer verkopen, en won 2x de Champion's League. Stadio de la Luz, Benfica stadion met 65000 plaatsen, elke wedstrijd vol huis, ook tegen Rio Ave.

 • Danny De Ruelle

  kun je je voorstellen Antwerp tegen Feyenoord, het stadion half vernield, de helft van de stad in duigen een hoop gekwetsten en torenhoge ordedienst kosten, laat alles maar zoals het is das al zot genoeg

 • Yvan Beelaert

  Dat ze dan maar eens beginnen met nieuwe stadions te bouwen in België,ga maar eens kijken in Nederland.

 • Bart Ryckaert

  @tim Daarmee dat az,Twente en Feyenoord bijna(of) failliet gingen zeker

 • Ilse Verlinden

  Tim, ik zou niet weten waarom. Het belangrijkste punt is dat supporters daar weinig interesse voor hebben. Ik ga al bijna 30 jaar naar elke thuismatch van een Belgische topclub, maar als dit erdoor komt, hoeft het voor mij niet meer.

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00