Martínez krijgt zijn zin: het verplichte videosysteem komt er (en de Pro League betaalt)

Roberto Martínez.
EPA Roberto Martínez.
Bondscoach Roberto Martínez krijgt zijn zin: zijn wens dat er tactische camera’s komen op onze velden, wordt ingewilligd. Dat werd vandaag beslist op de algemene vergadering van de Pro League. De kleinere clubs stonden op hun achterste poten omdat ze verplicht 84.000 euro zouden moeten ophoesten, maar de Pro League zal de technologie zélf financieren.

De bedoeling van de bondscoach: video-opnames van elke wedstrijd voor iédereen ter beschikking stellen voor tactische analyses. Maar daar hangt een prijskaartje aan vast. Aanvankelijk werd gezegd dat elke club drie seizoenen lang 28.000 euro zou moeten investeren, maar de Pro League neemt die kosten dus op zich. De bijdrage van de 24 profclubs zal gehaald worden uit het commerciële budget van de Pro League zelf. Dat komt neer op zo’n twee miljoen euro, verspreid over drie seizoenen.

Nieuwe beloftencompetitie

Ook werd er beslist om vanaf het seizoen 2019-2020 een beloftencompetitie in te voeren waarin clubs niet langer oudere spelers zullen kunnen opstellen. Voortaan mag een beloftenploeg bestaan uit maximum drie spelers ouder dan 21 en maximum één van hen mag ouder zijn dan 23. Minstens zeven van de spelers in de kern moeten hun opleiding (concreet: minstens drie jaar voor hun 18) gekregen hebben in België. Die nieuwe competitie wordt opgesplitst in een eerste klasse met acht ploegen die elk drie keer tegen elkaar spelen en een tweede klasse met zestien ploegen die elkaar telkens twee keer in de ogen zullen kijken. Er zijn twee dalers en twee stijgers en welke club waar belandt, hangt af van hoe goed hun jeugdopleiding de voorbije jaren is geweest. De wedstrijden zullen gespeeld worden op maandag.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • joannes Roderigas

  en hoe zit het met de private van heel dit spel? hetgeen men doet is machtsmisbruik, in termen heet dit beroepsspionage, tactiek en dergelijke bij kleine clubs vinden is dan heel makkelijk.

 • Luc Cleynhens

  Als hij een topper is, was hij ALLANG weg!!!!!!! Hij weet zeer goed dat hij zijn 'succes' aan deze RD dankt en niet volgens zijn kunde.

 • Kristof Lembrechts

  Eindelijk iemand die actie onderneemt !

 • Dave Janssens

  Beste bondscoach in vele, vele jaren ze mogen zeggen wat ze willen. Trouwens dat is nu net waarom de bond geld verdienen aan de nationale ploeg, om het te kunnen investeren in vooruitgang en ontwikkeling.

 • Rudolf Jacobs

  tenminste één man met een visie,toptrainer.