Lokeren vraagt de hand van VW Hamme, maar eeuwige rivaal Waasland-Beveren dreigt roet in het eten te gooien

Photo News
De machtsverhoudingen in het Wase voetballandschap staan op scherp. Het jeugdbestuur van het failliete Sporting Lokeren werkt aan een doorstartscenario met VW Hamme. Maar via de lokale politiek doet Waasland-Beveren een poging om roet in het eten te gooien. Dansen op het graf van de eeuwige rivaal?
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het verdict was onverbiddelijk gisterochtend. Sporting Lokeren is failliet en verdwijnt uit het professionele voetbal. Drama op Daknam.

Maar wat gebeurt er nu? Herstarten in vierde provinciale? Niet als het afhangt van enkele lokale investeerders. Zij hebben de voorbije weken hard gewerkt achter de schermen aan een alternatief scenario om een doorstart in de amateurreeksen mogelijk te maken.

Zij willen daarvoor samengaan met een club uit de buurt. Gesprekken met KVV Zelzate sprongen af, maar dit weekend lekte uit dat het jeugdbestuur en de ­lokale investeerders hun pijlen richten op Vigor Wuitens Hamme. De eerste contacten daarover dateren al van een paar weken terug.

Jeugd

Het Daknamstadion en de site van ­Hamme liggen slechts vijftien kilometer van elkaar verwijderd en ook de amateurclub gaat het de laatste jaren niet voor de wind. Niet financieel en al zeker niet sportief: de club degradeerde dit seizoen van tweede naar derde amateur.

Bij Lokeren wordt verwezen naar de lokale verbondenheid tussen beide clubs — ze liggen allebei in de Durmestreek.

Jan De Meuleneir / Photo News

De nieuwe club zou op Daknam spelen en KSV Vigor Wuitens Lokeren heten. Na gesprekken dit weekend tussen de groep rond Willy Carpentier — oud-ondervoorzitter van Sporting Lokeren — en het bestuur van VW Hamme zouden beide partijen een intentieverklaring hebben opgesteld. Toch is een akkoord tussen beide clubs nog bijlange niet rond.

Uit verschillende betrouwbare bronnen vernemen we namelijk dat Waasland-Beveren recent toenaderingspogingen heeft gedaan om samen te werken met VW Hamme. De club wil een Wase jeugdwerking op poten zetten zodat de eerste ploeg van Hamme in haar eigen stadion kan blijven spelen. Op die manier kan Waasland-Beveren eeuwige ­rivaal uit Lokeren een hak zetten en haar hinterland vergroten in het Waasland.

De toenadering tussen beide clubs speelt zich af op politiek niveau. Dat wordt ons bevestigd door verschillende bronnen. Herman Vijt, de burgemeester van Hamme, en zijn Beverse collega Marc Van de Vijver behoren beiden tot de CD&V. Van de Vijver ontkent het verhaal met klem. Zijn partijgenoot Herman Vijt bevestigt noch ontkent — hij onthield zich van commentaar.

Dirk Huyck, de voorzitter van Waasland-Beveren, reageerde gisteravond als volgt. «Er is nog geen reëel contact geweest met Hamme. Of we er al over nagedacht hebben? We denken altijd na over hoe we de club verder kunnen uitbouwen. Maar er zijn zeker nog geen concrete ­afspraken gemaakt of gesprekken ­geweest.»

Vierde provinciale

Afwachten wat de toekomst brengt. De bal ligt in het kamp van Vigor Wuitens Hamme. Daar willen ze voorlopig niet vooruit lopen op de zaken. «Er is inderdaad sprake van een eventuele samenwerking met Lokeren», zegt Ronny Van Acker, manager van VW Hamme. «Die zal morgenavond (vanavond, red.) ­besproken worden op onze Raad van ­Bestuur. Pas daarna zullen wij communiceren.»

Voor Sporting Lokeren staat er in elk ­geval veel op het spel. De tijd tikt genadeloos weg.

Mocht ook het huwelijk met Hamme ­afspringen, dreigt de club nog dieper weg te zakken. Vóór 1 juni moet de voetbalbond het licht op groen zetten voor een naams- en/of locatiewijziging, ­anders rest enkel een nieuwe start in vierde provinciale.

Photo News

Curatoren: “We komen te laat”

De ondernemingsrechtbank stelde twee curatoren aan: Vincent Verlaeckt en Catharina Orlent. “We zijn vanmiddag al enkele uren op de club geweest”, zei Verlaeckt gisteren. Ze krijgen de taak het faillissement van Lokeren in goede banen te leiden en de schuldeisers eventueel te vergoeden met activa die nog aanwezig zijn op de club. “We komen te laat in alle mogelijke opzichten”, laat Verlaeckt echter weinig aan de verbeelding over. Wellicht is er dus nog weinig van waarde terug te vinden. “Als het faillissement vroeger was uitgesproken, hadden we meer kunnen doen.”

De curatoren zullen ook de arbeidsovereenkomsten bestuderen met de spelers en het personeel. Wellicht worden hun contracten ontbonden. Omdat ze al maanden niet meer betaald werden, hadden de spelers en medewerkers zelf al de mogelijkheid hun overeenkomst eenzijdig op te zeggen, maar in dat geval maken ze geen aanspraak op een vergoeding uit het Fonds Sluiting Ondernemingen (FSO).

Lees ook

Boegbeeld Overmeire, die Lokerse doorstart zal laten schieten: “Botste met mijn gezicht vol tegen de muur”

Jelle Van Damme heeft 250.000 euro tekengeld tegoed: “Als je geen geld hebt, moet je geen club kopen”

Toen Lokeren nog Europese toppers had: “Deze stad en deze fans verdienen dit echt niet”, zeggen Larsen en Lubanski 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • jurgen glaude

    Zou het niet beter zijn om één grote Waasland ploeg op poten te zetten ipv op mekaar te hakken Vroeg of laat is het voor fusieclub Beveren ook gedaan en wat dan