Lokeren krijgt dankzij coronavirus maand extra om faillissement af te wenden

Photo News
Het coronavirus schonk Sporting Lokeren extra tijd. De club moest oorspronkelijk tegen volgende week maandag met geld over de brug komen, maar door de coronacrisis heeft het daarvoor een maand extra tijd gekregen, tot 20 april. Goed nieuws, al blijft de situatie bijzonder hachelijk. Zo is het zeer twijfelachtig of de club haar licentie voor 1B weet binnen te halen.

Een dikke week geleden leek Sporting Lokeren op het einde van haar doodstrijd. Advocaat Kris Goeman werd als voorlopig bewindvoerder aangesteld om de club van een nog grotere schuldenberg te behoeden en trof een knalrode boekhouding aan. “Lokeren is virtueel failliet.” Met een openstaand saldo van 3,5 miljoen euro blijft Roger Lambrecht de grootste schuldeiser, naast de openstaande spelerslonen en een resem niet-betaalde leveranciers. Concreet moest de club tegen 23 maart zo’n vijf miljoen euro schulden aflossen, anders zou het doek vallen over Daknam. “Als er tegen dan geen oplossing is gevonden, spreekt de rechtbank het faillissement uit”, sprak Goeman vorige week.

BELGA

Maar ondertussen heeft corona ook onze juridische werking in z’n greep. Gezien de omstandigheden besliste de ondernemingsrechtbank van Dendermonde dan ook om Sporting Lokeren één maand extra tijd te geven. De rechtbank haalt twee redenen aan. Enerzijds is het door de coronamaatregelen van de overheid onmogelijk alle zittingen te laten doorgaan, anderzijds wil het de club extra tijd geven, aangezien er nog steeds onderhandelingen gevoerd worden met mogelijke overnemers en geldschieters. Lokeren moet nu op 20 april voor de ondernemingsrechtbank van Dendermonde verschijnen. Goeman benadrukt dat het voor de Lokerse supporters géén zin heeft om naar de zitting af te zakken.

Geen play-downs

Hoe ironisch dat ook klinkt, het lijkt erop dat de Waaslanders het coronavirus dankbaar mogen zijn. Het geeft hen de mogelijkheid om tijd te kopen. Ook op sportief vlak, trouwens. In normale omstandigheden had Lokeren vanavond haar eerste wedstrijd van de play-downs op het veld van Roeselare moeten afwerken. Door de opschorting van de competitie gaat die uiteraard niet door. Al valt te betwijfelen of die wedstrijd überhaupt gespeeld ging worden. De Lokerse spelerskern is immers nog steeds in staking wegens een gebrek aan duidelijkheid. Bijgevolg vreesde coach Stijn Vreven niet onterecht dat er onvoldoende tijd zou resten om de wedstrijd tegen Roeselare professioneel voor te bereiden. Want terwijl Lokeren in staking ging, bleef Roeselare haar voorbereiding op de levensbelangrijke play-downs uiteraard voortzetten, wat in zulke intense wedstrijden een doorslaggevende rol kan spelen. Maar door de coronamaatregelen hebben ook de West-Vlamingen hun trainingen tot minstens 5 april moeten stilleggen. Bovendien werd vandaag duidelijk dat ze vooralsnog geen licentie voor 1B kregen toegekend.

Photo News

Licentiedossier?

Niks dan goed nieuws voor Lokeren, zou je denken. Dat klopt, al mag de champagne op Daknam allerminst ontkurkt worden. Zo blijft het licentiedossier ook in Lokeren één groot vraagteken. De licentiecommissie buigt zich immers ook in corona-tijden over alle licentiedossiers - hun werking loopt vooralsnog geen vertraging op. Deze week maakt de commissie bekend welke club z’n licentie krijgt of wie eind maart/begin april extra uitleg moet komen geven. Aangezien Lokeren haar dossier zeer laat en onvolledig indiende, zal het meer dan waarschijnlijk tot die tweede groep behoren.

Als er tegen dan geen duidelijkheid komt over de schuldenberg, of niemand borg staat voor die schulden, zal Lokeren geen licentie krijgen. Dus, hoeveel juridisch uitstel de club ook krijgt, het moet binnen de deadline aan alle licentievoorwaarden kunnen voldoen, anders mag het - overnemer of niet - volgend seizoen sowieso niet meer in 1B voetballen. Sporting Lokeren kocht tijd, maar zit nog steeds in nauwe schoentjes.

Photo News6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Vransen

  Waarom Anderlecht wel en Lokeren geen licentie? Anderlecht heeft 5 keer zoveel schulden!

 • Stephane Rotthier

  Ik hoop dat ze het redden. Een anderlechtsupporter

 • Sam Valkenborgs

  Welk signaal geef je hiermee ?

 • Philip Cheyns

  Krijgt Kvo ook die maand respijt?

 • Patrick Vriends

  Hoop doet leven mss ?