Lierse vraagt faillissement aan: doorstart in amateurreeksen wordt nu heel moeilijk en ook kans dat er nog gespeeld wordt in play-off 2 is klein

BELGA

Lierse SK heeft vandaag het faillissement aangevraagd. Dat melden de advocaten van de club. Nadat kandididaat-overnemer David Nakhid afgelopen weekend afhaakte, werden er geen nieuwe investeerders gevonden. Wanneer de handelsrechtbank het faillissement bevestigt, wordt er een curator aangesteld die de schuldeisers van de Koninklijke Lierse Sportkring CVBA zoveel mogelijk tegemoet zal komen. Daarvoor komt het stadion niét in aanmerking. Het Lisp is eigendom van een aparte nv die het faillissement nog niet heeft aangevraagd.

Een persmagistraat nuanceerde dat Lierse langs de griffie ging om de boeken neer te leggen, maar dar er elementen ontbraken in het dossier, zoals de personeelslijst. Als Lierse vrijdag het dossier wel inlevert, zal de rechtbank wellicht maandag uitspraak doen.

Einde van stamnummer 30

"Het bestuur heeft tot vandaag naar een oplossing gezocht, maar heeft die niet gevonden", klinkt het. "Lierse wil de spelers en supporters bedanken voor hun constructieve ingesteldheid en is ook dankbaar voor alle steunbetuigingen van de jongste dagen. Alle salarissen zullen uitbetaald worden. Als gevolg van van het faillissement van Lierse gaat ook de jeugdwerking in vereffening."

CEO Jan Van Elst stelt dat een doorstart van het stamnummer 30 in de amateurreeksen nu wellicht niet meer mogelijk is. Daarop hoopte Lierse nog, nadat het maandag voor het Arbitragehof voor de Sport (BAS) te horen had gekregen dat het definitief geen proflicentie krijgt. Ook de kans dat er dit seizoen in play-off 2 A nog verder gespeeld wordt, acht Van Elst klein. Lierse zou vrijdag thuis Waasland-Beveren ontvangen.

Bedrukte gezichten bij teammanager Roel Rymen (l), met naast hem CEO Jan Van Elst.
PHOTO NEWS Bedrukte gezichten bij teammanager Roel Rymen (l), met naast hem CEO Jan Van Elst.

Na het bankroet van Lierse is het Belgische voetbal een traditieclub armer. De sympathieke Pallieters zijn de "laatste kleine kampioen van België", maar vreemd genoeg leidde die vierde en laatste landstitel van 1997 ook het begin van een negatieve spiraal in. Financiële problemen hielden de club in een wurggreep en plaveiden de weg voor een omkoopaffaire (2006) en een buitenlandse overnemer (2007). Net iets meer dan een decennium later is de definitieve ondergang van de club een feit.

Eric Van Meir viert de titel in 1997.
BELGAIMAGE Eric Van Meir viert de titel in 1997.

Het was Eric Gerets die in het seizoen 1996-1997 voor hoogdagen zorgde op het Lisp, met een verrassende landstitel als slotakkoord. Een jaar later bleef er van de kampioenenploeg al niet veel meer over en was Gerets al vertrokken naar Brugge om daar Club naar de titel te loodsen. De provincieploeg mocht proeven van de Champions League en de lichting van 1978, met daarin onder meer Jurgen Cavens en Carl Hoefkens, zorgde nog voor Bekerwinst en een Supercup in 1999, de laatste prijzen die de club op zijn erelijst mocht bijschrijven. Het was ook de laatste echt succesvolle jeugdlichting, nadat Lierse in de jaren negentig het Belgische jeugdvoetbal een tijdlang had gedomineerd.

De resultaten gingen in dalende lijn en in 2006 werd er voor de eerste keer sinds lang tegen de degradatie gevoetbald, toen de club in de achterzak zat van gokchinees Zheyun Ye tijdens de woelige jaren onder het voorzitterschap van Leo Theyskens. Twaalf maanden later was de derde degradatie naar de tweede klasse in de clubgeschiedenis een feit voor het stamnummer dertig. Met Maged Samy kwam er een verrassende overnemer uit Egypte. Zijn Wadi Degla-holding zorgde voor de inbreng van vers kapitaal bij de tweedeklasser en de ambitie reikte plots tot aan de hemel: binnen de vijf jaar nog eens Champions League spelen werd als doelstelling vooropgesteld. De promotie naar de hoogste afdeling liet echter tot in 2010 op zich wachten, nadien geraakte de club nooit meer in de linkerkolom van de eerste klasse. Na enkele kleurloze seizoenen volgde in 2015 de vierde en fatale degradatie naar de tweede afdeling. Dit seizoen doken er opnieuw financiële problemen op, met betalingsachterstallen in alle clubgeledingen en kwam het nieuws naar buiten dat Samy een overnemer zocht.

Maged Samy.
photo_news Maged Samy.28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudolf jacobs

  betaald en profvoetbal,is voor belgie niet weg gelegd,aan de huidige lonen die de spelers de dag van vandaag eisen,en vragen de managers,de bestuursleden,graaien lustig mee,maar owee als een terrein verzorger,om compensatie vraagt,sonsering in belgie het laagste van europa,aantal toeschouwers op niveau van de engelse vierde klasse,jongens vergeet het hier,mensenhandel

 • peter maas

  Rudy De Backer,allemaal buitenlanders? Namen als Frans,Weuts en Poelmans klinken nu ook niet echt arabisch denk ik dan maar,of ben ik verkeerd? Zeveraar.

 • gaspard van de ketele

  Hoeveel geld heeft de gemeente (belastingbetaler) in de wanbeheerde club gestopt ,vergeten waarschijnlijk

 • Jan Boden

  Dat staat Club Brugge in de nabije toekomst ook nog te wachten. Zonder Europees voetbal krijgen ze niet langer hun budget nog rond.

 • Danny Stoffel

  Groot verlies voor antwerpen....