Lierse nieuw uitstel geweigerd: club hoopt nu doorstart te maken in eerste of tweede amateur

BELGA
Game over voor Lierse als profclub. Voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) vroeg de club opnieuw om uitstel, maar dat kreeg het niet. Het definitieve doodsvonnis volgt wellicht morgen. CEO Jan Van Elst hoopt op een doorstart in eerste of tweede amateur.

Positief voor Lierse was dat er op de zitting voor het BAS een advocaat van Maged Samy aanwezig was, wat erop duidt dat Wadi Degla toch nog een deel van de bondsschulden zou willen aflossen om zo het Lierse stamnummer te behouden en een doorstart te kunnen maken in de eerste of tweede amateurreeks. De komende dagen gaat Wadi Degla dit verder bekijken. Van Elst gaf na de zitting toe dat het dossier niet volledig was en hij dus weinig tot geen hoop had op een goeie afloop wat betreft het profverhaal in 1B. De definitieve uitspraak van het BAS volgt wellicht morgen. Dan staat er ook Moeskroen - Lierse in play-off 2 op het programma - wedstrijd die wel gewoon gespeeld wordt.

Joeri Poelmans bij het verlaten van het spelershome vanochtend.
Photo News Joeri Poelmans bij het verlaten van het spelershome vanochtend.

De spelers van de A-kern werden normaal vandaag om 9 uur op de club verwacht voor de training, maar kregen vannacht de melding dat ze zich pas een uur later moeten melden. Op het programma stond geen oefenstonde, maar een gesprek met het bestuur. Na dat onderhoud kwamen de spelers druppelsgewijs naar buiten, met de inhoud van hun lockers. Zij kregen applaus van een tiental fans dat was komen opdagen. Bevestigd werd het nieuws nog niet, maar alles wijst er op dat de stekker er wordt uitgetrokken. 

De Pallieters moesten tegen 5 uur vanochtend hun definitieve licentiedossier insturen naar het BAS, maar volgens onze informatie is dat niet in orde geraakt. Te elfder ure waren er alsnog problemen opgetreden tussen kandidaat-overnemer David Nakhid en verkoper Maged Samy, waardoor de zo noodzakelijke deal zou zijn opgeblazen. Mogelijk komt er nu dus een doorstart in de amateurreeksen, in het andere geval houdt Lierse na 112 jaar gewoon op te bestaan.

Teammanager Roel Rymen.
Photo News Teammanager Roel Rymen.

Advocaat Wadi Degla: "Nakhid kwam contractuele verplichtingen niet na"

SK Lierse slaagde er niet in alle nodige stukken tijdig bij te voegen en verdedigde voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) een onvolledig licentiedossier. De kans op een verlengd verblijf in 1B lijkt daardoor nihil. Eigenaar en overlater Maged Samy schuift de schuld bij kandidaat-overnemer David Nakhid.

Maged Samy liet zich maandag voor de arbiters van het BAS vertegenwoordigen door advocaat David Ryckaert, die in het BOIC-gebouw plaatsnam naast confrater Alexander Vantyghem. Volgens hem is de Trinidadiaan David Nakhid, die zich anderhalve week geleden aankondigde als de nieuwe mecenas op het Lisp, de schuldige voor het niet rond krijgen van het licentiedossier.

"We hebben tot laat in de avond nog onderhandeld met Nakhid, die zich als de enige kandidaat-overnemer ook uitte. Hij had zich voorgenomen om het overeengekomen bedrag te betalen. Het contract over de verkoopprijs was ook definitief. Maar Nakhid kwam zijn contractuele verplichtingen niet na en bracht daardoor Lierse in de problemen", aldus meester Ryckaert. Over de details wilde de advocaat van Maged Samed niet uitweiden. 

David Nakhid (midden).
BELGA David Nakhid (midden).

Van Elst: "Lierse maakt play-offs zeker af"

Het bestuur van Lierse voelde de bui deze ochtend al hangen. In plaats van een training, zoals aanvankelijk voorzien was op het oefencentrum in Lier, kregen de spelers het slechte nieuws dat er wellicht geen overnemer gevonden is. "We hebben met de spelers gesproken. De meesten hadden nog veel zin om te spelen, vooral uit respect voor de fans", reageerde CEO Jan Van Elst. "De spelers hebben zich geëngageerd om alle resterende matchen te spelen. In de laatste thuismatch tegen Waasland-Beveren (11 mei) willen we de fans een waardig afscheid van het profvoetbal geven."

Hoewel Van Elst wist dat het licentiedossier niet volledig was, trok hij met de moed der wanhoop toch naar het BAS. "Ons dossier moet ten gronde nog steeds bekeken worden. Dus zolang er geen uitspraak is, blijft er hoop. Maar de Proximus League is op dit moment heel ver weg. De kans is nagenoeg onbestaande."

Over hoe het nu verder moet met het stamnummer 30, wil de club pas later communiceren. "Veel is afhankelijk van onze aandeelhouder. Kiest Maged Samy ervoor om te liquideren? Of gaat hij door met Lierse in de amateurreeksen en zoeken we samen verder naar een oplossing? Ik vrees dat de beslissing niet aan Lierse toekomt. Die zal boven ons hoofd gemaakt worden."

Een schuldigde wil Van Elst vooralsnog ook niet aanwijzen, maar hij geeft wel aan dat Lierse misschien wel gegokt heeft op het verkeerde paard. "Wadi Degla had al zijn geld op Nakhid gezet. Die leek de ideale overnemer en daarom zijn de gesprekken met andere kandidaten niet voortgezet. Achteraf gezien is dat misschien wel jammer", aldus Van Elst. "Soms springen akkoorden af. Helaas is Lierse daar in dit geval de dupe van."

Jan Van Elst.
PHOTO NEWS Jan Van Elst.73 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • alfred cool

  Man man man , zo een ploeg geweest met goede voetballers en nog kampioen gespeeld ook .Als de Heer Van Laer dat hier nu nog zou meemaken die mens draaide zich om in zijn kist . Hij heeft de ploeg nog naar zijn successen geleid en nu zitten ze aan de grond . Maar is voetbal nog wel een sport of een kwestie van big business en amok rond het stadion !

 • Dimitri Piryns

  Als beveren supporter hoop ik dat lierse niet mag vergaan wat ons ksk beveren mocht ondergaan,want dat is een lange leidensweg om terug te komen,maar zo worden we wel sterker en zelfstandiger,lierse ik duim voor jullie,jullie zijn een topploeg

 • François Nuyts

  Heel spijtig voor een traditie club als Lierse , maar het is zoals met zovele ploegen in onze competitie nu eenmaal zo , als zij geen grote geldschieter vinden , en dat zijn dan nog meestal buitenlandse is het gedaan met on voetbal . En diegenen die hoog van de toren blazen met zo een geldschieter mogen ook niet vergeten dat dit van de ene op de andere gedaan kan zijn en zij ook naar lagere regionen kunnen verdwijnen .

 • Willy Van Craen

  Mijn ganse familie heeft bij Lierse gespeeld van onze 12 jaar.Mijn oom was ook internationaal met Bernard Voorhooft en gestorven op 24 jarige leeftijd door de stamp. Ik ga nu al zijn documenten terug vragen Want die mogen niet op het stort.

 • Inge De Bruyn

  Lierse Wilrijk misschien of Germinal Lierse ?