Exclusief voor abonnees

Léon Mokuna, de eerste zwarte speler in onze hoogste klasse, overleden: “Mijn komst naar Gent was een spektakel”

De Congolees werd 91

J. Van Peteghem
Enkele dagen na Robbie Rensenbrink neemt het Belgische voetbal afscheid van een ander fenomeen. Léon Mokuna was in 1957 bij AA Gent de eerste zwarte speler in de hoogste klasse, en plaveide zo de weg voor andere Congolese spelers in België. Ex-ploegmaat Richard Orlans (88) haalt herinneringen op: “Léon verklapte me dat hij zelfs ooit met Real Madrid had getraind.”

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • DIRK BUYCK

    Rust in vrede Leon

  • Herman Valaert

    Ik ben nog naar matchen gaan kijken waar de man meespeelde bij Gent , samen met mijn vader -die zei me toen als grap : " als de spelers op plein komen zal ik je Mokuna eens tonen, ' t was niet moeilijk die er uit te halen ..maar als kind kijk je daar wel van op ..een enige zwarte op ' t plein . Goeie voetballer trouwens , hij speelde samen met mijn neef die toen ook bij Gent voetbalde . Flor Van De Velde .