KVO in gesprek met stadsbestuur en Marc Coucke over moeilijke financiële situatie: “Hopen dat alle partijen het beste voor hebben”

Photo News
Het is niet het seizoen van KV Oostende. De ploeg kent sportief een lastig moment in de competitie, maar zit ook financieel in moeilijk vaarwater. De club is zelfbedruipend, maar draagt een zware erfenis na het tijdperk Coucke. 

Eén punt uit de laatste vijf matchen in de Jupiler Pro League. Neen, het gaat KV Oostende niet bepaald voor de wind de voorbije weken. De West-Vlamingen kregen een stevig programma voorgeschoteld, maar de twee meest recente verliespartijen tegen Eupen en Waasland-Beveren zorgden voor een zure nasmaak. Bovendien speelt ook de financieel-economische situatie de club parten. 

Zo lijdt Oostende onder de huur van de nieuwe hoofdtribune. Niemand minder dan voormalig voorzitter Marc Coucke stond borg voor het nieuwe pronkstuk van de Versluys Arena. KVO huurt op dit moment de tribune van zijn ex-voorzitter om later het volledige bedrag in schijven terug te betalen. Naast de tribune zorgen ook enkele stevige spelerscontracten voor een zware financiële last. Oostende hoopte daarom Nicolas Lombaerts en Fernando Canesin te slijten deze zomer. Zonder succes. 

Ook het Oostendse stadsbestuur maakt zich zorgen. Burgemeester Bart Tommelein (zie video hierboven) vindt het niet kunnen dat Marc Coucke KVO zo achtergelaten heeft voor Anderlecht en rekent erop dat hij de huurprijs van de hoofdtribune in de Versluys Arena opnieuw laat zakken. Doet Coucke dat niet, zal KVO volgend seizoen en het seizoen daarna ook nog voetballen, maar dit zou voor hen toch een serieuze hulp zijn - net zoals het vertrek van Lombaerts of de verkoop van Canesin was geweest. 

Voorzitter Dierckens: “Er is een zware erfenis uit het verleden”

Vorig jaar heeft voorzitter Dierckens 3 miljoen in de club gepompt om de tekorten aan te vullen. Die zijn nu niet zo groot als bij het vertrek van Callant, maar ze zijn er wel. Intussen is de loonlijst al iets lichter, maar niet licht genoeg. “Bart Tommelein heeft een brief verstuurd naar Marc Coucke, waarvan ik op de hoogte ben gebracht. In februari ben ik ingesprongen en heb ik een kapitaalsverhoging van drie miljoen euro doorgevoerd om een structureel verlies voor één jaar op te vangen. Ik wist dat vooraleer ik erin stapte, alleen was dat wel met het idee dat we samen met Marc de dingen zouden herbekijken”, vertelt Dierckens aan onze redactie.

“KV Oostende is op zich een gezonde club, die zelfbedruipend zou kunnen zijn en alles rond krijgt met het budget dat er is. Wij kunnen met ons budget op zich perfect overleven. Alleen is er een zware erfenis uit het verleden en die vormt het probleem. Zo is de huur van het stadion een zware hap uit het budget. 1,2 miljoen euro, dat is maandelijks 100.000 euro ofwel 50.000 euro per thuiswedstrijd. Er zijn nog wat nevenactiviteiten in het stadion, maar dat weegt niet op.” 

Frank Dierckens.
BELGA Frank Dierckens.

“Bovendien zijn er een aantal sponsors mee verhuisd naar Anderlecht en zijn er ook nog schulden van de club aan Marc achtergebleven. Dat gaat om een paar honderdduizend euro per jaar. Dat volledige pakket kan de club niet dragen. We hadden gehoopt om van het loon van Lombaerts (ongeveer één miljoen per jaar) verlost te raken en Canesin voor minstens 500.000 euro te verkopen. Dat is niet gelukt.”

“De toekomst van de club is ten allen tijde primordiaal. Op het einde van dit seizoen lopen enkele dure contracten af en dan kunnen we pas écht met een propere lei van start gaan. Intussen werken we op alle vlak – sportief én financieel – hard verder om KVO de mooie toekomst te geven die het verdient.”

Open brief stadsbestuur aan Marc Coucke

In een open brief aan Marc Coucke verwijst burgemeester Bart Tommelein naar de situatie. Volgens het stadsbestuur vervalt de erfpachtovereenkomst rond de tribune in de Versluys Arena als Oostende een financieel debacle tegemoet gaat. 

De stad Oostende heeft tijdens een overleg met de raadslieden van KVO uitgebreid kennis genomen van de huidige precaire financiële situatie van voetbalclub KVO. Het zal niet verwonderen dat wij als Stad bijzonder bekommerd zijn omtrent het voortbestaan van de club dat momenteel ernstig in het gedrang is.”

“In geval van faillissement, ontbinding of gerechtelijk reorganisatie van de nv KVO, zal de stad Oostende de erfpacht met onmiddellijke ingang beëindigen en zullen de opstallen van rechtswege door natrekking en zonder vergoeding eigendom van de stad Oostende worden. De stad Oostende rekent er op dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen zodat het voortbestaan van de club gewaarborgd kan worden.”

Photo News34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUC CATTRYSE

  Dat Versluys sponsort ! Daar kan hij dan later veel appartementen op zetten

 • Jeffry Hyman

  Er loopt daar één rond die voor alles maar dan ook alles zelf aan de kassa passeert... Heren journalisten zouden dit beter eens onderzoeken en kijken hoeveel deze man KVO al heeft gekost... Btw zelf voor ruildeals, dus nuloperaties factureert hij zijn commissie op basis van de hoogte van de ruildeal aan KVO...

 • jenny charels

  Wat voor een zakenman ben je, als je, zoals de nieuwe voorzitter van KV Oostende (een "nieuwe rijke") 3 miljoen euro in een bodemloze put stort!. Straks KVO failliet en de man helft van zijn fortuintje kwijt.

 • Bart Vermeiren

  Zware huurprijs van de tribune en te hoge spelerslonen: konden ze daar niet eerder bij stilgestaan hebben? En nu mag het stadsbestuur het gaan oplossen!

 • FRANS DE ROUCK

  Bij de onderhandelingen voor de overname zat er maar één die wakker was en de rest waren aan het dagdromen. Er zijn lepe en slimme mensen! Coucke is een lepe en Callant is een slimeik. Callant zakenman zijnde heeft snel ingeschat dat dit een dood geboren kind ging worden. En wou zijn eigen verzekeringsbedrijf niet tengronde richten een terechte en slimme beoordeling. Huurt de tribune om later ij schijven terug te betalen ??? Hoe dom !!! Waarom niet onmiddellijk in schijven af betalen??