Berrier bijt van zich af: "Ik veroorzaak geen problemen in de kleedkamer"

PHOTO_NEWS
526 dagen: zo lang was het geleden dat Franck Berrier (31) nog eens interview gaf aan uw krant. "Ik praat liever met de voeten." Tot nu: "Ik heb met niemand problemen." Genoteerd.

Flashback naar zondag 25 januari, AA Gent-KV Oostende, 3-1. Na een uur haalt KVO-trainer Fred Vanderbiest zijn 'patron' Franck Berrier naar de kant. De middenvelder krijgt werkelijk niets voor mekaar en geeft een ongemotiveerde indruk. "Berrier is een verwaande pseudovedette", schrijft Het Laatste Nieuws. "En het is bovendien geen pretje om met hem de kleedkamer te delen."

Leugens
Als Berrier op maandag het artikel onder ogen krijgt, reageert hij verbouwereerd. Praten met de pers wil hij dan nog niet doen. "Anders zou het lijken alsof ik niet tegen kritiek kan", redeneert hij. Eén maand later, wanneer hij opnieuw toegroeit naar zijn beste niveau, wil de Fransman wel duidelijkheid scheppen: "Want ik hou er niet van dat er leugens verteld worden." Nou ja.

"Ik was, na de nederlaag op AA Gent, enkel en alleen ontgoocheld in mezelf en het resultaat", opent Berrier. "Ik zat snel op de bus, maar dat was omdat ik daar rustig kan bellen met mijn vrouw - zij analyseert mijn matchen. Ik zorg dus níet voor problemen in de vestiaire. Ik spreek er zelfs amper - dat ligt niet in mijn karakter -, ik praat liever met de voeten. Ja, ik ben introvert, maar dat betekent niet dat ik geen vrienden heb. Ik kom met iedereen overeen. Het beste bewijs is dat ik al meermaals voetbalschoenen weggegeven heb aan ploegmaats. Als ik kan helpen, doe ik dat."

Mooie voetballers
Tegelijk beseft Berrier dat hij dit seizoen niet het vereiste niveau haalt - zijn statistieken zijn met amper twee goals en vijf assists ondermaats. Al is ook dat makkelijk te verklaren, zegt hij. "Toeval bestaat niet, alles gebeurt met een reden. En ik stel vast dat ik nooit eerder zo veel moest verdedigen als dit jaar. Met Sébastien Siani en Andile Jali - fantastische spelers - staan twee mooie voetballers in mijn rug, geen brekers. Dat zorgt ervoor dat ik frisheid mis in de zone van de waarheid."

Frisheid die Berrier nu naar eigen zeggen teruggevonden heeft, met dank aan een paar weken op de bank: "Ik heb de coach zelf verteld dat hij me naast de ploeg mocht zetten. Eerst durfde hij niet, want hij rekende op de ervaren spelers om het elftal op de rails te krijgen. Uiteindelijk deed hij het toch. Dat heeft me ongelofelijk veel deugd gedaan, ook al wil iederéén spelen. Ik was vermoeid."

Play-off I
De anekdote toont zijn professionaliteit, meent Berrier. Zijn betrokkenheid ook. "Ik wil de voorzitter (Marc Coucke, red.) iets teruggeven voor het vertrouwen. We hebben een goede band - in aanloop naar de match stuurt hij me vaak sms'jes." Een transfer is dan ook niet aan de orde: "Enkel als er club met véél geld komt, zou ik een vertrek overwegen. Ik voel me goed in Oostende. Sportieve uitdagingen genoeg hier: volgend seizoen moeten we aanleunen bij play-off I. (blaast) Ik wil geen druk zetten, maar als je ziet wat de mogelijkheden van de voorzitter zijn..."