Portret van Olivier Somers en Stefaan Vanroy: business boven voetbalpassie

Olivier Somers en Stefaan Vanroy
Photonews Olivier Somers en Stefaan Vanroy
Mede-hoofdaandeelhouder Olivier Somers en sportief directeur Stefaan Vanroy zetten een stap opzij bij KV Mechelen en verlaten het Belgische voetbal. De timing is op zijn zachtst gezegd opvallend. Vanaf vandaag verdedigt KV Mechelen haar laatste kans voor het BAS. Dat velt de komende dagen het sportieve verdict voor Malinwa: 1A, 1B of eerste amateur. Een portret van de twee jeugdvrienden, die goed twee jaar geleden bij Malinwa terechtkwamen.

In december 2017 namen Somers en Vanroy een actieve rol op binnen de club nadat die van een vzw werd omgevormd naar een nv. Somers, een burgerlijk ingenieur die Gemaco, een reclame- en marketingbedrijf dat nu internationaal actief is, heeft opgericht, was samen met Dieter Penninckx hoofdaandeelhouder. Hij investeerde zowat twee miljoen euro in de club en verkoopt zijn aandelen nu aan Penninckx, de CEO van Brantano. Vanroy, accountant bij Finivo, pompte dan weer 250.000 euro in de club en was een van de minderheidaandeelhouders. Zijn aandelen worden geschonken aan het Malinwa Supportersorgaan. 

Stefaan Vanroy naast Luk Delbrouck, de advocaat die hem vertegenwoordigt in Propere Handen.
BELGA Stefaan Vanroy naast Luk Delbrouck, de advocaat die hem vertegenwoordigt in Propere Handen.

De twee stonden zwaar onder druk sinds in oktober vorig jaar het schandaal rond Propere Handen uit zijn voegen barstte. De Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond veroordeelde begin juni KV Mechelen en vier van zijn bestuurders uiteindelijk voor matchfixing in de degradatiestrijd van het seizoen 2017-2018. De club werd bestraft met een degradatie naar 1B (met een handicap van 12 punten) en een verbod op deelname aan Europees voetbal en de Croky Cup. Medehoofdaandeelhouder Olivier Somers, ex-voorzitter Johan Timmermans en financieel directeur Thierry Steemans werden voor hun aandeel tien jaar geschorst, sportief directeur Stefaan Vanroy kreeg zeven jaar schorsing. KV Mechelen en de vier bestuurders tekenden beroep aan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Nadat er tot drie keer toe een wrakingsvervoek werd ingediend tegen de arbiter die de zaak zou voorzitten, kon de zaak pas afgelopen donderdag ingeleid worden bij het BAS. Vandaag volgen de eerste pleidooien. Met het vertrek van Somers en Vanroy hebben nu alle vier betrokkenen in de matchfixingzaak een stap opzij gezet. Steemans nam meteen ontslag toen het schandaal uitbrak in oktober vorig jaar. Een maand later stapte Timmermans op als voorzitter - hij is wel nog bestuurslid. En nu besluiten ook Somers en Vanroy om de stekker eruit te trekken. KV Mechelen hoopt zich zo voor het BAS te kunnen vrijwaren van de degradatie naar 1B. 

KV Mechelen stuntte in de zomer van vorig jaar door Igor De Camargo terug naar België te halen. Van links naar rechts herkent u ook nog Olivier Somers, Stefaan Vanroy en makelaar Paul Stefani.
Joel Hoylaerts / Photo News KV Mechelen stuntte in de zomer van vorig jaar door Igor De Camargo terug naar België te halen. Van links naar rechts herkent u ook nog Olivier Somers, Stefaan Vanroy en makelaar Paul Stefani.

Sportief gezien ging het in de periode onder Somers en Vanroy van de hel naar de hemel. In het seizoen 2017-2018 degradeerden de Mechelaars uit de hoogste klasse, maar vorig jaar werd een echt boerenjaar. Onder het bewind van Wouter Vrancken werd de ploeg kampioen in 1B en bovendien werd ook de Croky Cup gewonnen. In de finale toonde Mechelen zich met 2-1 te sterk voor AA Gent.

Zakenmensen

Achter de schermen stonden Somers en Vanroy vooral bekend als goede zakenmensen en onderhandelaars, wiens hart voor de club - in vergelijking met Penninckx - eerder beperkt is. Business boven voetbalpassie. Wel hebben ze voor een broodnodige professionaliteitsinjectie gezorgd Achter de Kazerne. De nieuwe hoofdtribune was infrastructureel een immense stap vooruit voor de club, en ook sportief ging het er professioneler aan toe. De staf werd uitgebreid, kreeg meer middelen en er werden enkele toptransfers verricht als De Camargo en Kaya. 

Somers en Vanroy wilden enkel reageren via de website van KV Mechelen. “Toen we een kleine twee jaren geleden aan dit project begonnen, hadden we nooit gedacht dat het zo zou moeten eindigen. We laten een club achter die op alle vlakken een stuk professioneler is. De nieuwe organisatie staat als een huis. De macht van een paar, ondertussen in opspraak geraakte, makelaars is definitief ingeperkt. Dit gebeurde zelfs voor het losbarsten van de hele zaak. (...) We hebben de voorbije maanden samen met Dieter Penninckx zoveel energie in deze mooie club gestoken dat ons rood-geel hart bloedt bij dit vertrek. We vinden het verschrikkelijk spijtig dat we niet langer aan de kar kunnen trekken. (...) We zijn de voorbije maanden door een lastige periode gegaan. Ook voor onze familie waren de gebeurtenissen vaak pijnlijk. Daarom zijn we de supporters ontzettend dankbaar voor alle steun.” 

Olivier Somers en Johan Timmermans
Photo News Olivier Somers en Johan Timmermans7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Peeters

  Peeters Eddy over match fixing is al heel veel inkt gevloeid. uiteindelijk is wat boven water gekomen is klein bier ten overstaan wat er al jaren aan het gebeuren is. Of is er iemand die denkt dat Eupen - Moeskroen reglementair was? En Moeskroen dat al jaren problemen heeft financieel en toch telkens de dans ontspringt? Wat betreft Veljkovic gaan er nog veel anderen grote ogen opzetten maar de vraag is of daar iets gaat mee gedaan worden.

 • Luc Van Mechelen

  Marc De Vos en Fernand Debrouwer, , misschien eerst de uitspraak afwachten....er zijn hier al genoeg gieren...

 • ghislain vranckx

  KV Mechelen werd door Timmermans en co voor een appel en een ei verkocht. Wanneer het zwartgeld circuit van Veljkovic wordt blootgelegd dan zullen de ogen van de supporters van geelrood eindelijk opengaan. KVM heeft 1,9 miljoen euro voor scouting betaald aan de spijtoptant en er 7,8 miljoen euro aan vergoedingen voor makelaars. Het zat al jaren fout met controle op financieel gebied. De omkoopaffaire is een farce, je probeert iets 'te regelen' maar degradeert uiteindelijk. Ghislain Vranckx

 • Christiane Van Croonenborch

  Opstappen wat betekent dat uiteindelijk ? In de zin van er moet nog een uitspraak komen maar ? Zo kan iedereen frauderen nadien stap je op ben je gene lid meer en de kous is af

 • Marc De Vos

  Waarom denk je dat Telenet zijn tarieven net gestegen zijn denk je. Het verlies van KV Mechelen, dat niet in 1A komt, compenseren.