KV Mechelen kan weer lachen: het wint van leider Westerlo en doet weer mee - Fans OHL voeren actie - Lyra-Lierse krijgt boete

Rob Schoofs heeft er net 2-0 van gemaakt.
BELGA Rob Schoofs heeft er net 2-0 van gemaakt.

KV Mechelen wint met 2-0 van Westerlo

Eindelijk nog eens lachende gezichten Achter de Kazerne. Malinwa klopte leider Westerlo met 2-0 in de Proximus League. Voor geel-rood was het nog maar de tweede competitiezege, maar dat volstaat wel om terug mee te spreken in de strijd om de eersteperiodetitel: het komt op 4 punten van Westerlo, dat met 13 op 21 zowaar aan de leiding blijft.

Weinig vuurwerk voor de pauze, al was KVM ook dan het gevaarlijkst via Storm, een omhaal van de Ivoriaanse spits Togui (hij hield De Camargo op de bank) die gepakt werd door Van Langendonck en een kopbal van Mera. Na de pauze ging het plots hard met twee goals in vijf minuten. Van Langendonck kon eerst een voorzet van Togui enkel voor zich uit tikken, in de voeten van Storm (1-0). Waarna Schoofs vanop afstand knap in de linkerhoek uithaalde en ook scoorde. Een bleek Westerlo kon enkel reageren via een afstandsknal van Abrahams die naast ging. 

William Togui was er in de eerste helft dichtbij met een omhaal.
BELGA William Togui was er in de eerste helft dichtbij met een omhaal.

Lommel SK, dat zaterdagavond stuntte op het Kiel (1-3), staat nog een puntje achter op Westerlo, Union volgt op drie punten. KV Mechelen, Beerschot-Wilrijk en Roeselare hebben elk 9 op 21.

Westerlo-spits Jens Naessens in een luchtduel met Jules Van Cleemput.
BELGA Westerlo-spits Jens Naessens in een luchtduel met Jules Van Cleemput.

Lyra-Lierse houdt 2.250 euro boete over aan debuutmatch in Betekom

Het Sportcomité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft een effectieve boete van 2.250 euro opgelegd aan Lyra-Lierse. De fusieclub houdt die sanctie over aan haar debuutmatch in Betekom, waar supporters het te bont maakten.

Lyra-Lierse speelde op 1 september de allereerste wedstrijd en sloot die ook winnend af. Na een spektakelduel versloeg de Lierse fusieclub thuisploeg Betekom met 3-4. Door het gedrag van de fanatieke supporters krijgt die historische wedstrijd nu alsnog een zure nasmaak.

Een grote politiemacht was op de been gebracht, maar die moest niet ingrijpen. Toch leed Betekom schade aan het stadion. Zo sneuvelden een aantal ijzeren baren en netten. De bezoekende supporters beschadigden ook het kunstgrasveld door het smijten van rookbommen. De incidenten werden gefilmd door beveiligingscamera's van Betekom.

De boete is opgedeeld in drie delen. Het Sportcomité legt 2.000 euro effectief op. Daarbovenop wordt 250 euro van een voorwaardelijke straf van vorig jaar effectief gemaakt. Lyra-Lierse krijgt ook nog 500 euro met uitstel, die de club tot 20 september 2019 boven het hoofd hangt.

smb

OHL-supporters voeren actie "om elf Bjorn Ruytinxen" op het veld te zien

Op initiatief van de verschillende supportersclubs van OHL hebben gisterenavond bij het begin van de match OH Leuven tegen Roeselare meer dan honderd supporters actie gevoerd tegen het lamentabele spel van hun ploeg de afgelopen weken. De actievoerders betraden pas het supportersvak toen de match al 13 minuten bezig was. OHL verloor zoals reeds gemeld de match met 0-2.

"De periode van dertien minuten om afwezig te blijven was niet toevallig gekozen. 'Dertien' was immers het nummer waarmee Bjorn Ruytinx meer dan tien jaar voor OHL gespeeld heeft. Moest de huidige spelerskern dezelfde inzet als Ruytinx indertijd tonen, en er dus elf Ruytinxen op het veld staan, dan ben ik ervan overtuigd dat we volgend seizoen in eerste klasse spelen", zei Danny Segers van supportersclub Pigeon d'Or, die zich ook misnoegd toonde over de slechte transferpolitiek.

In het supportersvak werd er tijdens de hele match geroepen om het ontslag van OHL-coach Nigel Pearson. Tijdens de persconferentie na de match zei Pearson de frustratie van de supporters te begrijpen. Hij wees er tegelijk op tijdens de tweede helft heel wat positieve punten gezien te hebben in het spel, waarop de komende tijd kan worden voortgebouwd. Zo werden er meer kansen gecreëerd dan tijdens de voorbije matchen.

Kostovski en Hendriks balen.
BELGA Kostovski en Hendriks balen.

OH Leuven rode lantaarn na thuisnederlaag tegen Roeselare

Titelfavoriet OH Leuven heeft in de Proximus League (1B) zijn derde nederlaag van het seizoen geleden. De troepen van Nigel Pearson gingen aan Den Dreef met 0-2 onderuit tegen Roeselare.

Roeselare toonde zich in een evenwichtige partij de gevaarlijkste ploeg. In de 25ste minuut kwamen de West-Vlamingen verdiend op voorsprong. Doelman Thamsatchanan bracht eerst nog redding, maar tegen de rebound van Thibaut Van Acker had hij geen verhaal. In de tweede helft verdubbelde Mohammed Aoulad (55') de score vanaf de penaltystip na een strafschopfout van Schuermans. De thuisploeg ging naarstig op zoek naar de aansluitingstreffer, maar doelman Biebauw liet zich niet verschalken.

OHL wordt na de derde seizoensnederlaag de nieuwe rode lantaarn en mag zijn ambities voor de eersteperiodetitel opbergen. Roeselare rukt op naar de vierde plaats met 9 punten. Dat zijn er vier minder dan leider Westerlo, dat zondagnamiddag nog in actie komt op het veld van KV Mechelen.

Van Acker aan het feest.
BELGA Van Acker aan het feest.
Aoulad heeft er net 0-2 van gemaakt.
BELGA Aoulad heeft er net 0-2 van gemaakt.

Sander Coopman niet speelgerechtigd

Administratieve blunder bij KV Oostende. Sander Coopman, de aanvallende middenvelder van Club Brugge die na lang getouwtrek helemaal op het einde van de mercato voor de kustploeg koos, is niet speelgerechtigd voor de match van KVO vanavond in Eupen. Coopman kampte met een fysieke achterstand, waardoor hij vrijdag pas voor het eerst deel uitmaakte van de selectie. Maar vandaag stelden ze bij Oostende vast dat de papieren van Coopman niet in orde zijn, waardoor de speler alweer op de terugweg is van Eupen naar huis.

Ook Laurens De Bock, nog een ex-speler van Club Brugge, ontbreekt. Hij blesseerde zich vrijdag op training aan de enkel en bleek vandaag niet fit. (TTV)

Sander Coopman.
Florian Van Eenoo photonews Sander Coopman.

Lommel opnieuw tweede na stuntzege bij Beerschot-Wilrijk

SK Lommel heeft op de zevende speeldag in de Proximus League (1B) een 1-3 overwinning geboekt op het veld van Beerschot-Wilrijk. De promovendus blijft zo in het spoor van leider Westerlo. Beerschot-Wilrijk doet een slechte zaak in de strijd om de periodetitel.

Tegen de gang van het spel in kwamen de Limburgers op voorsprong. Na een splijtende doorsteekbal van Henkens legde Laurens Vermijl (9.) de 0-1 koelbloedig binnen. Beerschot-Wilrijk nam duidelijk het initiatief, maar slaagde er niet in gevaarlijk te zijn. In de tweede helft voetbalde Lommel beter mee, met twee doelpunten tot gevolg. Rocha (59.) kopte het leer onhoudbaar binnen. Invaller Jorn Vancamp (66.) deed hetzelfde, maar dan in eigen doel en zette Lommel zo op rozen. Dante Vanzeir (71.) bracht de thuisploeg met een knap schot op het scorebord, maar verder dan de 1-3 kwam Beerschot-Wilrijk niet meer.

BELGA

Dankzij de belangrijke uitzege rukken de troepen van coach Tom Van Imschoot op naar de tweede plaats. Met 12 punten verzamelde Lommel er eentje minder dan leider Westerlo, dat morgen nog op bezoek gaat bij KV Mechelen. De Kemphanen doen bij winst Achter de Kazerne een gooi naar de eersteperiodetitel. Beerschot-Wilrijk staat op de vierde plaats met 9 punten. 

BELGA

Verheyen laat Lombaerts thuis

Het gaat van kwaad naar erger met Nicolas Lombaerts bij KV Oostende. Nadat hij eerder steevast op de bank zat en niet aan spelen toekwam, viel de ex-Rode Duivel nu naast de selectie van Gert Verheyen. Naar verluidt een sportieve keuze van de KVO-coach, die de voorkeur geeft aan andere jongens op andere posities. (TTV)

Florian Van Eenoo photonews

Leko: "Roteren? Daar geloof ik niet in"

Vergeet Borussia Dortmund: zondag moet AA Gent voor de bijl. Dat was de teneur de voorbije dagen bij Club Brugge, dat vorig seizoen twee keer onderuit ging in de Ghelamco Arena. De Slag om Vlaanderen is voor Ivan Leko een levensbelangrijke wedstrijd. "Dortmund is voorbij. We hebben er nog twee woorden over gezegd en dan de focus verlegd naar de match in Gent. Dit is misschien wel de meest cruciale wedstrijd van het seizoen voor ons. Hoe sterk kunnen we voor de dag komen na een Europese match? Het zal nog gebeuren dat we tijdens de week teleurgesteld zijn, maar direct daarna een topmatch moeten spelen." Onder Preud'homme haalde Club in 2016 14 op 18 na de Champions League-nederlagen - een puntenaantal waar Leko voor zou tekenen. Net als vorig seizoen - al was het toen een pak minder druk - is Leko niet van plan om te roteren. Toen stuurde hij in de bekermatch in Roeselare zijn beste elf de wei in, exact wat hij ook straks zo lang mogelijk wil doen. "In Gent en ook woensdag in Deinze zal mijn beste ploeg op het veld staan. Ik geloof niet in wisselen en zal niet roteren om te roteren. En dat we veel matchen hebben, zal nooit een excuus zijn." (TTV)

AP

Rezaei krijgt nog rust

Nog geen Rezaei in de selectie. De Iraniër krijgt nog wat rust na zijn knie- en dijblessure. Woensdag moet hij ook niet in Deinze verwacht worden. Goed nieuws is dat Nakamba opnieuw voluit meetraint. Net als voor Mata komt de match in Gent nog te vroeg. (TTV)

Photo News

Dompé weer in de gratie, Odjidja en Souquet paraat

Souquet lijkt voldoende hersteld van zijn enkelblessure, ook Odjidja is weer fit. "Als we te stereotiep spelen, is Vadis iemand die dat met zijn creativiteit en ideeën kan doorbreken", aldus Vanderhaeghe. Dompé komt wellicht terug bij de groep. "Hij heeft een volwassen wedstrijd gespeeld met de beloften, maar het is wel iemand die moet opgeladen worden om de juiste mentaliteit te tonen op training. We hebben al positieve dingen gezien, alleen heeft hij met het vallen van de bladeren misschien wat minder goesting. Maar hij heeft kwaliteiten." (RN)

BELGA

Milic en Bakkali onzeker

't Wordt puzzelen voor Hein Vanhaezebrouck. Ognjen Vranjes, degelijk in Trnava, zit in de competitie zijn laatste schorsingsdag uit en moet dus vervangen worden, Antonio Milic heeft last aan de knieën. De Kroatische verdediger is onzeker. Dat geldt eveneens voor Zakkaria Bakkali, die met de heup sukkelt, en James Lawrence (hersenschudding). Vanhaezebrouck recupeert wel Sebastiaan Bornauw, opnieuw fit na een blessure aan de enkel. Yevhen Makarenko (tandpijn) kan wellicht spelen. (PJC)

AFP

50ste thuiszege tegen Standard?

Anderlecht zou het kunnen gebruiken. Paars-wit kan zondag in eigen huis voor de vijftigste keer Standard verslaan. In totaal komen de rivalen uit Luik al voor de 95ste keer in de competitie op bezoek, Anderlecht kon 49 keer de punten thuishouden en scoorde 177 keer. Evident wordt het evenwel niet: vorig seizoen kon RSCA weliswaar winnen (1-0 na een treffer van Henry Onyekuru, in de play-offs werd het 1-3), maar voor de vorige driepunter in de reguliere competitie moeten we terug naar 2011-2012, toen het 5-0 werd. (JSe/PJC)

Bruno Versavel geeft de aftrap

Het kan maar helpen. Anderlecht heeft oud-speler Bruno Versavel (51) uitgenodigd om de aftrap te geven. De voormalige linkerflank was een publiekslieveling in het Constant Vanden Stockstadion, ondanks zijn vele blessures. Versavel speelde tussen 1992 en 1997 voor paars-wit en trok nadien naar Italië. Hij was meermaals Rode Duivel. (PJC)

Bruno Versavel.
PHOTO NEWS Bruno Versavel.

Angella (Charleroi) minstens acht weken out

Gabriele Angella ontwrichtte eergisteren op training zijn knie en de echoscopie wees uit dat de ligamenten zwaar geraakt zijn. De verdediger van Charleroi is minstens acht weken out en zijn afwezigheid zou nog veel langer kunnen aanslepen indien blijkt dat een heelkundige ingreep nodig is. Zijn plaats in de wedstrijdkern voor de match op Waasland-Beveren wordt ingenomen door Dervite. Henen behoort voor het eerst tot de kern. (AR)

Extra maatregelen na 'epidemie' bij STVV-spelers

Op Stayen verliep de voorbereiding op de match tegen Antwerp niet vlekkeloos. Want meerdere spelers kregen te maken met kleine ziektekwaaltjes. "Het is vlak voor de match tegen AA Gent begonnen toen De Norre ziek werd", vertelt coach Marc Brys. "Daarna volgden onder meer Acolatse, Teixeira, Pirard en Legear. Intussen gaat het toch om een tiental spelers die afgelopen week één of meerdere trainingen moesten missen. Nu lijken ze, op Legear na, allemaal weer fit. Maar we kunnen zo'n 'epidemie' natuurlijk missen als de pest. Vandaar dat wel enkele voorzorgsmaatregelen hebben genomen. Zo is er overal ontsmettingsmiddel aanwezig, worden er geen handen meer geschud en zijn ook in de keuken extra leefregels van tel. Het risico op overdracht kan je natuurlijk nooit helemaal uitsluiten." (FKS) 

BELGA6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Yvan Beelaert

  Niet wanhopen ,in die ping -pong competitie is nog alles mogelijk

 • Bart Laloo

  KVO blunder Coopman....wie zonder fout is werpe de eerste steen ! Menselijke fout is altijd mogelijk

 • willy van dijck

  Voetbal is een spel, en in een spel zijn winnaars en verliezers als je niet tegen je verlies kunt moet je thuis blijven. Beerschot is een bijna nieuwe ploeg zonder ervaring met veel jonge spelers laat die jongens gewoon groeien in plaats van ze uit te jouwen. Maar zoals ik vroeger al zei de beste sportmannen liggen thuis in de zetel met een pak chips.

 • Eddy Vermote

  En de winnaar is Gert.

 • fien De Coninck

  Lombaerts, een mooie transfert van coucke/devroe nog...waarom hebben ze hem niet meegenomen naar anderlecht zoals musona en milic, denk je?