KVK-coach De Wilde: "Ik heb al eens afscheid genomen van het leven"

BELGA
Patrick De Wilde werd anderhalve maand geleden aangesteld als trainer van KV Kortrijk. De 52-jarige coach loodste de 'Kerels' meteen naar de finale van play-off 2 waarin het morgen de terugwedstrijd tegen Charleroi afwerkt. In een interview met Sport/Voetbalmagazine komt De Wilde terug op zijn moeilijke verleden.

Patrick De wilde zal het jaar 2010 niet snel vergeten. Tijdens zijn verblijf in China (bij de derdeklasser Tianjin) slaat het noodlot toe. Er blijkt al tien jaar lang een tumor in zijn hoofd te zitten. "Het eerste wat de chirurg me zei, was: 'Je kan sterven. Ik ga er niet van uit, maar ik ga in je hoofd zitten, dus je weet nooit.' Het tweede was: 'Je kan eruit komen, maar gehandicapt.' Die man, professor Van Loon, was heel nuchter en direct. Voor mij was dat doorslaggevend om hem te nemen. Ik heb gezegd: 'Ik leg mijn leven in uw handen, maar mijn tijd is nog niet gekomen. Ik heb nog zoveel te doen.' Ik ben hem eeuwig dankbaar.'"

Godsgeschenk
De operatie duurde ruim tien uur, maar twee maanden later trok De Wilde alweer naar China. "Bij mijn aankomst in China hadden ze maskers van mijn hoofd gemaakt. Een traditie, uit ongeloof dat ik het had overleefd. Mijn spelers kregen een boost en we speelden met veertien punten voorsprong kampioen." Toch verliep het herstel bijzonder traag. Vooral de druk van het coachen bleek te zwaar. En toen bood het Oostenrijkse Red Bull Salzburg een uitweg. "Ik kon de U18 trainen. Een godsgeschenk. Minder stress, in een mooi land, bij een fantastische club. Ik speelde direct kampioen."

Ander mens
Door zijn hersentumor staat De Wilde helemaal anders in het leven. "Ik heb al eens afscheid genomen van het leven. Nu ben ik iedere dag gelukkig dat ik leef. Misschien is dat wel mijn sterkte. Natuurlijk denk ik iedere dag aan de dood. Het laat je niet los. Maar tegelijk besef ik: wees niet chagrijnig, kijk vooruit. Ik wil alleen nog positieve boodschappen brengen: dat er meer is dan een nederlaag en dat je uit iets negatiefs ook positieve kracht kan halen. Ik ben nog meer bezeten dan vroeger. Tien jaar geleden wilde ik mezelf bewijzen, nu wil ik mijn ervaring doorgeven en voetballers helpen hun droom waar te maken. Waar die ook eindigt."

BELGA
BELGA