Kreeg Ivan Leko geld voor transfers en om bepaalde spelers op te stellen bij Club Brugge?

Joel Hoylaerts / Photonews
Ivan Leko zou geld hebben gekregen voor transfers en om bepaalde spelers op te stellen bij Club Brugge. Dat heeft spijtoptant Dejan Veljkovic verklaard aan de speurders, verneemt VTM NIEUWS uit goede bron. Naar aanleiding daarvan is de ex-trainer van blauw-zwart vanochtend opnieuw verhoord. Club Brugge reageert verbaasd, de advocaat van Leko ontkent.

Volgens de getuigenissen van Veljkovic zou Leko delen van de transfersom van spelers Mats Rits, Ivan Tomečak en Karlo Letica hebben gekregen. Daarnaast zou Leko ook geld hebben gekregen van Velkjovic om bepaalde spelers op te stellen. De contractueel opgenomen bonus die spelers krijgen wanneer ze x aantal wedstrijden spelen, werd dan deels doorgestort op de rekening van de trainer. Zowel Rits als Tomečak kwamen over van KV Mechelen, Letica werd voor 3 miljoen euro bij het Kroatische Hajduk Split gehaald.  Daarvoor zou Leko dan een deel van de makelaarscommissie opgestreken hebben. Club Brugge zou daar volgens VTM NIEUWS geen weet van hebben gehad. Wel zou Leko bij Club niet aan zijn proefstuk zijn geweest. Ook met andere clubs en makelaars maakte hij naar verluidt deel uit van dezelfde schimmige constructies.

Mats Rits in de voorbereiding op het nieuwe seizoen tegen KFC Heist.
Photo News Mats Rits in de voorbereiding op het nieuwe seizoen tegen KFC Heist.

Leko werd deze voormiddag in het gebouw van de federale gerechtelijke politie van Limburg in Hasselt aan de tand gevoeld in kader van het fraudeonderzoek in het Belgisch voetbal. Dat bevestigde zijn advocaat Walter Van Steenbrugge. Een verhoor dat urenlang duurde, ook omdat alles via een tolk aan Leko moest vertaald. In het najaar van 2018 zat Leko al eens een nachtje in de cel, maar hij werd nadien weer vrijgelaten. Dinsdag ondervroegen de onderzoekers in Hasselt al ex-bondscoach Georges Leekens, ex-bondsvoorzitter François De Keersmaecker en ex-Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck.

Club Brugge stelt op zijn website dat het met verbazing kennis nam van de berichtgeving omtrent Ivan Leko. “Club heeft hieromtrent op geen enkel moment aanwijzingen gehad. Ivan Leko heeft zelf herhaaldelijk ontkend zich aan dergelijke praktijken schuldig te hebben gemaakt. Club wacht het verdere verloop van het onderzoek af en zal zich intussen onthouden van verdere commentaar.”

Ivan Leko bij zijn afscheid als trainer van Club Brugge.
BELGA Ivan Leko bij zijn afscheid als trainer van Club Brugge.

De nieuwe reeks ondervragingen vindt plaats om de personen te confronteren met de verklaringen die de Servisch-Belgische makelaar Dejan Veljkovic aflegde in zijn rol als spijtoptant. Anderzijds is het de bedoeling van het federale parket om de verklaringen van de personen te toetsen aan de elementen van het onderzoek die tot nu toe verzameld zijn. Zo werd de 41-jarige Leko al eens ondervraagd over de wijze waarop hij betaald werd, toen hij als coach aan de slag was bij Oud-Heverlee Leuven (OHL). Veljkovic was toen zijn manager.

Leko bij zijn voorstelling als de nieuwe trainer van het Arabische Al Ain.
rv Leko bij zijn voorstelling als de nieuwe trainer van het Arabische Al Ain.

Advocaat Leko: “Leko heeft nooit geld gekregen om spelers op te stellen”

Ivan Leko is momenteel trainer bij de club Al Ain in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Leko krijgt in Hasselt bijstand van zijn raadsman Walter Van Steenbrugge. “Ivan Leko heeft nooit geld gekregen om spelers op te stellen. Geen enkele vraag tijdens dat verhoor ging daar trouwens over”, aldus Van Steenbrugge.

Leko werd van 9u40 tot 17u verhoord door het federaal parket en werd bijgestaan door zijn raadsman. “We hebben tal van vragen gekregen en daar is correct op geantwoord. Maar van die aantijgingen is geen sprake, en schaden zijn persoon alweer. Er zal voorlopig ook geen vervolg komen op dit verhoor, we kregen geen nieuwe uitnodiging. We merken uit dit onderzoek wel dat de makelaarswereld nogal speciaal is. Maar Veljkovic en Leko zijn twee personen van een heel andere orde qua geloofwaardigheid lijkt mij.”
102 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Willems

  Die spijtoptant 'lult' maar uit zijn nek om zijn eigen vel te redden, me dunkt. Stel me toch de vraag of dit allemaal blijkt uit cijfermatig bewezen materiaal. Maar ja, zwart geld en een zwarte boekhouding er op na houden mag niet.Of heeft de bond ook zwart geld als de voorzitter verhoord wordt ? Dat het allemaal niet koosher is zal wel een feit zijn maar toch ...

 • rik cappelle

  Het is toch niet te geloven dat er anno 2019 nog zovelen zijn die nog niet eens begrijpend kunnen lezen. Hoe achterlijk kunt ge zijn ? Nog eens ter verduidelijking; als dit waar is wat Leko betreft is er hier maar één slachtoffer en dat is Club Brugge..... en in tweede instantie hun fantastische supporters.

 • Erik Neyt

  Kan het zijn dat,mocht dit waar zijn alleen Club Brugge een zaak heeft tegen Leko??Het word in ieder geval moeilijk,want de resultaten kan je moeilijk slecht noemen

 • emil ledure

  Mark Peeters !! Leko moest NIET weg hij heeft zelf de beslissing genomen om weg te gaan . Met al hunne zever. Waarom is het zo vlug moeten gaan om Anderlecht te verkopen ?? EN dat niemand wist dat het Coucke was die ze gekocht gat??? en deze die den Anderlecht wilden kopen zaten daar met hun mond vol tanden. Is dat niet achter de rug werken. En stilte voor de storm alles moet nog komen.

 • christophe laporte

  Ze zullen in Brugge wel snel doorgehad hebben hoe de vork in de steel zat. Zal wel een reden zijn waarom Leko er niet meer zit na nochtans 2 goeie seizoenen.