Klokkenluider Football Leaks praat met Belgisch gerecht over Moeskroen

De Portugese hacker en klokkenluider Rui Pinto, alias ‘John’ komt aan bij het gerechtshof van Lissabon nadat hij werd uitgeleverd door Hongarije.
EPA De Portugese hacker en klokkenluider Rui Pinto, alias ‘John’ komt aan bij het gerechtshof van Lissabon nadat hij werd uitgeleverd door Hongarije.
De Portugees Rui Pinto, alias John, is afgelopen woensdag in Boedapest zeven uur lang ondervraagd door het Belgisch gerecht. Dat heeft De Standaard vernomen.

Rui Pinto was de anonieme klokkenluider achter Football Leaks. Begin januari werd hij opgepakt in Hongarije, een dag na de ondervraging door de Belgische speurders werd hij uitgeleverd aan Portugal. Daar loopt een klacht wegens schending van geheimhouding en poging tot afpersing.

België is in de eerste plaats geïnteresseerd in wat de Football Leaks-documenten kunnen opleveren voor het onderzoek naar Excelsior Moeskroen. Het federaal parket voert sinds april vorig jaar een onderzoek naar schriftvervalsing, oplichting en witwassen en de vraag op welke manier Moeskroen de voorbije jaren een licentie voor eerste klasse heeft kunnen bemachtigen.

Het Belgisch gerecht bevroor ­vorige maand de rekeningen van Moeskroen en stelde twee voor­lopige bewindvoerders aan tot er duidelijkheid is over waar het geld vandaan komt.

De Portugese hacker en klokkenluider Rui Pinto, alias ‘John’.
AFP De Portugese hacker en klokkenluider Rui Pinto, alias ‘John’.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Paul Mulder

    Als ze weten wat er gaande is weten ze bij de voetbalbond ook hoe ze het weer eens onder de mat kunnen schuiven zonder veel uitleg

  • Jack Vanderveen

    Beerput openen en er zelf slachtoffer van worden. Zo heeft de maffia zich ingedekt. Overheden zijn er niets bij.