Kleine clubs protesteren tegen de camera’s van Martínez (van 84.000 euro)

De beslissing van Roberto Martínez kan niet overal op bijval rekenen.
BELGA De beslissing van Roberto Martínez kan niet overal op bijval rekenen.
De K11 en verschillende clubs uit 1B zijn boos. De 84.000 euro voor het verplichte videosysteem dat ze volgend seizoen moeten installeren schiet in het verkeerde keelgat. De verdeling van de 3,6 miljoen bondsgeld evenzeer. De voetbalbond en de top van de Pro League willen vanaf volgend seizoen ‘neutrale’ camera’s in de voetbalstadions, een voorstel van bondscoach en technisch directeur Roberto Martínez. 

De bedoeling: video-opnames van elke wedstrijd voor iédereen ter beschikking stellen voor tactische analyses. Maar daar hangt een prijskaartje aan vast. Drie seizoenen lang zal elke club 28.000 euro moeten investeren - 84.000 euro in totaal dus.

Navraag leert dat heel wat clubs uit 1B en de zogenaamde K11 (de elf kleinste eersteklassers) niet akkoord gaan. Ze vinden dat het project hen wordt opgedrongen. Hun onvrede wordt nog vergroot door de verdeling van de 3,6 miljoen euro die de Pro League krijgt van de voetbalbond. 

De KBVB verdeelt een deel van de winst die geboekt is na het lucratieve WK-jaar. De kleinere clubs vinden het onterecht dat de G5 (Anderlecht, Club, Standard, Genk en Gent) een veel groter deel krijgt. Dat zullen ze woensdag ook duidelijk meedelen op de vergadering van de Pro League. 
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeffrey Deekers

  Als ze niet eens zijn dat de grotere 5 clubs wat meer krijgen van de winst moeten de kleine ploegen maar eens naar de europa league en CL gaan om het belgisch coefficient te helpen hé

 • Luc Cleynhens

  Die Martinez begint veel streken te krijgen ! Hij komt zeer goed over bij de meeste mensen, maar men vergeet dat ' zijn ' succes er gekomen is door een generatie heel goeie spelers die wedstrijden winnen door hun uitzonderlijk talent en NIET door zijn tacktisch vernuft want hij staat erbij en kijkt ernaar. EN een trainer is vergankelijk, niet teveel meegaan in zijn ' vernieuwingen ' want die kosten alleen maar geld en morgen is hij weg !

 • Eddy Grysouille

  Wat gaan ze nog allemaal uitvinden om de arbiters bij te staan, vroeger waren ze met drie, dan waren ze met vier, dan kwam de videoref zich moeien en...................het ging nog niet zoals het hoort, en nu gaan ze nog eens private camera's moeten installeren. Je ken het niet bedenken want alles is goed om voetbal nog chaotischer te maken.

 • Rony Bekaert

  Eigenlijk wel eigenaardig van de G5 en de profliga ! Ze zitten te wringen en te wroeten , om toch maar een zo groot mogelijk deel van de taart ( TV contract ) te bemachtigen , en nu gaan ze hun grootste geldschieter een beetje concurrentie aandoen ...........Terwijl die alle matchen met verschillende cameras in beeld brengen , gewoon een paar abbonementen nemen , een paar digiboxen , en klaar is Kees en veel goedkoper !!!

 • Peeters Freddy

  Spelers en supporters moeten maar betalen, voetbal laat ik aan mij voorbij gaan.