Veel onduidelijkheid over ontslag De Bleeckere: "Dit zet deur open voor willekeur"

BELGA
De Raad van Bestuur van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KNVB) besliste vandaag omwille van "budgettaire redenen" om een punt te zetten achter de samenwerking met Frank De Bleeckere. De voormalige topscheidsrechter zelf en verschillende leden van de Raad van Bestuur waren niet op de hoogte van het ontslag. Bestuurslid en voorzitter van KV Kortrijk Joseph Allijns was kort in zijn commentaar: "Wat transparantie betreft, is dit ongehoord."

De Bleeckere, zelf ook verrast met zijn C4, was sinds augustus 2013 aan de slag bij de Belgische bond, waar hij voltijds de jonge- en elitescheidsrechters professioneel moest opleiden en begeleiden. Na twee jaar moet hij opstappen, maar zijn functie blijft wel bestaan. "De taken van Frank De Bleeckere zullen door de andere leden van het Referee Department worden overgenomen", klonk het in de officiële mededeling van de KBVB.

Ook Paul Allaerts, die bij de KBVB onder meer technisch directeur arbitrage is, werd niet geraadpleegd. De voormalige scheidsrechter tekende de afgelopen jaren nochtans samen met De Bleeckere de lijnen uit voor de Belgische arbitrage. "De Raad van Bestuur heeft mijn mening niet gevraagd. Ik vernam gisterenavond dat de beslissing gevallen was", zegt Allaerts. "We zullen de komende dagen bekijken hoe we het takenpakket van Frank zullen herverdelen, maar daar is vooraf niet over gesproken."

Willekeur
Tijdens een vergadering van de Raad van Bestuur op 9 juli is op basis van een interne audit een eerste keer gesproken over een mogelijk ontslag van Frank De Bleeckere als budgettaire maatregel. Maar daarover stond niets in het verslag en ook niet alle bestuursleden waren present. "Gisteravond rond 22u00 is een afzonderlijk verslag bijgevoegd. Daarin zou het ontslag van De Bleeckere met 'eenpaarigheid van stemmen' goedgekeurd zijn", aldus de voorzitter van KV Mechelen Johan Timmermans, zelf ook lid van de Raad van Bestuur. "Ik was zelf nog op vakantie op de vergadering van 9 juli, maar anderen die daar wel waren hadden niet de indruk dat er een akkoord over het ontslag was. Dat vind ik toch wel heel frappant en gevaarlijk, want het laat de deur open voor willekeur."

De kersvers herverkozen voorzitter François De Keersmaecker wilde niet reageren.