Steven Martens stapt op als CEO van de voetbalbond

PHOTO_NEWS

Steven Martens gooit de handdoek als CEO van de KBVB. Dat heeft hij in een tweet meegedeeld. De 49-jarige Antwerpenaar stond vier jaar lang aan het hoofd van de voetbalbond. De druk op zijn persoon was na de heisa rond de uitgelekte audit van twee weken geleden te groot geworden. Daarin werd voor het seizoen 2013-3014 melding gemaakt van een verlies van 200.000 euro, terwijl de bond 1,4 miljoen euro winst haalde uit het lucratieve WK. Martens zag daarin "politieke spelletjes", een afrekening van enkele (top)clubs die hem liever kwijt dan rijk waren. Zelf had hij het ook over 600.000 euro winst. Martens gaf toen aan "na zo'n emotionele dag" nog geen beslissing te willen nemen. Dat doet hij vandaag dus wel.

Vrijdag kwam Martens opnieuw onder vuur te liggen tijdens de raad van beheer van de KBVB. Met zijn steun kreeg de aanwezige Wilmots het voor elkaar dat er 100.000 euro extra wordt uitgegeven voor de verplaatsing naar Israël, waar de Duivels op 31 maart een uitgestelde EK-kwalificatiematch spelen. De bondscoach eiste drie in plaats van de gebruikelijke twee zetels in het vliegtuig voor zijn spelers, om in zo'n comfortabel mogelijke omstandigheden te reizen na de interland tegen Cyprus van drie dagen eerder. Daarop legden de leden van de raad van bestuur de kwestie van het vertrouwen in Martens weer op tafel.

Impasse
Voorzitter De Keersmaecker, die Martens lang uit de wind zette, vond zelf dat het tijd was voor duidelijkheid en liet de kwestie op de agenda van het Uitvoerend Comité zetten. Uiteindelijk stelden vijf leden zijn rol in vraag en eisten een vertrouwensstemming. Waarna Martens vandaag dus de eer aan zichzelf hield. De vraag is nu wie zijn opvolger wordt. En of de positie van De Keersmaecker nog langer houdbaar is. Echte tegenkandidaten voor de stemming van bondsvoorzitter eind juni zijn nog niet opgestaan, maar deze namen doen wel de ronde. Zeker is wel dat de impasse groot is: niet alleen heeft de Pro League nog altijd geen voorzitter, ook de KBVB zit nu zonder CEO.

De Keersmaecker, hier met zijn ceo tijdens het WK in Brazilië, liet uiteindelijk de vertrouwenskwestie rond Martens op de agenda van het Uitvoerend Comité zetten.
BELGA De Keersmaecker, hier met zijn ceo tijdens het WK in Brazilië, liet uiteindelijk de vertrouwenskwestie rond Martens op de agenda van het Uitvoerend Comité zetten.

"Steven Martens heeft ons zijn mandaat ter beschikking gesteld als CEO van de Belgische Voetbalbond. Wij hebben begrip voor zijn persoonlijke situatie en beslissing en zijn dan ook in onderling overleg tot het besluit gekomen de samenwerking te beëindigen", bevestigde de KBVB. "Steven heeft in vier jaar erg veel verwezenlijkt voor het Belgisch voetbal en we wensen hem dan ook uitdrukkelijk te bedanken voor zijn werk. We onthouden ons verder van commentaar en zullen op de eerstvolgende Raad van Bestuur een plan van aanpak voor de korte en middellange termijn bespreken."

Martens volgde op 1 mei 2011 Jean-Marie Philips op als ceo van de KBVB. Voordien was hij in de tenniswereld aan de slag als coach, Fed Cup- en Davis Cup-kapitein, technisch ditrecteur van de Vlaamse tennisvereniging en players director van de Britse tennisfederatie. Martens moderniseerde in die vier jaar de voetbalbond grondig en had ook een groot aandeel in de hype die er rond de Rode Duivels heerste en ook nu nog heerst.

Steven Martens was de opvolger van Jean-Marie Philips als ceo van de KBVB.
BELGA Steven Martens was de opvolger van Jean-Marie Philips als ceo van de KBVB.

Integrale mededeling van Steven Martens:

Beste voetbalvrienden,

Na veel en diep nadenken en veel overleg met mijn familie en vrienden heb ik besloten mijn mandaat als CEO van de Belgische Voetbalbond ter beschikking te stellen.

Ik ben vandaag erg trots op wat we samen in 4 jaar ambitieuze groei hebben bereikt. De KBVB is een moderne dynamische organisatie geworden waar een groep sporttechnische en business mensen kunnen werken in een uitdagende omgeving. De omkadering van onze nationale ploegen is vandaag af en op vlak van communicatie en commercialisering staan we verder dan ooit. Ook hebben we ons voetbal, in samenwerking met al onze clubs en hun medewerkers digitaliseren en moderniseren. Ook op bestuurlijk vlak zijn grote hervormingsstappen gezet.

Onze strategische doelen "Groeien en Winnen" van 2011 zijn dan ook op schema. Je kan ze volgen via progress.belgianfootball.be.

Uiteraard hebben we in die snelle hervormingen en veranderingen ook een aantal fouten gemaakt, waar we vandaag uit geleerd hebben voor de toekomst.

Ik ben niet te beroerd om dat toe te geven.

De KBVB blijft echter een ledenorganisatie en een aantal leden hebben op een aantal vlakken een fundamenteel andere visie op de toekomst dan ik. Het spel wordt ook erg hard en persoonlijk gespeeld. Ik heb daarover met mijn familie overlegd en ik wil mijn tijd opnieuw in ambitieuze projecten kunnen stoppen.

Het is mijn overtuiging dat de situatie van de laatste maanden nefast is voor ons voetbal en ik zou, door een stap opzij te zetten, ons voetbalbestuur opnieuw willen rationaliseren en normaliseren.

Ik wens oprecht iedereen, in de organisatie maar ook in alle clubs, die bijgedragen hebben tot onze evolutie van de laatste jaren oprecht te bedanken en ik weet zeker dat de verandering voor ons voetbal onomkeerbaar geworden is.

Ik hoop dat de Belgische Voetbalbond ambitieus mag blijven en dat dat #tousensemble kan.  

Sportieve groet,

Steven