KBVB gunt Waalse provincialer Spa geen doorstart

KBVB
Tweedeprovincialer Royal Spa Football Club degradeert volgend seizoen naar derde provinciale. Dat heeft de Controlecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) beslist. De club ging afgelopen seizoen failliet en wilde in tweede provinciale een doorstart maken, maar dat was buiten de voetbalbond gerekend.

Bij de overname van het patrimonium van het oude VZW Spa Football Club door het nieuwe VZW Spa Football Club Renouveau zouden volgens de voetbalbond niet de noodzakelijke schulden afgelost zijn. Daarom is de overname van het stamnummer 60 strafbaar, en moet de nieuwe club gesanctioneerd worden.

Handicap 9 punten
Die sanctie werd door de Controlecommissie vastgesteld op een extra degradatie en een handicap van 9 punten bij het begin van het nieuwe seizoen. Spa ging afgelopen seizoen failliet en eindigde daardoor puntenloos laatste in eerste provinciale. De degradatie naar tweede is al een feit, maar daar komt nu dus een extra klap bij in de vorm van een bijkomstige degradatie naar derde provinciale.

Beroep nog mogelijk
De club kan wel handig gebruik maken van de bondsreglementen om zijn degradatie minstens met een jaartje uit te stellen. Als het in beroep gaat, zou het de beroepsprocedure kunnen rekken tot de start van het voetbalseizoen 2015-2016. In dat geval kan de club niet meer verplicht degraderen voor die jaargang.