Besparen bij Bond? "Hotels van 500 euro per nacht en chauffeurs van 550 euro"

Assistent-coach Vital Borkelmans links naast de gisteren als bondsvoorzitter herverkozen François De Keersmaecker.
BELGA Assistent-coach Vital Borkelmans links naast de gisteren als bondsvoorzitter herverkozen François De Keersmaecker.
Na de vernietigende interne audit moest en zou er fors bezuinigd worden bij de Belgische voetbalbond (KBVB), maar dat blijkt niet meteen -of toch niet steeds- het geval te zijn. Sporza-journalist Peter Vandenbempt maakt gewag van hotels van 500 euro per nacht en chauffeurs van 550 euro tijdens scoutingsopdrachten van onder andere assistent-coach Vital Borkelmans. Vandenbempt stelt ook dat De Keersmaecker gisteren alleen herverkozen is omdat hij vooral postjes beloofd had. Aan ondere Gérard Linard, de opvolger van Steven Martens als CEO.

Gérard Linard, de voorzitter van de Franstalige vleugel ACFF binnen de KBVB, was al CEO ad interim na het ontslag van Steven Martens begin dit jaar. Linard wilde die topfunctie graag uitoefenen tot december 2016, maar na de stemming van gisteren bleek dat hij, ondanks een verwoede poging van De Keersmaecker, slechts een mandaat kreeg tot eind september. Linard stelde ook al in Franstalige media dat hij graag wat meer Franstaligen op belangrijke posten wil zetten. Zo is Paul Allaerts, die nog wel het sportieve departement zou krijgen, zijn verantwoordelijkheid over de scheidsrechters al kwijt.

Achterlijk duur
Linard, die overigens alleen maar Frans spreekt, zou ook een sterke cijferman zijn die de saneringsoperatie van de KBVB in goede banen moet leiden, maar volgens door Vandenbempt geziene facturen is daar niet meteen sprake van. "Zo gaat een dokter naar een medisch congres in Londen en logeert daar in een vijfsterrenhotel van bijna 500 euro per nacht. Vital Borkelmans gaat op scouting naar Londen en reist met de trein in eerste klasse. Ik weet niet of dat professioneel nodig is zoals de Rode Duivels beenruimte nodig hadden in het vliegtuig naar Israël, maar waar wat vooral achterlijk duur is: om van het station naar het Chelsea-stadion te rijden en weer terug heeft Borkelmans een chauffeur nodig die bijna 600 euro kost. Ik leg datzelfde traject tijdens mijn opdrachten voor de Champions League af voor een fractie van 20 à 25 pond", aldus Vandenbempt bij Sporza.

Ook Innaurato
"Zelfde verhaal voor Mario Innaurato. Ik dacht dat hij een fysical coach was, maar die schijnt ook scouting te doen. Zo gaat hij naar Juventus-Monaco in de Champions League, alleen om Ferreira-Carrasco te bekijken. Hij logeert ook voor 500 euro per nacht en vooral: hij kan blijkbaar ook geen taxi nemen, maar heeft een chauffeur ter beschikking die 550 euro kost. Idem voor een scoutingsopdracht in Milaan, waar hij ongeveer hetzelfde betaalt."

Mario Innaurato blijkt meer dan alleen een physical coach te zijn.
PHOTO_NEWS Mario Innaurato blijkt meer dan alleen een physical coach te zijn.

In Sportweekend reageerde François De Keersmaecker zoals hij dat altijd doet. "Ik krijg niet alle facturen van de coaching onder mijn ogen", aldus de voorzitter op Eén. "Ik heb dat nieuws een halfuur geleden gehoord en meteen contact opgenomen met een aantal mensen. Ik ga dat maandag onderzoeken en als dat klopt, wordt er zeker stevig tegen opgetreden. Zo'n facturen horen niet in onze filosofie."

Het is alvast duidelijk dat de operatie beschading al begonnen is tegen De Keersmaecker, met misnoegde leden van de Pro League die documenten als deze lekken naar de pers. In de hoop dat er een impasse ontstaat waarin De Keersmaecker zijn gevolgen trekt in de vorm van een ontslag. Alleen is de Mechelaar net dat niet van plan. "Ik ben verkozen voor twee jaar en zal die periode uitdoen. Ik heb trouwens helemaal niet aan postjesbedeling gedaan in ruil voor stemmen. Het zijn ook niet alleen de amateurs die op mij gestemd hebben. Als er onvrede geuit wordt, ga ik dat rustig opvatten", aldus De Keersmaecker, die nog eens de nadruk legde op de "essentie van gisteren". En die luidt volgens hem: "Ik heb de verkiezing gewonnen en die uitslag moet gerespecteerd worden."

BELGA
Gisteren zaterdag: De Keersmaecker zwaait even naar zijn uitdager Joseph Allijns.
PHOTO_NEWS Gisteren zaterdag: De Keersmaecker zwaait even naar zijn uitdager Joseph Allijns.