Zulte Waregem naar Antwerpen, of toch niet? Tien dingen die je écht moet weten

kos
1. Het artikel dat de bal deed rollen

Een artikel op de website van Sportmagazine.be, overgenomen door het persbureau Belga en verschillende online media, brengt de bal aan het rollen. Het eerste elftal van Zulte Waregem zou op het Kiel gaan spelen, de jeugd van de vice-kampioen zou aan de Gaverbeek blijven. De deal zou deze week al worden afgerond.

Sport/Voetbalmagazine
2. De voorpagina's kleuren de verhuis

De kranten nemen het verhaal in de edities van vandaag gretig over en leggen ook de link tussen Zulte Waregem dat aan de Gaverbeek aan zijn plafond zit en het Kiel, dat na het dinsdag uitgesproken failliet van Beerschot verstoken blijft van voetbal en waar Antwerps burgemeester Bart De Wever liever vandaag dan morgen opnieuw eersteklassevoetbal aan zijn burger wil presenteren.

Gazet van Antwerpen
3. Antwerpse supporters reageren woedend

De supporters van het ter ziele gegane Beerschot en van de financieel noodlijdende tweedeklasser Antwerp worden opgevoerd. Zij begrijpen helemaal niet dat een club uit Zuid-West-Vlaanderen plots zomaar in hun 'Stad' kan komen spelen.

Gazet van Antwerpen
4. Ook in Waregem zijn ze kwaad en ontgoocheld

Ook vanuit Waregem heel veel negatieve reacties. Patrick Decuyper, ceo van Zulte Waregem, verkoopt de ziel van de club, luidt het. En dat terwijl Zulte Waregem net sportieve hoogdagen beleeft en zich tot vice-kampioen kroont. Als "een klootzak", wordt de ceo van Zulte Waregem afgeschilderd.

Het Laatste Nieuws
5. Decuyper reageert: "Niets van aan"

Vanmorgen, 11u: op een inderhaast bijeengelegde persconferentie drukt Decuyper alle geruchten de kop in als zou Zulte Waregem naar Antwerpen verhuizen. "Ook volgend seizoen zal Zulte Waregem in het Regenboogstadion voetballen. Dat zijn we onze fans verplicht. Het enige wat wij op het Kiel zoeken, is een stadion waarin we volgend seizoen Europees kunnen spelen", stelt hij. Probeert Decuyper zijn hachje te redden nu hij plots doorheeft hoeveel emotionaliteit zo'n verhuis teweeg brengt? Het antwoord blijft (voorlopig) onduidelijk. "Jammer en bijzonder triest dat op basis van één stukje zo'n hetze kan ontstaan", zegt hij ook.

photo_news
6. Maar spreekt wel over "Antwerpse topclub"

Wel geeft Decuyper, op diezelfde persconferentie, toe dat er in die gesprekken met Bart De Wever gesproken is over een "op Belgische leest geschoeide Antwerpse topclub". De Antwerpse burgemeester onderzoekt in gesprekken met het Antwerpse voetbal- en bedrijfsleven of er een draagvlak is voor zo'n project. Dat moet een nieuwe club worden. Eentje die dan wel snel uit de startblokken moet schieten: op 1 juni moet bij de KBVB bekend zijn welke club in welk stadion speelt.

photo_news
7. Ook De Wever reageert: "Kwalijke kwakkels"

Vanmiddag, 12u: ook Bart De Wever laat de pers samenstromen in het stadhuis. De Wever is in vorm en trekt meteen fel van leer. Hij heeft het over kwalijke kwakkels in de media, "en dat is geen titel van een album van Suske en Wiske." Wanneer hij voor de tiende keer dezelfde vraag krijgt voorgeschoteld - met welk stamnummer de nieuwe Antwerpse club gaat spelen, antwoordt hij: "Hebt U ooit de film 'Groundhog Day' gezien? Daar begint deze persconferentie sterk op te lijken. Ik ken niets van stamnummers. U moet mij dus ook niet proberen te vragen over overname van stamnummers of wat dan ook."

BELGA
8. Burgemeester drinkt een "slechte cocktail"

De Wever bevestigt dat hij op vraag van Decuyper in Antwerpen gaan polsen is of de mogelijkheid bestaat een topclub uit te bouwen. De Wever benadrukt dat hij als goede burgervader slechts de man is die partijen bij elkaar brengt. Want van voetbal kent hij niets, geeft hij toe. "De bedoeling was om nu met mijnheer Decuyper en mensen uit het bedrijfswereld een evaluatie te maken. Met die kaarten die op tafel lagen wilden we dan naar de Antwerpse voetbalwereld stappen. Zover is het dus niet kunnen komen en de vraag is of het nu nog wel mogelijk is." De Wever heeft het ook over een slechte cocktail. "De grote media-aandacht, het gevoelige dossier, de grote tijdsdruk en de emotionaliteit: dat valt heel moeilijk te mengen."

AFP
9. Maar toch sluit hij snelle actie niet uit

Ondanks de al foutief verspreide informatie en de gevoeligheid van het dossier hoopt De Wever nog op snelle actie. "De kaarten zoals die nu op tafel liggen, zullen we misschien nooit meer zien. Het is NU het moment om iets te doen. Dat is echt mijn indruk van dit verhaal. Het is sowieso een kwestie van dagen omdat de deadline van 1 juni nadert. In het slechtste geval eindigen we bij de huidige toestand en dan is er niks aan de hand."

belga
10. Decuyper met stamnummer ZW naar Antwerpen?

Er liggen dus nog veel opties open en er zal de komende uren en dagen ongetwijfeld veel gepraat worden in Zuid-West-Vlaanderen en in Antwerpen. Waarbij er zeker rekening moet gehouden met een fusie tussen Zulte Waregem en Kortrijk, waarvan Decuyper de voorbije dagen ook al sprak (lees hier meer). Als die fusieclub onder het stamnummer van KV Kortrijk speelt, kan Decuyper met het stamnummer van Zulte Waregem alsnog naar Antwerpen trekken. Wordt ongetwijfeld vervolgd.