Ziet onze competitie er straks zo uit? Tweedeklassers willen formule met drie poules van 8 ploegen

rv
Op 21 februari praten de profclubs over de competitiehervorming. De tweedeklassers hebben hun voorstel klaar: een competitie die begint met drie poules van acht ploegen. De twaalf beste clubs spelen nadien om de landstitel, de twaalf andere spelen om de degradatie te ontwijken.

De indeling van de eerste fase, met acht teams in drie poules, zou 'slanggewijs' verdeeld worden. De kampioen van 1A zou in pot A belanden, de nummer twee in pot B, de nummer drie en vier in pot C, de nummer vijf in pot B, enzoverder. Na veertien wedstrijden wordt een nieuwe schifting gemaakt naar een 2x12-formule. De vier beste ploegen van elke poule spelen onderling een soort 'play-off 1' (waarin iedereen met 0 punten begint), met de titel en Europese tickets als inzet. De twaalf resterende ploegen betwisten onderling wie er degradeert naar het amateurvoetbal. De winnaar van die 'play-off 2' mag wel barragematchen spelen tegen de nummer vier van 'play-off 1' om het laatste Europese ticket af te dwingen. Het tv-geld zou veel gelijkmatiger verdeeld worden over alle 24 profclubs, terwijl er op dit moment vooral veel geld naar 1A vloeit. Het voorstel van de tweedeklassers is een middel om op termijn naar een competitie te gaan met 12 eersteklassers en 12 tweedeklassers.

Alleen is de vraag of het idee genoeg steun zal krijgen. Voor een competitiehervorming moet voorlopig nog een meerderheid van 80 procent gevonden worden. In de wetenschap dat de G5 plus Zulte Waregem elk drie stemmen hebben, de andere tien eersteklassers recht hebben op twee stemmen, en de clubs uit 1B overblijven met slechts één stem per ploeg, wordt dat niet evident. Zeker omdat Club Bruggevoorzitter Bart Verhaeghe de forcing voert voor een traditionele competitie met 20 of - liever nog - 18 clubs en daaronder het amateurvoetbal.

Club Bruggen en voorzitter Verhaeghe voeren de forcing om terug te keren naar een traditionele competitie met 20 (of 18) clubs.
belga Club Bruggen en voorzitter Verhaeghe voeren de forcing om terug te keren naar een traditionele competitie met 20 (of 18) clubs.32 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Heidi Coussens

  Wat een belachelijk systeem is dit? De play-offs zoals we ze nu kennen, zijn al erg genoeg, dit maakt de eerste competitiehelft helemaal overbodig, behalve voor de lager geklasseerde ploegen die zich zo makkelijker omhoog kunnen werken. Ofwel hou je het systeem zoals het nu is, ofwel keer je terug naar een klassieke competitie, maar hou dit soort uitvindingen alsjeblieft weg van de sport.

 • Rudy Rotsaert

  Aan alle suporters blijf thuis als de play offs beginnen en laat ons daarna de ballans opmaken wedden dat ze zullen plooien

 • Johan Billiet

  In België maakt men het graag onnodig gecompliceerd...er komt nu al steeds minder en minder volk naar deze overbodige en in feite oneerlijke play-off's waarbij de punten vooraf worden gehalveerd en de afstand tussen de mogelijke en terechte kampioen en zijn direkt vervolgers wordt verminderd...Schaf dat play-off gezeik toch af..enkel de losers en de reclamebonzen willen dit...

 • Jean Emare

  Misschien in de hoogste reeks ook 2 reeksen maken? Manmanman.. Stop met deze komedie.. en doe gewoon. Eerste klasse met 2 ploegen minder en laat tweede klasse terug NORMAAL bestaan met eveneens minder ploegen. Geen mens weet nog precies hoe het zit.. en de interesse is bovendien ver zoek!

 • Jack Hoeben

  Gewoon 18 clubs!2 zakkers naar tweede klas en 2 stijgers naar 1 ste klasse!zo moeilijk kan het zijn!En de tv gelden eerlijk verdelen