Wordt dit vanaf seizoen 2016 - 2017 de nieuwe competitie?

BELGA
De Algemene Vergadering van de Pro League op 6 maart kondigt zich als spannend aan. Dan wil Ivan De Witte een brede achterban vinden voor de nieuwe competitieformule die hij uitgedokterd heeft. Wil de voorzitter van AA Gent de hertekende competitie in het seizoen 2016-2017 in voege zien treden, moet voor 15 maart een meerderheid van 80% (of 13 van de 16 stemmers) gevonden worden.

Nadat het plan-Duchâtelet recent op niets uitdraaide, lijkt het De Witte menens om -de financiële problemen van veel clubs indachtig- onze eerste en tweede klasse grondig te hertekenen. Het was ook de CEO van het consultancybedrijf Hudson die als toenmalig voorzitter van de Pro League onze huidige competitieformule uittekende voor het seizoen 2009-2010. Een vijftal clubs zou zelfs al stiekem aan De Witte gevraagd hebben of hij een terugkeer als voorzitter niet ziet zitten, zo schrijven de kranten van de groep Sudpresse.

De Witte vertrekt vanuit het principe dat er momenteel te veel profclubs in België zijn, of zich tenminste zo willen voordoen. Tweede klasse is al jaren een kerkhof, terwijl er in derde klasse meer clubs zijn die liever niet dan wel overgaan. De Witte: "We moeten beginnen met de criteria te herbekijken die we de profclubs opleggen wat betreft budget, infrastructuur, beheer, etcetera. In mijn plan is er plaats voor 24 profclubs. 14 in eerste klasse (iets wat Anderlecht al lang wil, nvdr) en tien in tweede. Dat lijkt me een goed aantal. De huidige 34 (16 in eerste en 18 in tweede) is gewoon te veel. Alle clubs zullen dan 36 wedstrijden spelen: 26 in de reguliere competitie en 10 in de play-offs. Al wat minder dan de 40 of 42 die ze nu moeten afwerken. Ook in tweede speelt elk van de tien ploegen 36 matchen, waarbij ze dus vier keer tegen elkaar zullen spelen, waarna een uitgebreidere eindronde volgt."

De Witte twijfelt alleen nog over het systeem van de zakkers naar tweede klasse. "Het best lijkt me dat het nummer laatst rechtstreeks zakt en de nummers 12 en 13 de eindronde in tweede klasse spelen. Maar dan zitten we maar met vijf ploegen om de zogenaamde play-off II te spelen en is er dus telkens een ploeg 'vrij' wat niet ideaal is. Daarom zou ik eventueel de twee laatste ploegen uit eerste meteen naar de eindronde met de tweedeklassers sturen. Of we werken met een rechtstreekse daler en slechts één ploeg die eindronde moet spelen in tweede. Daar kan dus nog over gediscussieerd worden. Maar de basis is er. Ik denk dat die formule een vooruitgang zou zijn."

Doelsaldo beslissend?

Ivan De Witte stelt ook voor om niet langer met aantal gewonnen wedstrijden te werken bij een gelijk aantal punten, maar met het doelsaldo. "We zijn haast het enige land waar het aantal overwinningen belangrijker is dan het verschil in goals." In Spanje en Italië wordt er daarentegen eerst gekeken naar het resultaat in de onderlinge duels. Tot slot is De Witte het idee ook weinig genegen dat de Pro League samen met huidig rechtenhouder MP&Silva een tv-zender opricht om de wedstrijden uit te zenden, zoals in de coulissen te horen valt. "Daar geloof ik niet in. Om te beginnen zouden dat al meteen twee zenders moeten worden: een Vlaamse en Waalse. En als die opzet mislukt, riskeren we alles te verliezen - zonder de steun van Telenet, Proximus en VOO. Ik zie meer onvoorzienigheden dan voordelen", besluit De Witte.

Wat vind jij van deze denkpiste? Laat het ons weten in de reacties!