Wat een soap: nu wil ook Moeskroen naar de rechtbank tegen KV Mechelen, dat kortgeding start tegen voetbalbond

Elias Cobbaut.
BELGA Elias Cobbaut.
KV Mechelen vecht de licentie van Moeskroen aan én begint een kort geding tegen de Belgische voetbalbond. KVM wil zo als zeventiende club in eerste klasse ­blijven. Moeskroen is boos en zal zelf stappen ondernemen: "We gaan zelf naar de rechtbank", verklaart voorzitter Declerck. 

Gisteren was de uiterlijke deadline voor clubs om naar het Belgische Arbitragehof voor de Sport te trekken om licentie­dossiers aan te vechten. Het naar 1B gedegradeerde KV Mechelen kiest er uiteindelijk voor om dat ook te doen, zo vernam deze krant uit verschillende bronnen en bevestigt ook KVM: "Als je op Google de naam van hun nieuwe eigenaar Piempongsant intikt, vind je al snel dat hij in het netwerk van de twee supermakelaars (Zahavi en ­Ramadani, red.) zit, en duiken er artikels over de Panama-papers op. We zouden daarom graag op z’n minst wat inkijk krijgen in de zaak."

We hadden op de algemene vergadering gewaarschuwd dat we stappen zouden ondernemen tegen clubs die onze licentie aanvochten voor de rechtbank. Wel: het is zover."

Moeskroen-voorzitter Patrick Declerck

KV Mechelen houdt nog een troef achter de hand houdt. Eerstdaags stuurt KVM een dagvaarding naar de voetbalbond: het spant een kort geding aan tegen de KBVB voor de manier waarop ­Moeskroen de voorbije jaren aan een licentie is geraakt. Hoofdaandeelhouder Dieter ­Penninckx wil daar niet te veel over kwijt: "We kunnen alleen stellen dat we de raad van bestuur van de Pro League hebben gevraagd om de zaak te bekijken. Zonder succes. Het bonds­parket zegt niet bevoegd te zijn, de licentie­manager verwijst ons door naar de licentie­commissie, en die geeft al helemaal geen antwoord. Binnen de bond hebben we onze rechtsmogelijkheden uitgeput. Vandaar de keuze voor een kort geding."

Voorzitter Johan Timmermans.
BELGA Voorzitter Johan Timmermans.

Moeskroen vecht terug

Moeskroen is niet van plan om de zaak blauw-blauw te laten. "Voor het vierde jaar op rij onderneemt een Vlaamse ploeg stappen tegen onze licentie", zegt voorzitter Patrick Declerck in een reactie aan onze redactie. "We hebben er nog geen officiële communicatie over ontvangen, maar twijfelen er niet aan dat het klopt. Tijdens de laatste algemene vergadering van de Pro League heb ik al laten vallen dat we stappen zouden ondernemen tegen clubs die ons zouden aanvallen. Wel: het is zover."

Moeskroen-voorzitter Patrick Declerck zal ook juridische stappen ondernemen, tégen KV Mechelen
Photo News Moeskroen-voorzitter Patrick Declerck zal ook juridische stappen ondernemen, tégen KV Mechelen

Precedent

Bij een kort geding kan een rechter maat­regelen opleggen terwijl het onderzoek loopt. Het is niet de eerste keer dat een Belgische club probeert om op die manier de degradatie te vermijden. In 2007 deed ­Namen hetzelfde door de licentie van Geel te betwisten, mét resultaat. Uiteindelijk mochten er geen 18 maar 19 ploegen in tweede klasse spelen. Naar analogie daarvan wil KVM volgend seizoen naar een 1A met 17 ploegen. Mét Mechelen en mét Moeskroen, dus. "We willen dat de zaak eens echt grondig onderzocht wordt. Als dan blijkt dat alles volgens de regels is gebeurd, zullen we ons daar zonder problemen bij neerleggen."

BELGA

KVM beroept zich op het rechtsbeginsel ‘fraus omnia corrumpit’. Vrij vertaald: fraude bederft alles – het is niet omdat Moeskroen nu in orde zou zijn met zijn licentie, dat dat altijd zo geweest is. Het gaat Mechelen vooral over de manier waarop Moeskroen de afgelopen jaren groen licht heeft gekregen. Zo bestaat er twijfel over de echtheid van één van de sleutel­stukken uit het Henegouwse licentiedossier van 2017. Daaruit moest blijken dat Moeskroen geen banden meer had met Gol Football Malta, het bedrijf van makelaars Zahavi en Ramadani. Gol schold daarbij álle lopende schulden (die enkele miljoen euro’s bedroegen) kwijt aan het bedrijf Latimer, dat de aandelen van Gol een jaar voordien voor 10 euro had overgekocht. Bizar.

BELGA
BELGA

Geen tv-geld meer?

Helemaal vreemd was de datum op het ­document: 28 maart 2017. Om een onverklaarbare reden toonde Moeskroen dat ­document niet op de zitting met de ­licentiecommissie in april. Pas toen de commissie Moeskroen rood licht gaf en de club naar het BAS trok om toch in eerste klasse te blijven, toverden de Henegouwers de verklaring van Gol uit hun mouw.

Westerlo, dat vorig jaar degradeerde, was al eerder van plan om naar de rechtbank te trekken om die beslissing aan te vechten. Maar dat stootte op verzet binnen de (top van de) Pro League. Westerlo kreeg de dwingende boodschap dat als het doorzette met de rechtszaak, het geen tv-gelden meer zou krijgen. Dat zou de financiële doodsteek geweest zijn voor de Kempenaars. KV Mechelen staat financieel sterker en zal zich wellicht niet laten afbluffen.

BELGA57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Heye

  Moeskroen is een schande voor het Belgisch voetbal. Hoewel ik het Eupen het, als énige Duitstalig Belgische club in eerste klasse het gun, Moeskroen moet hier een stevige sanctie krijgen. Hun bedrog duurt nu al jaren.

 • Dan Midden

  Als het waar is dat Westerlo bedreigt werd hoop ik dat ze alle verantwoordelijken levenslang schorsen voor alle sporten, + megaboete van tientallen miljoenen alsook celstraffen aangezien voetbalbond rechter en beul zijn waartegen geen beroep mogelijk is. Tevens UEFA en FIFA een miljardenboete opleggen aangezien zij boven de Belgische bond staan en dus medeaansprakelijk zijn. Voelt daarom Patrik Janssens zich aangetrokken tot deze functie?

 • Marc Jansens

  Waarom zou Mechelen nu pas reagaren nu ze betrokken zijn ?Westerlo durfde te reclameren en ze bestonden bijna niet meer.Het treintje is vertrokken en het zou me niet verbazen als OHL en Westerlo volgen.

 • jan wilms

  slechte verliezers had je matchen gespeeld om te winnen ,hopelijk gaan ze terug naar af en mogen ze als straf de kompetitie beginnen met min 15 punten.Als ze naar het gerecht stappen gewoon laten degraderen tot 4de klas

 • Rudy De Bakker

  Ik vind dat nu ook wel , als neutrale supporter, dat er een reukje is aan die club Moeskroen. Al enkele jaren trouwens.