Voetbalbond vindt in wekelijkse evaluatie niet dat Cercle een strafschop had moeten krijgen tegen Anderlecht

Kompany raakte de bal met de hand in de zestien tegen Cercle.
rv Kompany raakte de bal met de hand in de zestien tegen Cercle.
Het Referee Department van de Belgische voetbalbond heeft toelichting gegeven bij de meest besproken scheidsrechterlijke beslissingen van het weekend. Ondanks de kritiek van Cercle-coach Bernd Storck na vermeende handsballen in de match tussen Cercle en Anderlecht vond de KBVB niet dat er fouten werden gemaakt door de scheidsrechter of de VAR. 

Een klein halfuur stond er op de klok toen Kevin Hoggas zijn kans ging op de rand van de zestien voor Cercle. De Fransman vond Derrick Luckassen tot tweemaal toe op zijn weg. Veel consternatie was er in eerste instantie niet, maar achteraf vond Cercle-coach Storck het op zijn zachtst gezegd kwalijk dat de VAR niet had ingegrepen om de fase beter te bekijken voor een eventuele handsbal. Volgens de KBVB handelde de videoref evenwel juist. 

“Na een schot op doel van een aanvaller van Cercle Brugge, maakt de bal contact met de elleboog van een verdediger van RSC Anderlecht in het strafschopgebied. De elleboog van de verdediger was dicht tegen zijn lichaam en maakte zijn lichaam niet onnatuurlijk groter. Juiste beslissing van de scheidsrechter en geen VAR-interventie”, luidt het bij de KBVB.

In een doldwaas slot was er opnieuw een soortgelijke fase. Toen raakte Kompany de bal met de hand in de zestien. Cercle riep om een penalty, maar kreeg die niet. “De arm/hand is in een natuurlijke positie naast het lichaam van de speler en maakt zijn lichaam niet onnatuurlijk groter”, klinkt het verder. “Correcte beslissing van de scheidsrechter om het spel verder te laten gaan. Er is geen VAR-interventie nodig bij deze situatie.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ezekiel had rood moeten krijgen

Ook in Kortrijk-Club Brugge een controversiële fase. Imoh Ezekiel ging zijn boekje te buiten na een tackle van Ricca in de eerste helft. De Nigeriaan van Kortrijk trapte de Uruguayaan aan, maar ontsnapte aan een rode kaart. Ten onrechte volgens de KBVB. “De scheidsrechter reageerde te snel met het bovenhalen en het tonen van de gele kaart. Het Professional Refereeing Department verwacht een rode kaart voor deze fout (voor ‘high contact’ en hoge intensiteit), maar geen VAR-interventie. De beslissing van de scheidsrechter om de fout te beoordelen als roekeloos en aldus niet als buitensporig, kan immers niet gezien worden als een ‘clear and obvious error’.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Winning goal van Virton moest afgekeurd worden

Ook in 1B was er afgelopen weekend controverse. Virton won van Beerschot, maar de Antwerpse ploeg was furieus op de manier waarop die zege tot stand kwam. Virton scoorde toen ze bij Beerschot nog hun muur aan het zetten waren na een snelle vrije trap. Een doelpunt die had moeten afgekeurd worden, vindt het Referee Department nu. 

“De scheidsrechter had de vrije trap niet mogen laten doorgaan omdat hij de verdedigers afleidde met het plaatsen van de spelers op de gewenste afstand. In principe had de scheidsrechter de aanvallers moeten vragen om op het fluitsignaal te wachten vooraleer de vrije trap te nemen. De speler die de vrije trap had genomen zonder toestemming, moet bestraft worden met een gele kaart.”

.

BELGA



50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ludo arijs

    zo zie je maar VAR zegt wie degradeert en misschien ook wie kampioen speelt ! zie cercle Brugge - Rsc Anderlecht en Club Brugge - Antwerp dit zijn maar enkele voorbeelden !

  • Collewaert Theo

    Ongelooflijk dat men zulke beslissingen dan nog goed praat Duidelijk twemaal strafschop en moest het langs de andere kant gewest zijn, dan werden ze gewoon onmiddllijk gefloten, ook zonder tussenkomst van de VAR. Anderlecht moet met alle middelen in PO1 en daar zullen de scheids , de Var en het Referee Departement alles voor doen wat in hun macht ligt.

  • jean-pierre dermaut

    De voetbalbond wil met alle macht Anderlecht in play-off 1 krijgen . Het viel mee het was toch maar Cercle Brugge .

  • Luc Pardon

    Wie kan dit nog volgen??? Was het niet beter dat handspel in de 16 meter steeds een strafschop geeft? Iedereen begrijpt het en geen discussies meer. Hetzelfde voor buitenspelregels: "hij neemt niet deel aan het spel", hij staat toch op het veld dus neemt hij deel aan het spel. Terug naar vroeger: geen 2 spelers tussen aanvaller en doel = buitenspel. Of schaf anders buitenspel af.

  • frank veus

    Ik zou zeggen geen strafschoppen . Maar als het aan de overkant gebeurd fluit hij zeker wel .