VIDEO: Swingend Charleroi legt zwak Anderlecht nog maar eens over de knie (3-1)

Een oefenmatch? Dat is het voor leider Anderlecht allesbehalve geworden in het 'Zwarte Land' van Charleroi. Een bijzonder pover paars-wit kon in de eerste helft een snedige counter afgemaakt door Tainmont nog rechtzetten via Mitrovic, maar na rust zakte het helemaal door het ijs en stond veteraan Cédric Fauré twee keer aan het kanon. Mambourg daverde en danste op zijn grondvesten terwijl RSCA maar geen aanval in elkaar wist te knutselen. Pas in de slotfase kon Cyriac nog voor wat dreiging zorgen. De zure nederlaag afwenden, lukte echter helemaal niet meer. 3-1, een bittere pil voor Hasi en de zijnen want Club Brugge kan straks leider worden als het Waasland-Beveren in eigen huis opzij kan zetten.

De competitieleider reisde toch met de nodige voorzichtigheid af naar Mambourg want de voorbije drie reisjes naar Charleroi leverden slechts één punt op. Besnik Hasi hield Steven Defour - hersteld van een kuitblessure - uit voorzorg uit zijn selectie met het oog op het CL-treffen met Galatasaray, maar kon wel opnieuw rekenen op Chancel Mbemba en Andy Najar. Bij de thuisploeg weinig verrassingen, of het moest de niet-selectie van kapitein Francis N'Ganga en diepe spits Giuseppe Rossini zijn. Javier Martos was de gelegenheidskapitein.

Leider heeft het knap lastig
Het openingskwartier was helemaal voor de bezoekers uit Brussel, maar na dertien minuten kreeg het een ijskoude douche na balverlies van Najar. De kwikzilveren Dieumerci Ndongala speelde de counter uitstekend uit en zijn doorsteekpass werd - met wat moeite weliswaar - door Tainmont voorbij Proto in doel gelegd. Lang duurde de euforie niet want bij rechtsback Guillaume François ging het licht helemaal uit met een slappe terugspeelbal met de borst. Aleksandar Mitrovic nam het cadeautje dankbaar en trapte zijn achtste van het seizoen voorbij een kansloze Nicolas Penneteau. De bezoekers dreigden nog via Praet en Conté, maar mochten niet klagen toen Damien Marcq op een corner de paal trof en ook uit een spectaculaire retro geen goal puurde. En daar bleef het niet bij: Ndongala nam Proto met een heerlijk afstandsschot onder vuur, maar de RSCA-goalie tikte het leer nog knap over de lat. Kebano voelde zich geïnspireerd en probeerde het even later ook vanop afstand na een leuke dribbel. Proto zag hoe de bal naast zijn kooi zoefde. Ook het slotwoord was voor de Carolo's met Fauré die net niet goed bij een prima cross van Tainmont kon. Met 1-1 mocht de leider zeker niet klagen tegen een bij momenten swingende thuisploeg.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA

Fauré maakt paars-wit af
De fans die na rust nog rustig naar hun plaatsje zochten, hadden al wat gemist. Fauré sleept een corner uit de brand en liep vervolgens prima in op de knappe bal naar de eerste paal van Kebano. De 35-jarige Fransman kopte staalhard voorbij Proto, alweer een opdoffer voor Anderlecht. De bezoekers leken van het Lam Gods geslagen en mochten blij zijn dat een weinig coole Kebano en een nonchalante Fauré het licht niet meteen helemaal uitdeden. Het bleek slechts uitstel van executie want een ontketende Fauré - technisch evenwel niet de grootste kraan - kreeg een inzet van alweer Kebano voor de voeten en in twee tijden nam hij de arme Proto nog maar eens flink te grazen. De thuisaanhang ging helemaal uit zijn dak, iets te fel zelfs want Silvio Proto moest het als ex-werknemer van de rivalen van La Louvière stevig ontgelden. Een ontredderde en moedeloze Hasi probeerde met Cyriac en Kawaya nog wat tegengas te geven, maar dat pakte slechts in de slotfase enigszins uit. De explosieve Ivoriaan nam Penneteau - die een werkloos halfuur achter de rug had - een paar keer onder vuur, maar de Fransman toonde zich erg secuur en scherp. Bij de Carolo's was er nog ruimte voor applausvervangingen van draaischijf Neeskens Kebano en doelpuntenmaker Clément Tainmont. Een 3-1 zege tegen het grote Anderlecht en dat al voor de derde keer in evenveel jaar, dat is genoeg voor een spetterend feestje in Henegouwen. In Brugge vieren ze alvast mee, als blauw-zwart straks wint, is het leider.

BELGA
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA