VIDEO. Anderlecht dankt Kums: spelmaker nekt ex-club (en negenkoppig) Gent met twee klasseflitsen

BELGA
Anderlecht
AND
Anderlecht AND
2
0
KAA Gent GNT
GNT
KAA Gent
Niet één zonder twee. In meer dan vijftien maanden had Sven Kums nog niet één keer gescoord voor Anderlecht, maar uitgerekend tegen zijn ex-club AA Gent prikte hij twee mooie goals tegen de touwen (2-0). De Buffalo’s beëindigden de wedstrijd met negen na rood voor Verstraete en Plastun. 

Hein Vanhaezebrouck voerde liefst zes wissels door in het team dat donderdag onderuit ging bij Fenerbahce. Vranjes en Bornauw waren geblesseerd, Milic was geschorst, maar ook Gerkens, Saelemaekers en Bakkali vlogen naar de bank. Anderlecht voetbalde met een onuitgegeven ploeg, in een 4-4-2 met een ruit op het middenveld. Francis Amuzu werd linksback, Lokonga was de meest vooruit geschoven man op het middenveld en Dauda kreeg zijn eerste basisplaats naast Dimata. Jess Thorup voerde slechts één wijziging door in het team dat vorige week won van Kortrijk: Verstraete was weer fit, Andrijasevic verhuisde naar de bank.

Anderlecht kwam heel vroeg op voorsprong, na een domme overtreding van Esiti vlak voor de rechthoek. Sven Kums krulde de bal netjes naast de paal binnen. Zijn eerste goal voor Anderlecht zowaar. Kums was in zijn sas tegen zijn ex-club, want voor de rust knalde hij nog eens op de paal en dwong hij Kalinic tot zijn beste redding van de eerste helft.

BELGA

AA Gent eiste na de vroege goal de bal op, maar het was opletten voor de omschakeling van de thuisploeg. Zo moest Souquet een flinke inspanning leveren om Dauda in extremis af te stoppen. Diezelfde Dauda miste nog een geweldige kans, na een goeie aanval over Trebel en Sanneh. Tussendoor zette Limbombe een knappe één-twee op met Yaremchuk, maar Didillon redde zijn schot attent.

Even na het halfuur schoot AA Gent zichzelf in de voet, toen Verstraete te stevig doorging op Dauda. Ref Lambrechts gaf eerst geel, maar haalde na tussenkomst van de VAR rood uit zijn achterzak. Met elf tegen tien kende Anderlecht in de aanloop naar de rust toch nog bange momenten. Het kwam goed weg toen Yaremchuk een uitstekende pass van Souquet op de kruising stifte.

BELGA

Jess Thorup paste zijn team aan na de rust. Gent ging ook met een ruit op het middenveld voetballen, met Chakvetadze als diepste man achter de eenzame Yaremchuk. Kums zette Kalinic snel weer aan het werk, maar Gent was niet dood. Souquet ging op wandel door de Anderlechtdefensie en bediende Yaremchuk, die voor een open doelmond over knalde. Dimata volgde aan de overkant zijn voorbeeld en joeg eveneens een prima mogelijkheid over.

Gent voelde dat er ondanks de numerieke minderheid iets in zat en bleef moedig op zoek gaan naar de aansluitingstreffer. Limbombe kreeg een vrije schietkans toen Amuzu onder de bal doorging, maar hij mikte nipt naast. Kalinic hield Dimata van de 2-0, maar even later was de Gentse doelman toch geklopt. De Kroatische doelman had geen enkel verhaal tegen een magistrale uithaal van Sven Kums, die zo zijn tweede doelpunt in Anderlechtdienst maakte. Anderlecht haalde het einde zonder tegengoal. Ook dat was dit seizoen nog maar twee keer eerder gebeurd. Sven Kums kreeg nog een applauswissel. Igor Plastun toonde zich in de slotfase nog de slimste van de klas door bij een 2-0 stand rood te pakken. Jess Thorup verloor zijn eerste Belgische topper.

Photo News25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marko Decandt

  Crisis in Anderlecht, Wereldvoetbal bij Brugge, maar ze staan 1 punt van elkaar? 1 van de stellingen klopt dan toch niet hoor.

 • Allard Emile

  Dirk Hosten, ja maar wij wachten toch geen 11 jaar naar een titel. Hoe heeft Brugge dan gepresteert al die jaren? Vertel het eens!

 • dirk hosten

  Als je puur naar de punten kijkt, doet Anderlecht het niet zo slecht, hoewel begin november al uit de beker en Europees uitgeschakeld. Maar als je dan kijkt naar de manier waarop ze spelen en hoe ze soms aan punten komen, dan zou ik toch zeer nederig blijven als Anderlechtsupporter. Maar dat is voor sommigen moeilijk natuurlijk...en de successupporters zullen vlug terugkeren, mocht Anderlecht ptn blijven pakken ondanks pover spel.

 • jos jansen

  De kindjes van HEIN hebben nog eens mogen winnen,met 11+scheids!

 • Gaston FOUBERT

  Weinig volk hier, zijn allemaal naar Brugge en Gent gaan kijken.