Vertrek Coucke als voorzitter Pro League roept veel vragen op

BELGA
Anderlecht-voorzitter Marc Coucke heeft beslist om zijn mandaat als voorzitter van de Pro League per direct neer te leggen. Een ontslag dat veel vragen oproept in de voetbalwereld.

“Ik heb de CEO van de Pro League, Pierre François, ingelicht”, zegt Marc Coucke. “Mijn mandaat kost heel veel energie en tijd. Ik denk dat ik die tijd beter in Anderlecht kan stoppen – hier is meer werk dan gedacht. Maar vooral vind ik dat ik té vaak in een ‘conflict of interests’ terechtkom. Stel dat Anderlecht vijfde eindigt in play-off 1 en Mechelen wint de beker – dan beslist ik mee op bondsniveau of Anderlecht al dan niet Europees speelt (in geval van veroordeling van KV Mechelen in operatie-Propere Handen, red.). Dat kán niet. Ik pleit ervoor opdat mijn opvolger een onafhankelijk iemand wordt.”

Ronde bij alle clubs

Het ontslag van Coucke stuit op veel ­vragen in de voetbalwereld, vooral omdat het valt vlak voor er een beslissing genomen moet worden over het competitieformat. Coucke maakte de voorbije maanden zijn ronde bij alle clubs van 1B, de K11 en de G5, om informatie in te winnen over de toekomstige formule van het profvoetbal. Coucke zou die informatie bundelen en op basis daarvan met concrete voorstellen naar buiten komen. “Hij is de enige die die informatie heeft, zelfs Pierre François is daar niet van op de hoogte”, valt te horen binnen het voetbalmilieu. De tijd dringt nochtans, want in juni moet er een beslissing vallen over het nieuwe competitieformat, dat ook gevolgen zal hebben voor de ­toekomstige onderhandelingen met de televisiezenders. Het wordt Coucke niet in dank afgenomen dat hij in die omstandigheden – en met die informatie op zak – het schip verlaat.

Dat Coucke ‘conflict of interests’ aanhaalt als motivering voor zijn beslissing, stuit al evenzeer op onbegrip. «Alsof hij dat een jaar geleden niet had kunnen ­bedenken», luidt het. De volgende ­vergadering van de Raad van Bestuur van de Pro League is voorzien op 24 april. Er moet zo snel mogelijk een opvolger voor Coucke komen, maar niemand ziet momenteel waar die vandaan moet komen. 

Photo News14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Larry Floru

  Hoeveel verdienr dat? Voor 100000 euro per jaar wil ik die taak wel opnemen.

 • Germain De Block

  Hoe kan je toch zo manipuleren en er met weg komen.en niemand die er tegen in gaat.

 • Ronny Popelier

  Wat dhr Marc C ook cdoet en of iemand anders in zijn positie, kritiek is er en zal er altijd zijn.hoe goed ze het ook doen, aanblijven is kritiek , op stappen is kritiek, neen dhr Marc C nam een terechte beslissing, nu het woord aan de Verhaeghe om dezelfde stap te zetten als ze willen geloofwaardig blijven.

 • Jose Van Hauwaert

  Voor sommigen is het ook nooit goed. Coucke moest weg wegens belangenvermenging, nu hij weg is...is het ook weer niet goed. Dat Verhaeghe de Schaduwboss van de jupiler league EN de scheidsrechters is, is voor diezelfde nitwits dan weer geen probleem, begrijpe wie kan.....

 • Nicolas Van Hoecke

  De rest zou moeten volgen.....maja kritiek geven is weer makkelijker.