Verlies tegen Standard is geen optie: Hein schudt spelers (met speech) wakker

BELGA
Met een kater en een speech van de coach: zo is Anderlecht vertrokken uit Slovakije. Hein Vanhaezebroucks boodschap aan de spelers was tweeledig. 1) Niet alles is slecht. 2) Het is hoog tijd om wakker te worden.

Statistieken zeggen niet alles, maar zijn vaak toch richtinggevend.
Om te beginnen: Anderlecht heeft in zijn laatste vier matchen één punt gepakt. Ai. "We kunnen niet tevreden zijn", aldus Hein Vanhaezebrouck. "Ons niveau moet omhoog."

Ten tweede: in die duels kon het maar twee keer scoren. "Daar wringt het schoentje. Het kan dat ik wat dingen verander. Anderzijds: er is weinig keuze, hé."

Ten derde: de cijfers die "de fysieke arbeid" meten. "Veel te weinig en dus onaanvaardbaar", sprak Vanhaezebrouck over de nederlaag tegen Trnava. "Ik zeg niet dat er een mentaliteitsprobleem is, maar... Je moet voor jezelf de discipline hebben elke keer voluit te gaan. Zelfs een paar dagen na een aantrekkelijke affiche tegen Genk."

BELGA

Dat heeft Vanhaezebrouck zijn groep dan ook meegedeeld. In de marge van de ochtendtraining gisteren op Slovaakse bodem wees Hein zijn spelers op hun plichten. De goesting moet terug, de twijfels weg. "Daar gaan we zaterdag (vandaag, red.) extra op letten om te bepalen wie speelt tegen Standard."

Tegelijk heeft Vanhaezebrouck zijn kern vertrouwen ingepraat, zo valt binnen de kleedkamer te horen. Onder meer Francis Amuzu - sterk tegen Trnava na een blessure - kreeg lof. Hein hoopt dat anderen zijn attitude oppikken: niet te veel nadenken maar gewoon alles geven. Voorts was Hein positief over de defensieve organisatie.

Morioka?

Het was een analyse die ook de pers op de luchthaven in Bratislava kreeg. "Niet alles is dramatisch", herhaalde de coach zijn woorden van een paar uur geleden. "Op de flank zitten we goed, achterin zit er ook muziek in. Alleen vooraan is het moeilijk."

In de wandelgangen klinkt het dat Hein met het idee speelt om Ryota Morioka speelminuten te gunnen tegen Standard. De Japanse spelmaker begon nochtans met een valse noot aan het seizoen - hij kwam terug uit vakantie met een fysieke achterstand - en raakte nadien geblesseerd, maar indien fit behoort hij zondag in principe tot de plannen. Het kan verkeren.

Of en hoeveel wijzigingen er komen, dat wilde Vanhaezebrouck evenwel niet kwijt. "Het is afwachten wie beschikbaar is. Zó veel opties zijn er niet..."

BELGA

Ook niet qua uitkomst zondag, overigens. De supporters zullen enkel vrede nemen met een overwinning. Preses Marc Coucke, die veel kritiek krijgt op sociale media na een ontgoochelende transferperiode, eveneens. Hein: "We zullen klaar moeten zijn voor de strijd."

Anderlecht is een ploeg onder hoogspanning. En het is pas september. Zorgwekkend.

"Maar het kan snel keren", besloot Vanhaezebrouck positief. "Eén keer winnen en we kunnen weer vertrokken zijn." Ondanks die tik in Trnava: "Een zwaarder verlies dan de 5-1 van Standard in Sevilla. Wij dachten vlot te winnen, hé."

Winnen tout court zou dezer dagen al een opsteker zijn. Wat is er met RSCA gebeurd?

't Is atypisch Anderlecht, waar technisch voetbal normaal gezien de standaard is, maar het zijn de cijfers die zondag omstreeks 19.45 uur allesbepalend zullen zijn...

BELGA35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Komaan standard de 3 punten thuishoren ! Met liefst goed voetbal succes verder

 • Vince Janssens

  Eigenlijk zou RSCA het niet verdienen om tegen standard te winnen maar buiten wat transferklucht en slecht financieel beheer valt er de club zelf niet te verwijten. De 'supporters' daarentegen. Talent als Hanni buitenpesten als kleine kinderen. Hein moet het afbollen, het bestuur moet weggaan,... straks blijft er enkel nog een hoopje zielige non-supporters beschaamd in hun vakje op Constant Vanden Stock stadion

 • phil grey

  geert: 2 titels in 3 jaar, ga elders bleiten man.zoals ze bezig zijn in anderlecht zal het nog 5 jaar duren eer ze iets in de lucht mogen steken, ofwel zullen het envelopkes zijn.

 • Geert Thijs

  Philip wij hebben 2 mindere seizoenen jullie hadden er 13 dus ga op je akkers spelen

 • Rudy Claes

  Oeps ... verlies tegen Standard is geen optie ? Dus is Hein blij met een gelijkspel ... 't Is ver gekomen !