Twee referees gebuisd, anderhalve week voor start competitie

Frederik Geldhof en Wim Smet.
Photonews Frederik Geldhof en Wim Smet.
Gele kaart voor Frederik Geldhof (43) en Wim Smet (36). Beide scheidsrechters buisden gisteren voor hun fysieke testen in Tubeke. Tot september ­mogen ze sowieso niet fluiten.

“Onze refs moeten topfit zijn.” Tijdens de voorstelling van zijn masterplan voor de arbitrage in mei maakte consultant David Elleray al duidelijk dat de scheidsrechters conditioneel op punt moeten staan. Met het nieuwe voetbalseizoen in zicht vond gisteren een eerste evaluatie plaats, met de traditionele fysieke en theoretische testen in Tubeke. Naar jaarlijkse gewoonte bleek dat ­eerste luik voor twee hoofdrefs een probleem. Weinig verrassend was Frederik Geldhof opnieuw het slachtoffer van de sprinttest — zes keer 40 meter afleggen in 6 seconden. Voor het derde opeenvolgende jaar haalde de West-Vlaming nipt de vooropgestelde limiet niet. ­Bijzonder zuur. Vorig seizoen stond Geldhof de volledige reguliere competitie aan de kant, nadat hij pas bij een derde poging in maart slaagde op het onderdeel.

Frederik Geldhof.
BELGA Frederik Geldhof.

Die sprinttest bleek voor Wim Smet eveneens een struikelblok. Al kon de Antwerpenaar wel verzachtende omstandigheden inroepen. Hij liet zich een tijdje geleden opereren aan de heup en heeft daardoor een fysieke achterstand.

Beide refs kunnen in augustus herkansen. Voorlopig plaatsnemen in het VAR-busje zit er niet in, want het duo behoort niet tot de acht scheidsrechters die een opleiding volgen tot videoref.

Naast Geldhof en Smet haalden ook ­enkele assistent-refs een onvoldoende. Enkelen zakten voor het theoretische luik, anderen voor het fysieke. Van het rijtje namen is Yves De Neve, die al ruim 300 matchen in eerste klasse leidde, de bekendste. Hij sukkelde wel met een blessure en kon daardoor niet deelnemen aan de looptest.

Wim Smet.
Photo News Wim Smet.

Vet

Gisteren vond ook een eerste controle van het omstreden vetpercentage plaats bij scheidsrechters. Er was aangemaand om dat voor 15 juli te laten zakken tot onder 15 procent, maar die regel is niet dwingend. Pas op 17 oktober moeten refs de vooropgestelde ­limieten halen. Wie dan slecht scoort, zal niet meer worden aangeduid als scheidsrechter, vierde official of assistent. Een aanstelling als videoref of ­assistent-videoref kan wel nog. Vandaag geeft het geherstructureerde Referee Department meer uitleg tijdens een ‘opendeurdag’.

Frederik Geldhof.
BELGA Frederik Geldhof.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • kamiel De Vleeschouwer

  En gaan we nu een hoger niveau van scheidsrechters krijgen? Ik vrees dat de Uefa er anders over denkt. Onze refs blijven afwezig in de eindefase van CL en EL en ook op de grote tornooien. Dit is de harde realiteit.

 • Didier BRIGLIA

  Geldhof onbekwaam en zo zijn er nog!!!!

 • lottie Guillaume

  Een beetje correctie graag Wim smet was gekwetst dus iemand die gekwetst is kan niet deelnemen aan die proeven. Hij zal die doen in augustus en zal dan wel slagen. Die andere man dat is niet de éérste keer dat die niet slaagt hij zou beter op een lager niveau fluiten.

 • lucien Noreilde

  niet alleen dezen of zijn de PL offs reeds vergeten , nooit is men er op terug gekomen met een correcte analyse en toch boeren ze voort

 • Andre Mortier

  Roger, de coopertest is een oefening waarbij de conditie van een deelnemer wordt gemeten door in 12 minuten een zo groot mogelijke afstand af te leggen.Die is intussen achterhaald: ik heb zelf op het hoogste niveau deze testen moeten afleggen en nu nog steeds (3e amateur). Ik kan u verzekeren dat de nieuwste testen, meer aangepast aan het huidige voetbal, veel zwaarder zijn. Diegenen die nu commentaar op die scheidsrechters zouden die eerst eens moeten doen om een toontje lager te zingen!

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00