Telenet en Belgacom bieden op voetbalrechten

Het is niet duidelijk wie er naast Belgacom en Telenet nog meedingt. Volgens de Pro League is de interesse groot.
PHOTO_NEWS Het is niet duidelijk wie er naast Belgacom en Telenet nog meedingt. Volgens de Pro League is de interesse groot.
Telenet en Belgacom hebben een bod uitgebracht op de televisierechten van het Belgische eersteklassevoetbal. Dat melden de telecombedrijven. Het gaat om een bevestiging van het bod uit februari. Toen boden de drie operatoren Belgacom, Telenet en het Waalse Voo in totaal 60 miljoen euro voor niet-exclusieve rechten.

Telenet had eerder al duidelijk gemaakt geen interesse meer te hebben in exclusieve rechten. Het blijft dus wel geïnteresseerd om het Belgisch voetbal uit te zenden, maar dan enkel als ook klanten van andere operatoren kunnen kijken. "We hebben ons eerder bod van februari bevestigd", klinkt het vandaag.

De Pro League had de voorstellen van de drie operatoren in februari echter al naast zich neergelegd om in zee te gaan met het Italiaanse adviesbureau MP&Silva, dat meer geld beloofde. Daarvoor was ook een voorstel van Telenet en de Pro League om een eigen zender te starten al afgesprongen.

"Voetbal voor iedereen"
Belgacom heeft bij de Jupiler Pro League nu een bod ingediend om in de komende drie seizoenen het Belgische eersteklassevoetbal te kunnen uitzenden. Belgacom pleit voor "voetbal voor iedereen", waarbij klanten van de verschillende operatoren toegang kunnen krijgen tot alle wedstrijden.
 
De telecomoperator pleit voor een niet-exclusief model, waarbij alle voetbalfans de eerste klasse op hun tv kunnen volgen, ongeacht hun operator, en tegen voorwaarden die voor iedereen toegankelijk zijn", stelt Belgacom. "Met de keuze om een bod over te maken, wil Belgacom de neutraliteit van het voetbalaanbod waarborgen en het voetbal zo breed mogelijk toegankelijk maken."

Het is maar de vraag of het bod van Belgacom aanvaard zal worden. De Pro League en het Italiaanse adviesbureau MP&Silva proberen sommige wedstrijden immers met exclusiviteit te verkopen, zo bleek uit een mededeling van eind april.

Grote interesse
Het is niet meteen duidelijk hoe Belgacom en Telenet hun bod hebben geformuleerd, en of de biedingen wel binnen de voorwaarden van de tender vallen. De Pro League verkoopt drie rechtstreekse uitzendingen per speeldag immers in een exclusief pakket.

Vandaag maakte de Pro League bekend dat "de tweede fase van de individuele onderhandelingen" van start gaat. Wie er naast Belgacom en Telenet nog meedingt, is niet duidelijk. Volgens de Pro League was er "grote interesse" bij operatoren, nationale en internationale tv-zenders.