STVV en Yohan Boli vangen bot in hoger beroep

Boli moet zijn twee speeldagen schorsing uitzitten
BELGA Boli moet zijn twee speeldagen schorsing uitzitten
Eersteklasser STVV zal de komende twee speeldagen in de Jupiler Pro League geen beroep kunnen doen op Yohan Boli. De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) bestendigde vandaag zijn schorsing van drie speeldagen (waarvan één effectief) die hij eerder in de week kreeg van de Geschillencommissie Betaald Voetbal. Ook zijn boete van 1.200 euro is weerhouden.

In de 3-0 nederlaag Achter De Kazerne bij KV Mechelen op de elfde speeldag verkocht Boli een elleboogstoot aan KVM-speler Jordi Vanlerberghe. De Franse spits van de Kanaries kwam weg met een gele kaart. De Reviewcommissie vond die beoordeling van scheidsrechter Joeri Van de Velde te mals en liet Boli alsnog vervolgen door het Bondsparket, die een schorsing van drie speeldagen en een boete van 1.200 euro vroeg. De Geschillencommissie verminderde de straf door één speeldag voorwaardelijk te maken. STVV probeerde zijn topschutter (4 doelpunten) in hoger beroep te recupereren voor de matchen tegen Standard (1 november) en Lokeren (7 november), maar tegen de Rouches zullen ze het dus zonder hem moeten stellen.

"De Geschillencommissie Betaald Voetbal besluit terecht dat de feiten waarvoor Boli wordt vervolgd manifest verkeerd beoordeeld werden door de scheidsrechter", klinkt het. STVV verdedigde zich door tv-beelden aan te halen van fases uit andere wedstrijden die volgens de Kanaries even ernstig waren, maar niet veroordeeld werden. "Het standpunt van de verdediging dat Boli op zoek ging naar de verdediger om de bal af te schermen en deze speler bij deze beweging ongelukkig heeft geraakt in de hals, is in strijd met de voorgelegde tv-beelden. Boli controleert de bal en heeft vervolgens een ontoelaatbare, onnodige en impulsieve achterwaartse reactie", oordeelt de Geschillencommissie Hoger Beroep, die de straf niet wijzigt.