Steven Defour verrast: "Ik vond die tifo grappig"

Op zijn Instagram reageerde Anderlecht-middenvelder Steven Defour begin februari al filosofisch op de heisa rond de fameuze tifo van de Standard-fans, maar in Sport/Voetbalmagazine gaat de 26-jarige Rode Duivel en ex-Rouche voor het eerst echt in op die hete namiddag in Luik. "De sfeer was nooit zo vijandig als op 25 januari", zegt Defour. Tijdens de opwarming ontploften er al tien bommetjes naast Silvio Proto. Normaal gezien gebeurt dat één keer per wedstrijd...Het is in het verleden nog wel heet geweest, maar dit keer was het toch nog wat anders..."

Wat ging er nu eigenlijk door het hoofd van de oud-kapitein van Standard toen de fans die hem vroeger op handen droegen dat spandoek ontrolden? "Niet veel...Ik herinner me dat ik het grappig vond. Pas na de wedstrijd realiseerde ik me de draagwijdte ervan. Ik wist voor de match al wel dat ze een spandoek over mij gemaakt zouden hebben. En voor de rest - ik herhaal het - is het aan de bevoegde instanties en aan de arbiter om een beslissing te nemen."

Onvoldoende psycholoog
De RSCA-aanjager weet nog dat Fabrice N'Sakala op het moment zei: "Ja, 't is de moeite hé." En daarna Steven? "Nadien zat ik in de match. Wat nerveuzer dan anders, maar het ging wel. Alleen voelde de arbiter de match niet aan. Hij was onvoldoende psycholoog. Ik heb gewelddadiger Clásicos gespeeld, Benfica-Porto bijvoorbeeld, met vliegende tackles en rode kaarten, maar de scheids voelde die aan. Had meneer Boucaut zo'n Benfica-Porto gefloten, dan had hij vijf of zes rode kaarten getrokken. Frank De Bleeckere bijvoorbeeld, die praatte op het veld. Na drie, vier overtredingen, zei hij: de volgende is een kaart. Deze zei niks. Dat is geen verwijt, dat is een vaststelling."

Ik herinner me dat ik het spandoek grappig vond. Pas na de wedstrijd realiseerde ik me de draagwijdte ervan.

Steven Defour
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS

Escalatie van geweld
Heeft Defour begrip voor de woede van de Luikse fans? "Natuurlijk begrijp ik die frustratie. Als ik supporter was van Standard en een van mijn idolen tekende bij Anderlecht, dan zou ik ook kwaad zijn. Maar ik merk een escalatie van geweld in de maatschappij - niet alleen in het voetbal op zich. Men overschrijdt grenzen tegenwoordig, men gaat alsmaar verder. Vroeger werden spelers uitgefloten, nadien uitgescholden, vervolgens kregen ze voorwerpen naar hun hoofd gegooid... Tegenwoordig gooien ze met bommetjes. Als ik zo veel beteken voor Standard, waarom heeft men mij dan niet gehaald?

Als ik supporter was van Standard en een van mijn idolen tekende bij Anderlecht, dan zou ik ook kwaad zijn.

Steven Defour
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS