Stemming om voetbalcontract nadat vooral Antwerp zich benadeeld mocht voelen

Antwerp voelde zich na maandagavond benadeeld.
Photo News Antwerp voelde zich na maandagavond benadeeld.
Is de opstand in de kiem gesmoord? Op de Raad van Bestuur maandag was een consensus in de maak over de verdeelsleutel van de bijkomende 20,5 miljoen euro aan tv-geld, maar binnen de K11 heerste niet veel later tóch onvrede over het voorstel. Zeker ‘kleintje’ Antwerp voelde zich benadeeld. Op de algemene vergadering van de Pro League vandaag (zie video hieronder) wordt verder onderhandeld. Nadat het eerst op een marathonvergadering leek uit te draaien, volgt er nu snel na de middag toch een stemming.

Er zal na de middag eerst gestemd worden over het voetbalcontract, nadat de bieders vandaag nog verschillende vragen over hun dossier kregen. Daarna was het op de algemene vergadering wachten op de komst van Luciano D’Onofrio, om tot de stemming over te gaan. Pas even na 13u maakte de directeur van Antwerp zijn opwachting, waardoor er nu eerst kan gestemd worden over het contract en vervolgens, bij een akkoord, over de verdeelsleutel. Ter herinnering: voor de toewijzing van het voetbalcontract is er een tweederdemeerderheid nodig. Voor de verdeelsleutel is unanimiteit vereist.

Eleven Sports

Op maandagavond leek het aanvankelijk al sneller een gelopen race. De aanwezigen op de Raad van Bestuur van de Pro League toen - waarin de grote clubs sterk vertegenwoordigd zijn - waren er gerust in: de verdeelsleutel voor de bijkomende 20,5 miljoen euro aan tv-geld was officieus goedgekeurd en Eleven Sports zou de rechten kopen voor een recordbedrag van 103 miljoen euro. 

Amper twaalf uur later zag de wereld er evenwel helemaal anders uit: de teams die niet welkom waren op de meeting in de bondsgebouwen in Brussel zijn zich ineens beginnen roeren - het telefoon- en mailverkeer tussen de clubleiders was gisteren bijzonder intens.

Peter Croonen, voorzitter van de Pro League, vanochtend tijdens zijn intrede in het Crown Plaza-hotel in Zaventem.
Gregory Van Gansen / Photo News Peter Croonen, voorzitter van de Pro League, vanochtend tijdens zijn intrede in het Crown Plaza-hotel in Zaventem.

De verdeelsleutel is het belangrijkste discussiepunt. Het had er maandag alle schijn van dat de G5 tachtig procent van de extra 20,5 miljoen euro (ongeveer 16,4 miljoen euro) onderling mochten verdelen, de negentien andere profclubs moesten het met de kruimels doen. 

De G5 vond dat maar fair: per slot van rekening hadden zij de meerwaarde gecreëerd, niet de kleintjes. Twintig procent, dat was voor de K11 en 1B-clubs nog nét te verdedigen, maar in werkelijkheid zou het eerder om vijftien procent gaan. Dat is omdat bijvoorbeeld de Europese compensatie (1,8 miljoen euro die de Europese deelnemers afstaan aan de niet-deelnemers) zou afnemen.

Paul Gheysens en Luciano D'Onofrio.
Photo News Paul Gheysens en Luciano D'Onofrio.

“Wij zijn geen meelopers”

Met die schrale vijftien procent in de praktijk kunnen de kleintjes niet leven. Nog voor de Algemene Vergadering van deze ochtend komen zij samen om een gezamenlijk standpunt in te nemen. “De baby-vergadering”, doet een bestuurslid van een topclub er smalend over. 

Het gros van de K11 wil meer centen, Antwerp op kop. Anders wordt de financiële kloof met de topploegen te groot, klinkt het. “Wij zijn geen meelopers”, is de teneur bij onder meer Antwerp, KV Mechelen en Zulte Waregem. Charleroi wil wel trouw blijven aan de afspraak van maandag.

Het is logisch dat Antwerp zich benadeeld voelt. De club van geldschieter Paul Gheysens haalt voor het tweede seizoen op rij play-off 1, speelt de bekerfinale en blijft waarschijnlijk ook de komende jaren een vaste waarde in de top zes, maar toch zouden zij minder tv-geld krijgen dan de concurrentie bovenin - het verschil bedraagt jaarlijks ‘enkele miljoenen’. Bovendien zit Luciano D’Onofrio, ondanks meerdere pogingen, niet namens Antwerp in de Raad van Bestuur, wat de club nu zuur zou opbreken. Al was het maar omdat de datum van de Algemene Vergadering zonder overleg vervroegd is naar... vandaag.

Sven Jacques (Antwerp).
Joel Hoylaerts - Photo News Sven Jacques (Antwerp).

Ook binnen G5 discussie

Opvallend detail: ook over de verdeelsleutel van de tachtig procent bestaat binnen de G5 discussie. Anderlecht zou graag hebben dat diegene met de meeste kijkers het meeste inkomsten krijgt, terwijl de klassieke parameter het klassement is - u kunt zelf wel verzinnen waarom Marc Coucke dat plannetje bedacht heeft. Wellicht komt er wel een compromis, waarbij één derde van de 20,5 miljoen euro uitgekeerd wordt op basis van de kijkcijfers.

Het is zeer de vraag of het in deze context - voor de verdeelsleutel is unanimiteit van de stemmen nodig, de onrust bij de K11 en in 1B is immens - vandaag tot een toekenning van het tv-contract zal komen. De twee dossiers zijn immers aan mekaar gelinkt. Wat ook niet helpt, is dat er sinds gisterochtend onder de clubs bedenkingen zijn over de financiële garanties die favoriet Eleven Sports (niet) kan voorleggen. Nochtans zijn zij inhoudelijk leading én is hun bod het hoogste, maar het wordt misschien toch nog spannend.

Een quote gesprokkeld bij een K11-club ter afsluiting: “De kans op een akkoord? Naar mijn schatting: zo goed als nul procent”. Een quote die vandaag al achterhaald wordt?

Joel Hoylaerts - Photo News42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Vanuit sportief standpunt zou het geld gelijk moeten verdeeld worden onder alle clubs in eerste klasse. Anders is het gewoon competitievervalsing. Het is alsof je in een F1 Grand Prix de 5 toprijders een Formule 1 wagen geeft en de anderen een Formule 3 wagen. Misschien moeten de K11 hun thuiswedstrijden uit het akkoord lichten en afzonderlijk veilen aan de hoogste bieder.

 • Christopher Pelgrims

  Waarom niet zoals in Engeland? Iedereen krijgt evenveel, het heeft de competitie alleen maar sterker gemaakt, kleintjes werden beter, groten werden minder groot en enkel die zeer goed met transfers omgingen (Liverpool) of gewoon een goede investeerder heeft (man city) steken er nog bovenuit

 • Paul Voets

  Money,money niets meer niets minder daar draait het om ! wat met de sport ?

 • Jeffry Hyman

  Uiteraard, pay per view hanteren... is het meest logische en meeste eerlijke. In Vlaanderen zal dit klup zijn, in Wallonië Standard doch in gans België Anderlecht

 • Nico Dakman

  Danny Callaert de G5 gaat over budget en niet over ploegen die heel af en toe eens meedoen in PO1