Standard loopt 10 punten uit na demonstratie tegen Cercle

BELGA
De Rouches hebben een uitstekende zaak gedaan in het klassement. Na een ware demonstratie tegen Cercle Brugge, dat met 4-0 naar huis werd gestuurd, is de voorsprong op Anderlecht al tien punten. Dit Standard is dé titelkandidaat dit seizoen.

Standard kon vandaag een gouden zaak doen na het verlies van een zwak Anderlecht gisteren op het veld van Lierse. Mits winst bouwde Standard zijn voorsprong uit tot tien punten op de landskampioen. Guy Luzon koos opnieuw voor Kanu in de verdediging en Ronnie Stam kwam de geschorste Jelle Van Damme vervangen. Daardoor schoof Daniel Opare naar de linkerflank. Bij Cercle Brugge koos Lorenzo Staelens voor dezelfde elf die vorige week Charleroi met 3-0 naar huis speelden.

Standard begon furieus aan de wedstrijd. Cercle Brugge wist niet wat zich overkwam en had de lange busreis nog in de benen, zo te zien. Imoh Ezekiel en Michy Batshuayi deden de verdediging van de bezoekers meermaals pijn met hun snelheid. Na eerst enkele prikken te hebben uitgedeeld, klom Standard al na tien minuten op voorsprong. Batshuayi nam een vrije trap aan met rechts en schoot met links, vanuit een scherpe hoek, de bal net naast de paal in doel. Een meer dan verdiende voorsprong voor de Rouches die de bezoekers bij de keel grepen.

Cercle met tien
Kansen kreeg Standard genoeg om de voorsprong verder uit te diepen, maar het liet de Vereniging daarna wat meer in de wedstrijd komen. Het liet de bal aan de bezoekers en rekende op de snelheid voorin om het verschil te maken. Cercle Brugge wist zich geen raad met het balbezit en dus nam Standard opnieuw de wedstrijd in handen. Groen-zwart werd meer en meer gefrustreerd en dat uitte zich in gele kaarten voor Thibaut Van Acker en Michael Uchebo die ook flirtte met zijn tweede geel. Cercle Brugge moest de eerste helft dan toch afsluiten met tien man al was het niet Uchebo die van het veld moest. Ismaïla N'Diaye ging met een gestrekt been naar de bal en scheidsrechter Luc Wouters twijfelde geen moment. Uit de herhaling bleek wel dat N'Diaye de bal speelde, maar met een gestrekt been. Voor de één een terechte rode kaart, voor de ander een lachertje. Bij Cercle Brugge waren ze razend, maar de bezoekers moesten wel verder met zijn tienen. (Lees hieronder verder.)

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS

Lorenzo Staelens greep in bij de rust en Nuno Reis vierde zijn rentree op de Belgische velden. Uchebo, flirtend met een tweede geel, bleef in de kleedkamer. Guy Luzon, nochtans de hele eerste helft wild molenwiekend langs de zijlijn, had uiteraard geen reden om in te grijpen. Toch was de Israëlische coach niet tevreden met het begin van zijn ploeg in de tweede periode, maar na amper tien minuten stond de 2-0 al op het bord. Ezekiel ging aan de haal met de bal na een slechte pass van de ingevallen Nuno Reis en de spits probeerde Batshuayi aan te spelen. Met een gelukje kreeg hij het leer terug voor zijn voeten en deze kans liet Ezekiel, daarvoor een paar keer ongelukkig in de afwerking, niet liggen.

De nederlaag leek een feit voor Cercle Brugge en dat beseften de bezoekers schijnbaar ook. De Vereniging liet het allemaal wat begaan en zo kon Standard naar hartenlust aanvallen. Batshuayi kon simpel zijn tweede van de avond -en de zeventiende van het seizoen- maken toen Paul-José Mpoku hem aanspeelde in de zestien. Omdat Bart Buysse zelfs niet eens meer de moeite deed om terug te keren, kon Batshuayi moederziel alleen de 3-0 onder Joris Delle schuiven.

Tien punten los
Standard probeerde nog de score verder uit te diepen en vooral Batshuayi was op zoek naar zijn hattrick. Een poging van de topschutter viel nog op de lat en in het slot kregen de Rouches een strafschop cadeau. Mpoku en Batshuayi gingen met elkaar in discussie over wie nu juist mocht trappen en eerstgenoemde ging achter de bal staan en trapte de 4-0 netjes voorbij Delle. Batshuayi vierde dan maar mee en trok de broek van Mpoku spelend naar beneden. Dit Standard speelde een indrukkwekende wedstrijd bij elkaar en is dé titelkandidaat met al dat aanvallend geweld. Anderlecht, Club Brugge en Zulte Waregem staan al op (minstens?) tien punten en zijn gewaarschuwd.

BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA