Stad Brugge wil aanstokers voetbalgeweld sneller isoleren

Burgemeester Renaat Landuyt.
BELGA Burgemeester Renaat Landuyt.
De stad Brugge zal de aanstokers van voetbalgeweld in de toekomst sneller isoleren. Dat is vanochtend beslist na overleg met de politie en het bestuur van Club Brugge. De extra maatregelen komen er na een geval van agressie tegen twee verkeersagenten na de match Club Brugge-Anderlecht van afgelopen zondag.

De partners schoven samen vier werkpunten naar voren om het voetbalgeweld in te dammen. "We gaan nauw samenwerken om het fenomeen zo snel mogelijk te isoleren, zodat er geen draagvlak ontstaat voor geweld", zegt Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge.

Eerst en vooral wordt een er oefening opgemaakt om een andere verkeersstroom uit te werken. De verkeersagenten worden weggehouden uit de confrontatiezones en worden niet meer ingezet op de plaats van het incident. Brugge en de politie gaan ook zo snel mogelijk op zoek naar de amokmakers en zullen daarvoor camerabeelden analyseren die genomen werden vanuit de spuitwagens en de helikopter.

Club Brugge zal ook samen werken met de bevriende clubverenigingen om mensen die geweld uitlokken te isoleren. Zo volgt er een sensibiliseringscampagne met de focus op respect.

Landuyt wil als werkpunt kijken of er in het kader van de voetbalwet preventief kan worden opgetreden om mensen die uit zijn op geweld sneller uit het publiek te pikken. Zo wordt nagegaan of het mogelijk is om mensen met een stadionverbod weg te houden uit de omgeving rond het stadion. "Maar laten we niet te veel vooruit lopen op de feiten. De incidenten van afgelopen weekend zijn een gemengd verhaal. De beelden moeten uitwijzen om wie het precies gaat en hoe de rellen zijn ontstaan", besluit Landuyt.