Speeldag 16 in Jupiler Pro League gaat gewoon door

Vrijdag ontvangt Gent Westerlo voor de eerste affiche van de 16de speeldag. De Ghelamco Arena bracht al hulde aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.
BELGA Vrijdag ontvangt Gent Westerlo voor de eerste affiche van de 16de speeldag. De Ghelamco Arena bracht al hulde aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.
De acht competitiewedstrijden op de 16e speeldag in de Jupiler Pro League gaan gewoon door. Dat heeft de Raad van Bestuur van de Belgische profliga, de vertegenwoordiging van de eersteklassers, vandaag beslist.

Eerder vandaag liet Pierre François, CEO van de Pro League, al optekenen dat het uitstellen van de competitiewedstrijden in eerste klasse niet aan de orde is. "We hopen dat veel supporters naar de stadions afzakken om te tonen dat we ons dagelijkse leven voortzetten ondanks de dreiging", zei François, die daarin bijval krijgt van de Raad van Bestuur. "Aangezien er vanuit de bevoegde instanties tot op heden geen vraag werd ingediend om de wedstrijden van speeldag 16 in de Jupiler Pro League te verplaatsen, zullen deze wedstrijden doorgaan zoals gepland", klinkt het. "De gevraagde extra veiligheidsmaatregelen vanuit de federale politie werden onmiddellijk overgemaakt aan onze clubs, opdat zij de nodige voorzorgen kunnen treffen om de supporters in alle veiligheid hun voetbalwedstrijd te laten bijwonen."

De Pro Leage vraagt aan de supporters die komend voetbalweekend naar de stadia afzakken om op tijd te vertrekken. Meer informatie over de veiligheidsmaatregelen voor de supporters wordt morgen gegeven.

Vrijdag ontvangt AA Gent Westerlo voor de openingswedstrijd van speeldag 16. De landskampioen liet al weten in en rond de Ghelamco Arena extra veiligheidsmaatregelen te zullen treffen. Zaterdag neemt Club Brugge het in het Jan Breydelstadion op tegen Zulte Waregem. STVV moet op bezoek bij Waasland-Beveren, terwijl OHL aan Den Dreef speelt tegen Racing Genk. Een halfuur later geeft Lokeren partij aan RSC Anderlecht. Zondag staan de laatste drie competitieduels van het voetbalweekend op het programma. Standard ontvangt Kortrijk, Charleroi zakt af naar het stadion van Moeskroen-Peruwelz en leider Oostende sluit de 16e speeldag af Achter de Kazerne bij KV Mechelen. In elk van deze wedstrijden zal voor het startsignaal een minuut stilte gehouden worden ter nagedachtenis van de slachtoffers in Parijs.

"Wij hebben geen enkel signaal gekregen van een bevoegde overheid dat de wedstrijden niet kunnen doorgaan, omdat het risico te groot zou zijn", zegt voorzitter van de Belgische profliga Ludwig Sneyers vanavond.

"Onmiddellijk na de feiten in Parijs hebben wij contact opgenomen met de Voetbalcel om informatie uit te wisselen. Omdat zij in nauw contact staat met de federale politie en het crisiscentrum Binnenlandse Zaken, kan de Voetbalcel beter inschatten hoe de zaken ervoor staan dan wij. De Pro League heeft geen enkel signaal gekregen dat de wedstrijden niet kunnen doorgaan, omdat het risico te groot zou zijn", verklaart Sneyers de beslissing. "Wel moesten we een aantal bijkomende veiligheidsmaatregelen nemen die het comfort, de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de supporters kunnen verhogen. Een aantal zaken zijn gekend en gebruikelijk (rugzakken thuislaten, op tijd naar het stadium...). Daarnaast zijn er ook enkele voorzorgsmaatregelen die we uit veiligheidsoverwegingen niet zullen communiceren."

Morgen preciseert de Pro League welke maatregelen de clubs zullen nemen. "Op dit ogenblik moeten er nog een aantal zaken gebeuren. Vandaag hebben we besproken wat we moeten doen. De volgende dagen voeren we dat ook uit. Alle nodige mensen zullen gecontacteerd worden. En wanneer we alles gedaan hebben wat we moesten doen, heb ik er vertrouwen in dat alles op zijn pootjes terecht zal komen."

"De lokale overheden zijn heel belangrijk in deze zaak. Zij beslissen of bepaalde evenementen kunnen doorgaan al dan niet. De lokale politie laat zich perfect inlichten en is perfect op de hoogte om de juiste beslissing te nemen. Wanneer er aanwijzingen zijn dat er een verhoogd risico is, zullen die mensen wel ingrijpen. De burgemeesters nemen de uiteindelijke beslissing en dat gaat niet alleen over het voetbal, maar over allerhande evenementen."