Pro League stelt vijf competitieformules voor - François: "Gesprekken heel leerzaam", Timmermans vraagt om "veel geduld en lobbywerk"

Pierre François, CEO van de Pro League, flankeert Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock.
Photo News Pierre François, CEO van de Pro League, flankeert Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock.
Een mogelijke competitiehervorming, dat agendapunt beheerste vanmiddag de vergadering van de Pro League in het Parket Hotel in Diegem. Vijf competitieformats werden aan de 24 profclubs in een nota voorgelegd. Wij vatten ze voor u samen.

1. Klassieke competitie met 20 ploegen

Een klassieke formule met 20 ploegen verlost iedereen van de ingewikkelde (en oersaaie) play-off 2. Ook play-off 1 is dan meteen verleden tijd. Het aantal speeldagen zou in dit format teruggebracht worden van 40 naar 38. Toch is het management van de Pro League a priori geen voorstander van dit concept. "Dit heeft onvermijdelijk een verlies van vier leden van de Pro League tot gevolg", klinkt het. "Deze vier clubs verliezen per definitie hun statuut als profclub en moeten bijgevolg een plek vinden in de eerste klasse amateurs."

2. Klassieke competitie met 16 ploegen

Een competitieformule met 16 ploegen heeft een gevoelige daling van het aantal speeldagen tot gevolg, van 40 naar 30. Ook in dit concept zijn er geen play-offs meer. De Pro League stelt zich wel vragen bij de drastische daling van het aantal speeldagen. "De interesse van (toekomstige) rechtenhouders blijft grotendeels bestaan, welke ook de competitieformule is. Dat wil niet zeggen dat er op éénzelfde bedrag kan gerekend worden, zeker niet indien het, zoals hier het geval is, om een daling van 25 procent (van het aantal speeldagen, red.) gaat. Bovendien hebben verschillende clubs reeds onderstreept dat hun rentabiliteit in belangrijke mate afhankelijk is van de organisatie van een voldoende aantal wedstrijden."

Omdat er geen play-offs meer zijn, loopt de Proximus League in dit geval begin maart, na amper 28 speeldagen, al op zijn einde.

3. Behoud van de huidige competitieformule

Het management van de Pro League voert de huidige competitieformule niet af, maar laat de deur wel open voor de schrapping van de puntenhalvering. "Het behoud van de huidige competitieformule heeft als voordeel dat er verder gegaan wordt met een formule die men zich de voorbije negen jaar eigen heeft kunnen maken", luidt het. "De vraag of een puntendeling bij aanvang van play-off 1 nodig is, blijft open. We onthouden hierbij dat, sinds het begin van deze formule, de puntendeling slechts in twee seizoenen doorslaggevend bleek te zijn en dat de volgorde van de eerste zes clubs er de voorbije twee seizoenen niet anders zou uitgezien hebben zonder deze halvering van de punten.

4. Competitieformule mét play-offs en 14 clubs

Het management van de Pro League lijkt de voorkeur te geven aan een competitie met 14 clubs in de Jupiler Pro League en 10 clubs in de Proximus League. In het overgangsjaar zouden er dan wel drie degradanten zijn in 1A, in plaats van één. Daarvoor voorziet de Pro League een 'dalersvergoeding' van drie miljoen euro (per club) en het eenmalig optrekken van de tv-gelden voor de Proximus League.

De reguliere competitie in 1A zou 26 speeldagen tellen. Play-off 1 met 6 clubs zou, zoals vandaag, 10 speeldagen tellen, hetgeen voor deze 6 clubs een totaal van 36 speeldagen maakt. Nummer 7 tot 14 zou deelnemen aan play-off 2. Er zou maar één poule zijn, de laatste in het klassement van play-off 2 zou degraderen naar de Proximus League.

5. Competitie 3x8 - 2x12

Tenslotte ligt ook een compleet nieuwe formule op tafel waarbij de opdeling tussen 1A en 1B verdwijnt. De Pro League denkt aan een formule waarbij de 24 profclubs opgedeeld worden in drie reeksen van acht en er nadien play-offs gespeeld worden in twee reeksen van twaalf. De 24 clubs spelen een identiek aantal wedstrijden: 36. "Deze hervorming heeft echter een afschaffing van de Proximus League tot gevolg (en dus de uitzendrechten en namingrechten die haar toebehoren) en vereist een complete herziening van het herverdelingsmodel van de tv-rechten", luidt het bij de Pro League. "Daarnaast wijzen wij ook naar een ander mogelijk nadeel van deze formule : de indeling in 2 of 3 groepen bij aanvang van het seizoen heeft noodzakelijkerwijs tot gevolg dat de middelste clubs van de huidige Jupiler Pro League geen garantie meer zullen hebben dat zij thuis tegen de Belgische topclubs zullen spelen."

Photo News

"Heel leerzame gesprekken"

In de voormiddag heeft het management van de Pro League vijf competitieformules op tafel gelegd. De aanwezigen kregen behalve cijfermateriaal ook telkens de voor- en nadelen van de formatvoorstellen te horen. "Het is een heel moeilijk dossier. Er zijn heel wat meningen en heel wat voorstellen. Ook de huidige formule blijft een mogelijkheid. Er zijn heel wat varianten op geformuleerd", sprak François.

Na de lunch kreeg elke clubvertegenwoordiger de kans om zijn mening te geven. "Dat was voor het management van de Pro League ontzettend leerzaam. De sfeer was heel goed. Alle clubs waren ook vertegenwoordigd, dat stemt me toch ontzettend positief", aldus François.

Zoals vooraf aangekondigd, nam de Pro League nog geen beslissingen. In eerste instantie zal het management van de Pro League alle verzamelde informatie analyseren. "Daaruit zullen we misschien al conclusies kunnen trekken", zei François, die geen deadline plakt op een eventuele competitiehervorming. De CEO wil "zo snel mogelijk" tot een beslissing komen om eensgezind aan de onderhandelingen over de tv-rechten te kunnen beginnen. Er is ook nog geen datum vastgelegd voor een tweede discussieronde. François hoopt eerst werkbare raakvlakken te vinden.

Als de Pro League de competitieformule voor 2020-2021 wil aanpassen is een meerderheid van 80 procent nodig. Als de formatwijziging na afloop van het huidige tv-contract (30 juni 2020) in werking treedt, volstaat een tweederdemeerderheid. "Het is niet de datum van de beslissing van de Algemene Vergadering die determinerend is, maar wel de inwerkingtreding van de beoogde hervorming", stipuleert de Pro League.

Photo News
Photo News

Timmermans (KV Mechelen) vraagt "veel geduld, tijd en lobbywerk" voor competitiehervorming

Een competitiehervorming van de Jupiler Pro League en Proximus League zal een werk van lange adem worden. Zo reageerde Johan Timmermans, voorzitter van KV Mechelen, woensdag na de vergadering van de Pro League in het Parker Hotel in Diegem. "We zullen veel geduld en tijd moeten uitoefenen voor de competitie hervormd wordt. Er zal veel lobbywerk aan te pas komen en uiteindelijk zal er wel water bij de wijn gedaan moeten worden. Enkel de tijd zal raad brengen", aldus Timmermans. "Op dit moment is er geen enkel voorstel dat 80 procent van de stemmen achter zich kan scharen. Een tweederdemeerderheid is een ander verhaal. Daar zal naartoe gewerkt moeten worden."

De 24 profclubs kregen op het zogenoemde colloquium in Diegem de kans om hun ongezouten mening te geven over de competities. "We hebben naar elkaar geluisterd, maar er waren weinig verrassingen", zei Timmermans. Toch was de preses van Malinwa enigszins verwonderd over de belangstelling voor de formule met play-offs en 14 clubs in de Jupiler Pro League. Zowel het management van de Pro League als de rechtenhouders lijken op die optie, met 10 clubs in de Proximus League, aan te sturen. In het overgangsjaar zullen dan wel drie clubs degraderen. "Daar is KV Mechelen helemaal geen voorstander van, en dat heeft niets te maken met onze positie onderaan het klassement. We denken gewoon dat die formule een groter jojo-effect met zich mee zal brengen", stelt Timmermans. "Ook is het grootste deel van de voetbalwereld gekant tegen play-offs."

Timmermans spreekt zich uit voor een klassieke competitie met 18 clubs. "Dat maakt het heel eenvoudig voor de supporters." Er blijkt echter geen draagvlak voor te zijn. "Hoe bepaal je immers welke 18 ploegen in 1A mogen? En wat doe je met de clubs in 1B? Dat zijn geen makkelijke vraagstukken", beseft Timmermans, die daarom pleitte voor het behoud van de huidige formule. 

Bart Verhaeghe met Johan Timmermans.
Photo News Bart Verhaeghe met Johan Timmermans.37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stef Debever

  Waarom geen 5 x 6, 6 x 5, 2 x 15, 1x30, 3 x 10.... jongens toch. Gewone competitie gelijk vroeger aub. Met 18 of 20 en drie dalers. Zie Engeland

 • Robert VAN LAERE

  Men wacht op koekenbak , dan pas wordt het gezellig en absurd. Belgisch voetbal : trekken, schoppen, veinzen,trekken, slaan, vallen, vals spelen : alles is toegelaten.

 • rudolf jacobs

  neem het systeem van engeland over

 • frankie bressinck

  Het enige voordeel van de PO is dat er altijd voor iets gespeeld word. Hetzij voor de eerste zes of voor degradatie. Zonder PO waren de wedstrijden Moeskroen-WB, Lokeren-KVK, Antwerp-KVO e.a gewoon einde seizoensmatchen!

 • Peter Debrouwer

  Dus het wordt wat het best in het kraam van rsca past !