Pro League schaft halvering punten bij start play-offs niet af

Ludwig Sneyers, directeur-generaal van de Pro League, en CEO Pierre François.
BELGA Ludwig Sneyers, directeur-generaal van de Pro League, en CEO Pierre François.
Op de algemene vergadering van de Pro League is vandaag beslist dat er geen afschaffing van de puntenhalvering komt bij de start van de play-offs. Het systeem van de puntenhalvering was sinds het ontstaan van de play-offs in voege, maar stuitte geregeld op kritiek. Toch blijft het bestaan, maar er werd wel beslist dat het nummer één bij het einde van de reguliere competitie sowieso verzekerd is van een ticket voor de Europa League. Gele kaarten uit de reguliere competitie worden bij de start van de play-offs voortaan kwijtgescholden.

De halvering van de punten voor aanvang van play-off I in de Jupiler Pro League wordt dus niet afgeschaft. Dat hebben directeur-generaal Ludwig Sneyers en CEO Pierre François van de Pro League - de belangenvereniging voor alle eersteklassers in het Belgisch voetbal - vanavond na afloop van de algemene vergadering bekendgemaakt. Wel zal de reguliere competitie op een andere manier opgewaardeerd worden. De winnaar van de reguliere competitie is voortaan altijd zeker van Europees voetbal het seizoen nadien.

"Als die club op het einde van de rit als vijfde of zesde eindigt, krijgt zij het ticket verbonden aan de eerstvolgende Europese plaats in de stand", licht François toe. "Dat lijkt ons een eerlijker systeem. We denken dat die opwaardering van de reguliere competitie nodig was. Zeker omdat daar bij bepaalde clubs toch wel een reële vraag toe was."

Concreet is de winnaar van de reguliere competitie verzekerd van Europees voetbal. Die club krijgt het derde ticket, dat toegang geeft tot de groepsfase van de Europa League, op voorwaarde dat de winnaar van de Beker van België kampioen is of vice-kampioen na afloop van play-off I. Als dat niet het geval is, krijgt de winnaar van de reguliere competitie het vierde ticket, goed voor een plaats in de voorrondes van de Europa League.

Daarnaast werd ook beslist dat bij gelijke punten in play-off I het voordeel zal gegeven worden aan de club die op het einde van de reguliere competitie het hoogst gerangschikt stond.

BELGA

Op de algemene vergadering van de Pro League werd ook een beslissing genomen betreffende het gebruik van zes scheidsrechters in de wedstrijden van de play-offs. "Dat regime wordt afgeschaft", zegt Sneyers. "We gaan enkel nog voor zes refs opteren in de wedstrijden van play-off I, de finales van play-off II en in de barragewedstrijden."

In alle andere wedstrijden zullen de gebruikelijke vier scheidsrechters (hoofdref, twee lijnrechters en de vierde man) het spel leiden. Op die manier wil de Pro League de werking van de scheidsrechters in het voetbal efficiënter maken. "Het is niet altijd extra rendabel om zes refs te gebruiken", aldus François. "We hebben dat allemaal goed onderzocht, op een grondige manier. Dit lijkt me dus zeker een wijze beslissing te zijn."

Ook wordt er gesleuteld aan de regels in verband met schorsingen door gele kaarten. "We hebben vorig seizoen gezien dat heel wat spelers op het einde van de reguliere competitie met opzet gele kaarten probeerden te verzamelen, om zo met een propere lei aan de play-offs te beginnen. Om die praktijken te vermijden, hebben we besloten dat alle spelers sowieso zonder kaartenlast aan de aftrap van de play-offs zullen staan. In die play-offs volgt er wel al een schorsing na drie gele kaarten en niet na vijf."

BELGA