Preud'homme sleept voor het eerst Trofee Raymond Goethals in de wacht

Michel Preud'homme heeft voor het eerst in zijn carrière de Trofee Raymond Goethals gewonnen. De prijs bekroont de beste Belgische coach van het jaar. De trainer van landskampioen Club Brugge hield Francky Dury (Zulte Waregem) en Felice Mazzu (Sporting Charleroi) achter zich, die ex aequo op de tweede plaats eindigden. Preud'homme kreeg de trofee uit handen van Laszlo Bölöni. Vorig jaar ging de prijs naar Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck.

Preud'homme is de architect van het huidige Club Brugge en het belangrijkste personage in het succesverhaal dat de West-Vlamingen sinds enkele jaren aan het schrijven zijn. MPH loodste blauw-zwart naar Bekerwinst in 2015 en bereikte datzelfde jaar ook de kwartfinales van de Europa League. Afgelopen seizoen maakte hij zich onsterfelijk in het Jan Breydelstadion door de Bruggelingen de eerste landstitel sinds 2005 te bezorgen. De daaropvolgende Champions League-campagne was met een nul op achttien in de groepsfase een bijzonder mager beestje en ook aan het Bekeravontuur kwam er dit seizoen in Eupen al vroegtijdig een einde, maar voor de titel doen de Bruggelingen met een tweede plaats in de stand iets over halverwege het seizoen nog volop mee en laat net dat de reden zijn waarom MPH eind vorig seizoen besliste om er nog een jaar bij te doen in Brugse loondienst.                

De Trofee Raymond Goethals wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt aan de beste Belgische coach van het jaar, in de Jupiler Pro League, als bondscoach of in het buitenland. De jury is samengesteld uit onder meer ex-bondscoaches en andere invloedrijke figuren uit de Belgische voetbalwereld.                

Voor de 57-jarige Preud'homme is het de eerste keer dat hij op de erelijst komt, maar het is allesbehalve de eerste individuele onderscheiding die hij tijdens zijn trainerscarrière in ontvangst mag nemen. Zo kreeg hij in 2011 toen hij coach was van FC Twente in Nederland de Rinus Michels Award. Een jaar later werd hij bij Al Shabab Saoedisch Trainer van het Jaar en kreeg hij in eigen land de Guy Thys Award. De voorbije twee seizoenen sleepte hij telkens de prijs voor de Belgische Trainer van het Jaar in de wacht. Die eer viel hem in 2008 voor de eerste keer te beurt, toen hij de titel veroverd had met Standard.

Erelijst:
2011: Eric Gerets (bondscoach Marokko)
2012: Peter Maes (Sporting Lokeren)
2013: Francky Dury (Zulte Waregem)
2014: Marc Wilmots (bondscoach België)
2015: Hein Vanhaezebrouck (AA Gent)

BELGA

Het was een bijzonder goedgeluimde Michel Preud'homme die vanmiddag de Trofee Raymond Goethals won. Na de uitreiking riep de coach van blauw-zwart zijn voorzitter op het podium voor een fotomoment. "Het is de voorzitter die alles beslist, dus hij verdient de trofee", lachte MPH met een kwinkslag voor de lens van onze videoman. "Dit is een heel mooie erkenning." 

"Dit brengt natuurlijk heel wat herinneringen naar boven, want Goethals was drie seizoenen mijn coach bij Standard. Raymond was een echte meester in zijn vak en dus ook een van mijn voorbeelden. Ik heb veel van hem geleerd, methodes die ik nu nog altijd gebruik. Goethals wist zijn eigen team altijd perfect in te schatten, dat was zijn sterkte. Vervolgens liet hij de ploeg ook spelen met de kwaliteiten die voorhanden waren. Ook kwam hij altijd op voor zijn spelers en probeerde hij hen zo veel mogelijk te helpen."

"Op deze trofee heb ik dus echt wel lang moeten wachten", lachte Preud'homme. "Een beetje vergelijkbaar met mijn relatie met Goethals destijds, die slecht was begonnen en pas na verloop van tijd verbeterde. Een trofee krijgen doet altijd deugd, zeker als je weet wie er hier allemaal in de jury zit. Voor mij is de trofee die de spelers jaarlijks aan de beste coach uitreiken echter de belangrijkste en die heb ik de voorbije twee seizoenen telkens gewonnen."

BELGA

Portret

Michel Preud'homme:
Geboren op 24 januari in Ougrée (België)
Nationaliteit: Belg
Aangesteld als T1 van Club Brugge op 19 september 2013, opvolger van Juan Carlos Garrido
Clubs als speler: Standard Luik (1977-1986), KV Mechelen (1986-1994), Benfica (Por/1994-1999)
Belgisch nationaal elftal: 72 selecties (58 caps)
Clubs als coach: Benfica (technisch directeur 1999-2000), Standard Luik (2001-2002, technisch directeur van 2002 tot 2006), AA Gent (2008-2010), FC Twente (Ned/2010-2011), Al Shabab (SAr/2011-2013), Club Brugge (2013-...)

Palmares:
Als speler:
Belgisch kampioen 1982, 1983 (Standard Luik) en 1989 (KV Mechelen)
Beker van België 1981 (Standard Luik), 1987 (KV Mechelen)
Super Cup 1981, 1983 (Standard Luik)
Beker van Portugal 1996 (Benfica)
Europacup II 1988 (KV Mechelen)
UEFA Super Cup 1988 (KV Mechelen)
Gouden Schoen 1987, 1989
Belgische Doelman van het Jaar 1988, 1989, 1990, 1991
Wereldkeeper van het Jaar 1994
Trofee voor beste doelman op WK 1994

Als coach:
Kampioen van België 2016 (Club Brugge)
Kampioen van België 2008 (Standard)
Beker van België 2010 (AA Gent) en 2015 (Club Brugge)
Nederlandse beker 2011 (Twente)
Nederlandse Super Cup 2010 (Twente)
Kampioen van Saoedi-Arabië 2012 (Al Shabab)
Belgische Trainer van het Jaar 2008 (Standard) en 2016 (Club Brugge)
Nederlandse Trainer van het Jaar 2011 (Twente)
Saoedische Trainer van het Jaar 2012 (Al Shabab)
Winnaar Trofee Raymond Goethals 2016 (Club Brugge)