Praet bevrijdt Anderlecht én zichzelf in slot na alweer magere prestatie

We zaten eigenlijk al klaar om alweer een analyse te maken van een bijzonder mager en inspiratieloos Anderlecht, maar in de ultieme slotfase kroonde Dennis Praet - voor het eerst weer op niveau - zich tot de grote held van het Astridpark. Als er één man was die dat bevrijdende doelpuntje verdiende was het wel de 21-jarige Gouden Schoen. Ondanks het feit dat zijn ploegmaats er niet echt veel zin in hadden, bleef hij trekken en sleuren aan de paars-witte tank en dat leverde finaal een al bij al deugddoende en terechte driepunter op. Niet in het minst omdat paars-wit toch drie keer het doelkader raakte. Lokeren speelde verdienstelijk, maar langzamerhand plooien, resulteerde uiteindelijk in kraken. Overmeire en co verlieten hoofdschuddend het veld. Dju, een punt lag voor het grijpen.

Zelden een zo tumultueuze week meegemaakt op Anderlecht en al zeker niet met slechts één man in de hoofdrol. Anthony Vanden Borre - toch aanwezig met pet en zonnebril - beheerste een ganse week het nieuws, vooral na een ophefmakend interview in onze krant waarin hij coach Besnik Hasi en zijn ploegmakkers - "het zijn janetten" - met de grond gelijkmaakte. Niet meteen de ideale voorbereiding voor de belangrijke thuismatch tegen Lokeren. Paars-wit had immers iets recht te zetten na de wanprestatie op het veld van een swingend KV Oostende vorige week. Olivier Deschacht had een topprestatie beloofd, het zou stormen in het Astridpark, arm Lokeren.

"Laat je ploeg maar in de steek!"
En was dat ook het geval? Wel integendeel zelfs. Ondanks het feit dat het publiek stevig werd opgewarmd met de rentree van ex-spits Nicolas Frutos - 'De Reiger' was geland - kregen we een nieuwe bijzonder matte prestatie voorgeschoteld. Het ging toch o zo traag bij Anderlecht. Geen inspiratie, geen creativiteit en geen beleving. Dreigen deed het amper, enkel Steven Defour kreeg de handjes eens op elkaar met een schitterende lob die op de dwarsligger strandde. Copa slikte, maar kwam verder nooit in gevaar. Dat lag nochtans niet aan Dennis Praet. De Gouden Schoen zorgde voor het eerst voor een hoopgevende prestatie, maar ook voor doel bleek hij totaal onmondig. Bedrijvig, dat wel, maar (nog) niet trefzeker en beslissend. En de Waaslanders? Die hadden een strakke organisatie neergepoot en prikten als het kon. En ze hadden zelfs een penalty verdiend toen Kara halfweg de eerste helft de vaardige Oekraïner letterlijk over de knie legde. Boucaut gaf echter geen krimp. 0-0 na 45 slappe minuten, maar het had ook 0-1 kunnen zijn. "Laat je ploeg maar in de steek", het thuispubliek was duidelijk wel in vorm.

PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA

Patosi blijft een duiveltje
Na rust kregen we hetzelfde beeld als in het eerste bedrijf: Lokeren zorgde voor het eerste gevaar via de onvermijdelijke Ayanda Patosi. Net als zijn collega Praet nog niet in topvorm, maar o zo getalenteerd en in een goeie dag ongrijpbaar. Het mag dan ook niet verbazen dat het antwoord uitgerekend van - jawel - Dennis Praet kwam. Die twee maakten er een wedstrijdje in de wedstrijd van. De Gouden Schoen draaide en keerde voor de neus van Copa en trapte uiteindelijk tegen de paal. Aan de overkant zagen we niet veel meer, enkel Enoh en Patosi - we moeten hem blijven vermelden - dreigden nog, Silvio Proto moest nog amper aan de bak.

Praet de grote verlosser
Anderlecht zelf vond ook niet meteen het gaspedaal, pas toen de Italiaanse beer Stefano Okaka zijn intrede maakte, sloeg de vlam in de pan. De nieuwe spits was twee keer dicht bij zijn eerste treffer, maar ook al de paal en de poep van Copa hielden de Waaslanders overeind. Net toen we op en 0-0 leken af te stevenen en het publiek zich al opmaakte voor een gigantisch fluitconcert zette uitblinker Praet de kers op zijn smakelijke taart. Een gekruist schot netjes in het hoekje, 1-0 en de zaak alsnog beklonken. Drie punten, meer moet dat niet zijn. Al had de achterban toch op meer cachet en glans gerekend.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA

Een foto die is geplaatst door null (@) op