Parket doet onderzoek naar matchfixing in Jupiler Pro League: om welke matchen kan het gaan?

Vooral AS Eupen - Moeskroen ging vorig seizoen met veel controverse gepaard

Yuta Toyokawa nam drie van de goals voor z'n rekening in de veelsproken 4-0-zege van Eupen tegen Moeskroen eind vorig seizoen.
BELGA Yuta Toyokawa nam drie van de goals voor z'n rekening in de veelsproken 4-0-zege van Eupen tegen Moeskroen eind vorig seizoen.
Volgens het federale parket doken tijdens hun onderzoek naar fiscale fraude aanwijzingen op van “mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het competitieseizoen 2017-2018”. Om welke wedstrijden zou het gaan? We gingen na rond welke matchen veel controverse is ontstaan.

11 maart 2018: Eupen - Moeskroen 4-0

Eupen kan zich op de valreep redden na een veelbesproken slotkwartier waarin het tegen Moeskroen plots vier keer kan scoren. Yuta Toyokawa scoort in de 73ste, 80ste en 89ste minuut, Luis Garcia in de 76ste. Eupen haalt het zo in het klassement op basis van het doelpuntensaldo van KV Mechelen, dat uit de Jupiler Pro League degradeert. Ref bij die match: Jonathan Lardot.

De insinuaties dat er iets niet pluis was, bleven niet uit. Moeskroen gaf in de slotfase niet bepaald de indruk dat het de club uit de Oostkantons veel in de weg legde. Onder meer KVM-trainer Dennis van Wijk sprak zijn vermoedens uit: “In het Belgische voetbal kan alles. Ik sta nergens meer van te kijken. Iedereen heeft toch ogen? Je kunt dit toch ontleden? Ik zeg toch geen gekke dingen?"

In de media doken verhalen op over gokpraktijken bij de spelers van Eupen en geruchten dat KV Mechelen voorafgaand aan de match vijf spelers van Eupen een transfer voorstelde. Het Openbaar Ministerie startte een onderzoek.

11 maart 2018: KV Mechelen - Waasland-Beveren 2-0

Net zoals Eupen verplicht was te winnen, zo was ook KV Mechelen verplicht te winnen tegen Waasland-Beveren om zijn hachje te redden. Tot de 72ste minuut lijkt er geen vuiltje aan de lucht. KVM staat 2-0 voor dankzij goals van Mera (48’) en Bandé (56’), terwijl AS Eupen dan nog maar op 1-0 staat tegen Moeskroen. Maar dan keert alles in Eupen, dat in de 78ste minuut op 3-0 staat. KVM moet nu (minstens) één keer scoren. Van Wijk gooit er Nicolas Verdier in - de aanvaller mist drie opgelegde kansen. Ref van dienst: Bram Van Driessche.

Nicolas Verdier miste grote kansen om KV Mechelen toch in eerste te houden.
BELGA Nicolas Verdier miste grote kansen om KV Mechelen toch in eerste te houden.
Edin Cocalic en Fatos Beqiraj konden KVM ook niet redden.
Photo News Edin Cocalic en Fatos Beqiraj konden KVM ook niet redden.96 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christiaan Goethals

  De die van Brugge zijn weerom best in arrogantie, zoals hun café op de hoek en op straat. Een echte bende ongelikte beren, die zonder bewijs zomaar andere ploegen aanvallen, schelden, aanwijzen en alles mogen zeggen, maar in geen geval iets toelaten dat een ander een spreekbuis heeft voor zijn mening. Het ergste van al is, dat ze geen bal van voetbal kennen en toch het hoogste woord voeren, want hun wil is wet.

 • Christiane Van Croonenborch

  Zou Malinois durven frauderen ?? om de kakkers te redden dan ………….. neen toch Desnoods competitie stilleggen zo kan je niet meer spelen heb ik de indruk wat is nog onafhankelijke arbitrage dan ? Wat speelde er zich al af achter de schermen ???

 • ron platteeuw

  Willen ze Cercle ook nog eens onderzoeken hoe dat ze verleden seizoen weer in eerste klasse geraakt zijn ?

 • Benny Lagae

  Om alle matchen? Beter eens alle matchen van de laatste 10j herbekijken.....de jaren daarvoor is het al verjaard.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Voetballers betalen minder belasting dan de gewone man. Ze worden al veel te veel betaald en hebben blijkbaar nog niet genoeg want er zitten nog arrangeurs tussen. Wanneer gaat iedereen in de land eens op dezelfde manier behandeld worden ? Staat dat niet in de grondwet ? Wie gaat daar iets aan doen ? Onze politici ? Die kennen zichzelf allerlei voordelen toe.